KPSS adayları soruları zor Covid-19 önlemlerini yetersiz buldu

​KPSS’nin ikinci oturumu olan "Eğitim Bilimleri" sınavına katılan birçok aday, Türkçe sorularının zor, "Sosyal Bilimler" testinin ise orta seviyede olduğunu, pandemi ile ilgili alınan önlemlerin yetersiz olduğunu ifade ettiler.

Ekleme: 06.09.2020 18:50:05 / Güncelleme: 06.09.2020 19:04:56 / Güncel / İstanbul Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 81 il merkezi ve KKTC Lefkoşa dâhil 95 sınav merkezinde düzenlenen "Genel Kültür ve Genel Yetenek" ile "Eğitim Bilimleri" oturumu sona erdi.

Sınavın ikinci oturumu olan "Eğitim Bilimleri" testine giren adaylar, sınav sonrasında İLKHA muhabirine değerlendirmede bulundular.

"Genel Kültür ve Genel Yetenek" sınavında Türkçe testinde çıkan soruların zor olduğunu ancak "Sosyal Bilimler" oturumunda çıkan soruların orta seviyede olduğunu belirten adaylar, Coronavirus önlemleri kapsamında alınan tedbirlerin yetersiz olduğunu, sosyal mesafeye dikkat edilmediğini söylediler.

"Genellikle ÖSYM belli bazı konularda yoğunlaşıyor"

Öğretmen olarak atanabilmek için 5 yıldır sınava hazırlandığını söyleyen sosyal bilgiler bölümü mezunu Adnan Çelik, "Maalesef 5 yıldır sınava hazırlanıyorum. Özellikle sınav konularından çok şikâyetçiyim. Genellikle ÖSYM belli bazı konularda yoğunlaşıyor. Her sene Erzurum-Kars her sene aynı özellik. Bence bunlar bilgiyi ölçmüyor. ÖSYM sürekli kendisini tekrarlıyor." dedi.

"Sosyal mesafeye kesinlikle uyulmadı"

Covid-19 ile ilgili önlemlerin yetersiz olduğunu da vurgulayan Çelik, "Sıralar çok küçük, lavabolar kirli ve peçete yoktu. Bence sosyal mesafeye kesinlikle uyulmadı. Aramızdaki mesafe çok azdı. Böyle bir durumda kendimizi nasıl koruyabiliriz? Bu bana da karşıdaki kişiye de zararlı. Ben eve gidince anne-babama temas edeceğim. Arkadaş da anne-babasına temas edecek. Zincir halkası gibi bu hastalık artacak ve bunun önüne geçemeyiz. ÖSYM’nin yeterince geçerli bir sınav yaptığını düşünmüyorum." diye konuştu.

 

"Türkçede 11 şık dahi olsa 11 şıkkın arasında kalırdım"

Sınav gözetmenlerinin sınıf içindeki davranışlarına işaret eden Murat Arslan, "Özellikle dile getirmek istediğim nokta gözetmenlerin sınıfta çok fazla dolaşmaları ve dikkati dağıtmalarıydı. Her iki oturumda da gözetmen sınıfta dolaşarak dikkati çok fazla dağıtıyordu. Sorular çok zordu. 11 cevap şıkkı olsa bile hepsinin arasında kalabilirdim. Çoğu soru da çok kolaydı ve bu soruların bu kadar sorulması da ayırt ediciliği düşürdüğü ve kırılma noktalarının belli yerlere sıkıştırılması insanların geleceğiyle daha fazla oynanmasına sebep oluyor."

"Eğitim bilimleri sınavı geçen seneye göre kolay, alına önlemler yetersizdi"

Sınava ikinci defa giren Türkçe Öğretmeni Asya Aşkın ise, sınav soruları ve alınan önlemler hakkında şu ifadelere yer verdi:

"Geçen seneye göre Eğitim Bilimleri sınavı daha kolaydı. Orta seviye bir sınavdı. Genel Kültür-Genel Yetenek sınavı için konuşacak olursak geçen seneye kıyasla Türkçe bu sene zordu. Ben de bir Türkçe öğretmeni olarak sorulara baktım ve bence zordu. Tarihte genellikle bilgi ağırlıklı sorular vardı.

Alınan önlemlerle ilgili çok daha iyi bir şey bekliyordum. Sosyal mesafe hiç iyi değildi. Her sıra arasında bir boşluk bırakılmasını bekliyordum ama resmen dip dibeydik. İçeri girdiğimizde de en azından sosyal mesafe kuralına uyularak ateşimizin ölçülmesini bekliyordum ama yapılmadı. Onun haricinde maske ve dezenfektan verildi. Önlemleri yeterli bulmadım." (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler