Erdoğan: "Hâlen beş insanımız kayıp, en son kaybımızı da bulana kadar çalışmalar sürecek"

Selin yaşandığı Giresun Dereli'de incelemelerde bulunduktan sonra halka hitap eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Devlet ve millet olarak el ele verip, bundan sonra, dünyanın kadim işleyişine uygun şekilde şehirlerimizi geliştireceğiz." dedi.

Ekleme: 31.08.2020 18:09:32 / Güncelleme: 31.08.2020 18:10:05 / Güncel / Giresun Haberleri
Destek için 

Erdoğan, 22 Ağustos'ta selin yaşanan Giresun Dereli'de incelemelerde bulundu ve vatandaşlara hitap etti.

Dikey yapılaşma ve dere yatağına ev yapma gibi konularda devletin kararlı olmasının yetmediğini, vatandaşın da bu çalışmalara destek vermesi gerektiğini belirten Erdoğan, selin yaşandığı ilk andan itibaren devletin tüm kurumları ve imkânlarıyla vatandaşının yardımına koştuğunu hatırlattı.

Yaşanan sel, heyelan ve su baskınında, ilçelerde ve köylerde çok sayıda ev, işyeri, altyapının zarar gördüğünü vurgulayan Erdoğan, geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

Erdoğan, "Afetin ilk başladığı andan itibaren çeşitli kurumlarımız, bin 169 araç ve 3 bin 552 personel ile çalışmalarda yerlerini almışlardır. Arama, kurtarma ve afet kaldırma çalışmaları için 35 ilden ekiplerimiz Giresun'da görev yapmıştır. Sivil toplum kuruluşlarımız da imkânları ve personeliyle çalışmalara iştirak ettiler. Ekiplerimiz, mahsur kalan 172 vatandaşımızı, hamdolsun, sağ-salim kurtarmıştır. Bu felakette şu ana kadar, maalesef, asker ve sivil 10 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza ve askerlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Hâlen beş insanımız kayıptır. En son kaybımızı da bulana kadar çalışmalar sürecektir."

Yol, su, elektrik gibi temel altyapı hizmetlerinin, birkaç istisna dışında bölge halkının istifadesine sunulduğunu, 434 iş makinası ile temizlik ve rüsubat kaldırma çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Erdoğan, "Afet bölgesinde 43 bina yıkılmış, 94 bina acil yıkılacak şekilde ağır hasar görmüş, 64 bina ağır hasar ve 492 bina hafif hasar almıştır." dedi.  

"Türkiye, son 20 yılda planlı ve altyapı öncelikli bir şehirleşme anlayışıyla buluşabildi"

Yaraları sarmak, afetin izlerini ortadan kaldırmak, ilçeleri ekonomik ve sosyal olarak yeniden canlandırmak için her türlü tedbiri aldıklarını, yatırımları planladıklarını, çalışmalara başladıklarını kaydeden Erdoğan, Türkiye'de imar ve şehirleşme çalışmalarının, en başından itibaren sorunlu ve sıkıntılı şekilde yürüdüğüne dikkat çekti.

Erdoğan, "İstanbul başta olmak üzere, tüm kadim şehirlerimizin etrafı önce plansız, altyapısız, kontrolsüz yapılarla dolmuş, sonra buralar ıslah edilmeye çalışılmıştır. Hâlbuki olması gereken tam tersidir. Önce plan yapılması, sonra buna göre altyapı kurulması, ardından da yerleşim yerlerinin inşa edilmesi gerekiyordu. İlk düğme yanlış iliklendiğinde, sonrakilerini düzeltmek ya hiç mümkün olmuyor ya da çok büyük bedel istiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin, ancak son 20 yılda planlı ve altyapı öncelikli bir şehirleşme anlayışıyla buluşabildiğini belirten Erdoğan, "Giresun'da yaşanan sel felaketinden aldığımız dersler, önümüzdeki dönemde yapılacak çalışmalarda bize ışık tutacaktır." dedi.

Altyapı öncelikli şehirleşme konusunda, sadece devletin kararlı olmasının yetmediğini, milletin de devlete, gerektiğinde kendi menfaatinden vaz geçme pahasına, destek vermesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, Giresun gibi coğrafyalarda dikey yapılaşmanın yanlış olduğunun altını çizdi. (İLKHA)