ADALET SAĞLANMADAN İDAM FELAKET OLUR

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ‘idam’ çıkışına Meclis Başkanı Mustafa Şentop’tan ve AK Parti Grup Başkan Vekili Cahit Özkan’dan destek geldi. Yıllardan beri düzeltilemeyen çarpık hukuk sisteminde idam cezasının gelmesi ise endişe oluşturdu. Kamuoyu adalet sağlanmadan idamın felaketlere yol açacağını düşünüyor.

Ekleme: 07.09.2020 07:30:08 / Güncelleme: 07.09.2020 07:30:42 / Güncel
Destek için 

DOĞRUHABER

İdam tartışmaları yine, yeniden Türkiye’nin gündeminde. 15 Temmuz ABD destekli başarısız darbe girişiminin ardından meydanlarda dile getirilen idam söylemleri uzun süredir siyasetin gündeminden uzaktı. Ancak MHP Genel Başkanı’nın açıklamaları ve Meclis Başkanı’nın destekleri tartışmaları tekrar gündeme getirdi. AK Parti Grup Başkan Vekili Cahit Özkan’da Bahçeli’ye destek vererek idamın meclise gelebileceğini söyledi. Kamuoyu ise adalet sistemindeki aksaklık ve çarpıklıkların çözülmeden idam cezasının getirilmesini felaketlere neden olacağını düşünüyor.

BAHÇELİ İDAM TARTIŞMALARINI YİNE GÜNDEME GETİRDİ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli uzun süredir kamuoyunun gündeminde olmayan idam tartışmalarını yeniden gündeme taşıdı. Geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Bahçeli, “Mesele insan onuruyla ilgilidir, can ve mal güvenliğiyle ilişkilidir. Kalıcı ve köklü önlemleri almak ertelenemez bir mecburiyettir. Bu konuda 'idam cezası'nın hukuk mevzuatımıza tekrar alınması iğrenç ve ilkel suçların işlenmesini caydırabilecektir.” şeklinde konuştu.

MECLİS BAŞKANI’NDAN BAHÇELİ’NİN AÇIKLAMASINA DESTEK

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, Devlet Bahçeli’nin idam çıkışına destek verdi. Şentop yaptığı açıklamada, “Çok sınırlı olarak belli suçlara mahsus olmak üzere idam cezasının bulunması gerektiği kanaatindeyim.” dedi. Şentop, açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı: “Bunlardan bir tanesi eski tabirle teamülden, tasarlayarak adam öldürme, vahşice insan öldürme suçları bir de küçük çocuklara karşı işlenen cinsel suçlar çerçevesinde sadece bunlarla sınırlı olmak kaydıyla idam cezasının olması gerektiğini düşünenlerden birisiyim. Bu konuda cezanın gelebilmesi için Türkiye içerisinde anayasa değişikliğine ihtiyaç var, bir de Türkiye’nin taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde ek protokoller var. Bunlarla ilgili de değerlendirilme yapılası gerekir. Bu konuda takdir parlamentomuzun. Görüşülüp, tartışılması gereken bir konu.”

BAHÇELİ’YE BİR DESTEK DE AK PARTİ GRUP BAŞKANVEKİLİNDEN

MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin ‘idam cezası’ açıklamalarına bir destek de Ak Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan’dan geldi. Özkan idam cezasına ilişkin yaptığı açıklamada, "Eğer vatandaşlarımız ülke barışını tehdit eden, huzurunu tehdit eden suçlarla ilgili idam cezası istiyorsa biz de parlamentoda bunun gereğini yapmak zorundayız. Uluslararası hukuk da buna saygı duymak zorunda. Biz de gereğini en yakın zamanda hayata geçirmek suretiyle yapacak, toplumsal barışımıza, vatandaşlarımızın adalet beklentisine uygun hukuk inşaası üretmeye devam edeceğiz." ifadelerine yer verdi.

HUKUK SİSTEMİNDEKİ AKSAKLIKLAR İDAM CEZASINI FELAKETE DÖNÜŞTÜRÜR

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Avukat Hüseyin Yılmaz, geçtiğimiz aylarda yine gündeme getirilen idam tartışmaları ile ilgili konuşmuş ve idamla şiddet ve cinayetlerin önlenemeyeceğini ifade etmişti. Yılmaz, "Bir toplumda en ağır cezayı dahi koyarsanız, eğer o ceza yasasını destekleyen, ahlaki, toplumsal ve inanç değerleri yoksa salt o ağır cezanın olması başlı başına o suçun işlenmesini engellemiyor. Mesela örnek vermek gerekirse, Çin'de idam cezası yaygındır. Çok basit sebeplerle insanlara idam cezası verilebiliyor. Buna rağmen suçları engelleyemiyorlar.  Bazıları, 'bu tür cinayetlerin önlenmesi için kısas getirilmesi lazım' ya da idam cezasının getirilmesi gerektiğini söylüyorlar. Kimileri de, 'İslam'ın ceza hukuku olsaydı bu olmazdı' diyor. Yalnız şunu göz ardı ediyorlar. İslam hukukunun etkili olabilmesi için bir bütün olarak onun uygulanması lazım. Sadece kısası getirmekle ya da idam cezasını getirmekle onu önleyemezsiniz. Yani hırsızlığa, ahlaksızlığa, fuhşiyata giden bütün yolları kapatmanız lazım; İslam ekonomisini, İslam medeni hukukunu uygulamanız lazım ki, İslam ceza hukukunu uygulayabilesiniz. Yani kısacası, öncelikle adil yönetim ve adil bir hukuk sistemini gerçekleştirmeniz lazım. Bunları uygulamak yerine, sadece idam cezasını alıp uygulamak istediğinizde bana göre bu bir zülüm olur. Neden? Çünkü siz suça götüren kötü yolları kapatmayınca sadece ona yönelik cezai müeyyide getirdiğinizde bu İslam'a da zulmetmek olur. O açıdan bu doğru bir saptama değildir. Adalet sağlanmadan idam cezasını getirmek zulüm olur." demişti.