Tarihi camilere klima takılmasına tepki

İstanbul'un simgesi olan, Osmanlı İmparatorluğu döneminde yapılan, hatta birinin tarihi Bizans İmparatorluğu dönemine kadar uzanan camilere klima darbesi vuruldu. Tarihi camilerin duvarlarında monte edilen klima motorları hem yapılara zarar veriyor hem de tarihi dokunun görüntüsünü bozuyor.

Ekleme: 01.09.2020 09:30:10 / Güncelleme: 01.09.2020 09:30:10 / Güncel
Destek için 

Üsküdar’da bulunan 1650-51 yıllarında yapılan Şeyh Devati Efendi Camii’nin duvarı delinerek klima asıldı.

Üsküdar sahilinde bulunan ve simge camilerinden biri olan  Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan için Mimar Sinan’a yaptırdığı Mihrimah Sultan Camisine de klima konuldu. Yapımı 1548 yılında tamamlanan camiinin arka tarafında bulunan duvarlarında 5 ayrı klima motoru var.

Kanuni Sultan Süleyman'ın babası Yavuz Sultan Selim’in için 1521 yılında yaptırdığı Fatih’teki Yavuz Sultan Selim Camii içindeki Yavuz Sultan Selim Türbesi’nde de klima bulunuyor.

Fatih’te Hiram Ahmet Paşa Camii’nin durumu ise diğerlerinde daha kötü halde. Bizans İmparatorluğu döneminde 7. yüzyılda kilise olarak inşa edilen yapı, 1586 yılında Hiram Ahmet Paşa tarafından camiye çevrildi.

Küçük olan yapıda 2 farklı noktada 3 ayrı klima bulunuyor. Bunun yanı sıra caminin duvarına monte edilen doğalgaz saati ve bitişiğinde bulunan tavuk kümesinin oluşturduğu tablo içler acısı durumda.

Bu tarihi eserler taştan yapıldıkları halde yani sıcak ve soğuk dengesini en iyi koruyan yapılar olduğu halde klimaların takılması tepkilere neden oluyor

Etiketler: