​Yine sahneye sürüldüler KARİKATERÖRİSTLER!

Yaptığı provokatör çizimlerle tanınan sözde mizah, özde İslam düşmanı Fransız karikaterörist dergisi Charlie Hebdo, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’e hakaret içerikli karikatürlerini yeniden yayımladı. İlk olarak 2006 yılında yayımladığı hakaret içerikli karikatürlerle İslam dünyasının büyük tepkisini çeken dergiye, 2015 yılında bir saldırı düzenlenmiş ve söz konusu karikatürleri çizenler de dahil 12 çalışan öldürülmüştü. Fransa Cumhurbaşkanı Macron da karikatüristlerle aynı dili kullanarak İslami değerlere ve Peygamber Efendimize (s.a.v.) hakareti, "basın özgürlüğü" olarak değerlendirdi.

Ekleme: 03.09.2020 07:35:03 / Güncelleme: 03.09.2020 07:35:03 / manşetler
Destek için 

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Uzun süredir ortalıkta görünmeyen Charlie Hebdolu karikateröristler, yine sahneye sürüldü. Müslümanları kışkırtan ve ağır tahrik içeren karikatürleriyle tanınan Fransız Charlie Hebdo dergisi, Ocak 2015'te başkent Paris'te düzenlenen saldırıya ilişkin dün başlanan yargılamayla birlikte bir kere daha Peygamber Efendimize (s.a.v.) saldırdı.

Müslümanları bir kez daha provoke etmek isteyen derginin Genel Yayın Yönetmeni Laurent Sourisseau, dün satışa çıkan sayısında karikatürlere eşlik edecek başyazısında, "Asla boyun eğmeyeceğiz, asla vazgeçmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Sourisseau yazısında, "Bizi vuran nefret hala burada, 2015'ten bu yana mutasyona uğramak, görünüşünü değiştirmek, fark edilmemek ve haçlı seferini devam ettirebilmek için zamana direndi" ifadesini kullandı.

Derginin editör ekibi, saldırıya ilişkin davanın duruşmasından hemen öncesinin, karikatürleri yeniden yayımlamak için "doğru zaman" olduğunu savundu: "2015'teki saldırıdan sonra sık sık Muhammed Peygamber'in diğer karikatürlerini de yayımlamamız talep edildi. Bunu yapmama nedenimiz yasak olması değildi, ki yasa bunu yapmamıza izin veriyor. Bunu yapmak için iyi bir gerekçemiz olmalıydı, anlamlı ve bazı konuları tartışmaya açacak bir gerekçe…"

Derginin eski yayın direktörü Philippe Val karikatürlerin tekrar yayımlanmasının, düşünce özgürlüğünü "teröre" karşı savunmak için "harikulade bir fikir" olduğunu iddia etti.

KÜSTAH DERGİNİN KAPAĞINDA YİNE HZ. MUHAMMED’E (S.A.V.) HAKARET EDİLDİ

Küstah derginin dün yayımlanan bu haftaki sayısının kapağında yer alan karikatürde Hz. Muhammed'e (s.a.v.) ithafen, "Aptallar tarafından sevilmek zordur." cümlesi yer aldı. Karikatürde "Muhammed köktencilerle uğraşıyor." ifadesine yer verildi.

Kapakta ayrıca 2005'te Danimarka'da yayın yapan Jyllands-Posten gazetesi ve 2006'da Karikaterörist Charlie Hebdo dergisi tarafından yayımlanan Hz. Muhammed'e hakaret içerikli 12 resim bulunuyor. Görsellerin altında ve üstünde ise büyük puntolarla “Hepsi bunun için miydi?” ifadesi yer alıyor.

MACRON KARİKATERÖRİSTLERİ SAVUNDU

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise yayımlanan karikatürleri savunarak Peygamber Efendimize (s.a.v) hakaret etmeyi, "basın özgürlüğü" olarak değerlendirdi.

Lübnan’da bulunduğu sırada Charlie Hebdo davasına ilişkin sorulan soruya Macron, “Gazetecilerin ya da haber merkezlerinin editöryal seçimleri hakkında yargıya varmak bir cumhuriyetin başkanının vazifesi değildir, asla. Çünkü biz ifade özgürlüğüne sahibiz” dedi.

Macron ayrıca birbirine nezaket ve saygı göstermenin, ‘nefret diyalogundan’ kaçınmanın Fransız vatandaşlarının görevi olduğunu da ekledi.

PAKİSTAN KARİKATÜRLERİN YAYIMLANMASINI KINADI

Öte yandan Pakistan, karikatürün tekrardan yayımlanmasına tepki gösterdi.

Pakistan Dışişleri Bakanlığının Twitter hesabından yapılan açıklamada, Pakistan’ın, Charlie Hebdo'nun bu karikatürleri yeniden yayımlama kararının "en güçlü ifadelerle kınandığı" belirtildi.

Açıklamada, milyarlarca Müslüman'ın duygularını incitecek bu kasıtlı eylemin, basın özgürlüğü ya da ifade özgürlüğüyle haklı gösterilmeyeceği belirtilerek "Bu tür eylemler, barış içinde bir arada yaşamaya, sosyal ve inançlar arası uyuma yönelik küresel amaçları baltalıyor." ifadesine yer verdi.

KOUACHİ KARDEŞLERİN CHARLIE HEBDO EYLEMİ

Fransa'nın başkenti Paris'te 7 Ocak 2015'te, Said ve Şerif Kouachi kardeşler Charlie Hebdo'nun binasını basarak 8'i gazeteci, 12 kişiyi öldürmüştü. Kouachi kardeşler eyleme gerekçe olarak derginin yayımladığı karikatürlerin "Hazreti Muhammed'e hakaret içermesini" göstermişti.

Cezayir asıllı Kouachi kardeşler tarafından düzenlenen saldırıyı El Kaide üstlenmişti. El Kaide de, derginin Hz. Muhammed (s.a.v.) karikatürlerini yayımlamasının "intikamının alındığını" duyurmuştu.

Eylemden iki gün sonra, polisler Kouachi kardeşlerin etrafını bir matbaada kuşattı. Aynı gün, Amedy Coulibaly adındaki bir kişi de bir Yahudi marketini bastı ve Kouachi kardeşlerin serbest bırakılmasını istedi. Coulibaly rehin aldığı 4 kişiyi öldürdü.

Polis operasyonunda hem Kouachi kardeşler hem de Coulibaly hayatını kaybetti.

Dün başlayan duruşmalarda yargılanacak 14 sanık ise, Charlie Hebdo'nun Paris'teki bürosuna, ardından Yahudi marketine ve polis memuruna saldırı düzenleyenlere lojistik destek sağlamakla ve silah bulundurmakla suçlanıyor.

KARİKATÜRLERİ İLK YAYIMLAYAN GAZETE JYLLANDS-POSTEN OLDU

Karikatürler ilk olarak 2005 yılında Danimarka'daki Jyllands-Posten gazetesinde yayımlanmış, bir yıl sonra aynı karikatürlerin Charlie Hebdo'da yayımlanması, Müslüman dünyasının büyük tepkisini çekmişti. Hatırlanacağı üzere Türkiye'nin bazı şehirlerinde de olaya tepki olarak büyük çaplı gösteriler düzenlenmişti.

Karikatüre gösterilen tepki nedeniyle Fransa, 20 kadar ülkedeki diplomatik temsilciliklerini ve diğer resmi kuruluşlarını geçici süreliğine kapatmıştı.

Daha önce koronavirüs salgını nedeniyle ertelenen ve dün başlayan dava 10 Kasım'a kadar devam edecek.