Kanarya Adaları'na sığınmak isteyen mültecilerin yüzlercesi yolda ölüyor

​Giderek artan sayıda göçmen ve sığınmacı, Batı Afrika yakınlarındaki İspanyol takımadaları olan Kanarya Adaları'na ulaşmak için Atlantik Okyanusu'ndaki tehlikeli deniz yollarını geçiyor.

Ekleme: 03.09.2020 11:25:04 / Güncelleme: 03.09.2020 11:28:55 / Güncel
Destek için  Haberin Videosunu İzle

İspanya'ya gelen göçmenlerin yüzde 50 azalmasına karşın Kanarya Adaları'na gelişlerin yüzde 550 oranında iki katına çıktığı belirtildi.

Kanarya Adaları'na yönelik yelken operasyonlarının sayısındaki artış, Avrupa Birliği'nin 2019 yılında göçmen akışını durdurmak ve Akdeniz üzerinden güney İspanya'ya ulaşmalarını engellemek için Fas'a fon sağlamasından sonra geliyor.

Uluslararası Göç Örgütü'ne göre yaklaşık 4.000 kişi ölüm yolculuğunun üstesinden gelmeyi başarırken çoğu hiçbir zaman başarılı olamadı. Kanarya Adaları'nda bir hafta içinde 20 ceset bulundu.

Ancak, İspanya'nın Batı Afrika ülkeleriyle yapılan anlaşmalar yoluyla deniz yoluyla akışını yılda birkaç yüz ile sınırlandırmasından bu yana göçmen sayısı son on yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

İspanya İçişleri Bakanlığının verilerine göre geçen yıl 1 Ocak-15 Ağustos tarihlerinde deniz yoluyla 556 düzensiz göçmen Kanarya Adalarına ulaşırken, bu yıl aynı dönemde 144 tekneyle toplam 3 bin 448 düzensiz göçmen, Kanarya Adalarına geldi.

Göçmenler için en yakın başlangıç ​​noktası Fas'ın Tarfaya kıyıları iken en uzak noktanın Gambiya olduğu kaydediliyor. En uzak noktanın 1600 km olduğu ve Kanarya adaları'na ulaşmanın bir ila on gün sürdüğü ifade ediliyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne göre mültecilerin çoğu Sahel bölgesindeki çatışmalar nedeniyle kaçanlardan oluşuyor.

BMMYK, adalara gelenlerin yüzde 35'inin son askeri darbenin Cumhurbaşkanı İbrahim Keita'yı devirdiği Mali'den geldiğini tahmin ediyor. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar