İMAS Başkanı Ertemel: "ÖTV zammı ile otomotiv sektörü yeni bir belirsizliğe girdi"

Sıfır araçlara getirilen ÖTV zammı ile ilgili konuşan İMAS Başkanı Hayrettin Ertemel, “Otomotiv sektöründeki dalgalanmanın yılbaşına kadar düzelmesini beklerken ÖTV kararıyla sektör yeni bir belirsizliğe girdi.” dedi.

Ekleme: 31.08.2020 14:20:06 / Güncelleme: 31.08.2020 15:39:35 / Ekonomi / İstanbul Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi sebebiyle dünya piyasalarıyla birlikte Türkiye piyasaları da ciddi anlamda olumsuz etkilendi. Ekonomideki belirsizlik, ham madde üretimi hem de ülkeler arası ticaret gibi birçok alanda yaşanan aksaklıklar sebebiyle, ülke içerisinde var olan ürünlere zam gelmeye devam ediyor.

Altın, dolar ve Euro’da yaşanan artışla birlikte araç fiyatlarında da yılbaşından bu yana yüzde 100 oranında fiyat artışları yaşandı. Pandemi sürecinde ikinci el araç alım satımında yaşanan hareketlilik ve fiyat artışları sektörü ciddi anlamda olumsuz etkiledi.

Bakanlık tarafından yaklaşık 2 hafta önce ikinci el araç alım satımında yılda 3 araç sınırlandırması ve yetki belgesinin zorunlu kılınması, otomotiv sektörü temsilcileri tarafından olumlu karşılansa da dün itibarı ile yapılan ÖTV zammı sektörü olumsuz etkileyecek.

Bakanlık tarafından açıklanan ÖTV zam oranlarındaki yeni düzenleme hakkında İLKHA muhabirine konuşan İstanbul Motorlu Araçlar Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, ÖTV zammının sektörü daha da belirsiz bir duruma sürükleyeceğini ifade etti.

“Karar, sektörümüzde olan kriz durumunu çok daha derinleştirecek”

Otomotiv sektörü temsilcileri olarak alınan kararın beklemedikleri bir karar olduğunu belirten Ertemel, “Esasında bu ÖTV konusuyla alakalı bir miktar üzerine ilave yük geldi. Zaten 2020 yılından beri otomotiv sektöründe ciddi bir belirsizlik hâkim. Burada sıfır araçların piyasaya yeteri kadar girmemesinden dolayı ikinci el otomotiv piyasasında da ciddi bir dalgalanma var. Biz bunların yılbaşına kadar düzelmesini beklerken şu anda gelen bu ÖTV kararıyla otomotiv sektörü tekrar bir belirsizliğe girdi. Bu, sektörümüzde olan kriz durumunu çok daha derinleştirecek.” dedi.

Araç fiyatlarının yükselmesinin otomotiv sektörüne hiçbir faydası yok”

Ertemel, “Burada sıfır araçlara yapılan zam gibi görünse de esasında sektörün ana aktörü ikinci el otomotiv. Bir yıl içerisinde satılan sıfır araç sayısı 700-750 binlerdeyken ikinci el araç satışı ise 10 milyon civarındadır. Burada sıfır araçlara yapılan zam esasında ikinci el otomobil fiyatlarını ciddi şekilde etkiliyor. Araç fiyatlarının yükselmesinin otomotiv sektörüne hiçbir faydası yok. Kamuoyunda böyle bir izlenim varmış gibi gözüküyor ama sektör olarak bizi ciddi anlamda baltalayan bir durumdur.” diye konuştu.

“Otomotiv sektörü olarak alınan karar ile ilgili şok halindeyiz”

Yılbaşında 200-220 bin civarında olan bir aracın şimdilerde 400-450 bin liraya dayandığını hatırlatan Ertemel, şöyle konuştu: “Bu durumda ham maddeye ihtiyaç duyduğumuz araç âdeti sermaye anlamında iki katına çıkmış oldu. 2 aracı 210 bin liraya alırken şu anda bir aracı aynı fiyata alıyoruz. Devlet tarafından bunların hepsi ile ilgili bir karar alınacağı zaman hem sahaya hem de sektör temsilcilerine sorularak karar alınması gerektiğini düşünüyorum. Alınan kararın arkasında ne olduğunu bilmiyoruz. İşin gerçeği otomotiv sektörü olarak alınan karar ile ilgili bir şok halindeyiz.”

“ikinci el otomobillerin fiyatlarının artması enflasyona da büyük etki edecek”

Ertemel, “Şu anda elinde araç olanlar fiyat güncellemesi yapıyor. Bunun vatandaşa yansıması kesinlikle negatif olacak.  İkinci el otomobillerin fiyatlarının artması enflasyona da büyük etki edecek. Bu kararın doğru olup olmadığı noktasında çeşitli endişelerimiz var.” şeklinde konuştu.

“Konuya ilişkin görüşlerimizi bakanlığa ileteceğiz”

Piyasada yapılacak düzenlemelerle ilgili devlet yetkilileriyle yaptıkları her toplantıda olması gerekenleri yetkililere bildirdiklerini hatırlatan Ertemel,  son olarak şu ifadelere yer verdi: “Yapılan uygulamanın cari açığın dengelenmesi ile ilgili olduğunu düşünüyoruz. Ancak sıfır araçların satışı 700 bin iken içeride 10 milyon ikinci el araç el değiştiriyor. Konu sıfırdan çok ikinci el otomobilleri ilgilendiriyor. Sıfıra zam gelmesi otomatik olarak ikinci el fiyatlarını da yükseltiyor. Bu durumda müşterilerin araçlara ulaşması çok daha zorlaşıyor. Enflasyon yükseliyor. Şu anda bu konuyla ilgili endişelerimiz var.  Bunun tekrar düzenlenmesi gerektiğini, düşünüyoruz. Bunu da buradan dile getiriyoruz. Bu konu sektörümüzü de büyük ölçüde durduracak. Bu konu ile alakalı görüşlerimizi de bakanlığa ileteceğiz.” (İLKHA)







Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar