Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, parlamentoda, İtalya ve Mısır ile imzalanan MEB anlaşmaların tartışıldığı oturumda açıklamalarda bulundu.
Miçotakis, hükümetin İyon Denizi'ndeki karasularını 12 deniz miline çıkaran bir yasa tasarısını sunacağını söyledi. İyon Denizi, Yunanistan'ın batı kıyısı ile İtalya arasında kalıyor.
Miçotakis, bu kararın Deniz Hukuku Sözleşmesinin 3. Maddesi uyarınca alındığını belirtti.
"BUNUN İLANI SAVAŞ SEBEBİ"
Güvenlik uzmanı Abdullah Ağar ise, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, aynı durum Ege Denizi'nde de uygulanırsa, bunun savaş sebebi sayılacağını belirterek, "Yunanistan şimdi de 12 mil kartını masaya sürdü. Bunun ilanı direkt SAVAŞ SEBEBİ" ifadelerini kullandı. Ağar, mesajıyla birlikte paylaştığı haritada, Ege'de de 12 mil uygulanırsa haritanın alacağı şekli yayınladı.
KARASULARIN 12 MİLE ÇIKMASI NE DEMEK ?
Yunanistan’ın Ege Denizi’nde karasularını 12 deniz miline çıkarması Ege Denizi’nin %40’ını oluşturan Yunan karasuları büyüklüğünü %70’e yükseltecek, açık deniz alanının büyüklüğünü %51’den %19’a düşecektir. Nihayetinde Türkiye’ye Ege Denizi’nin %10’undan daha az bir alan kalmış oluyor.
1995'TE YUNANİSTAN'A KARŞI SAVAŞ KARARI
Yunanistan'ın bu isteği daha önceki yıllarda da olmuş, ancak Türkiye'nin kararlı adımlarıyla Yunanistan bu talebinin hep geri çeken ülke oldu.
Son olarak Türkiye, Yunanistan’ın Ege’nin büyük bir kısmına hakim olmasının önüne geçmek için, 8 Haziran 1995 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) bulunan tüm parti temsilcilerinin ortaklaşa hazırladığı bildiri ile, Yunanistan’ın Ege’de karasularını 6 milin ötesine çıkarması halinde, bu durumun savaş sebebi sayılacağını, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ne askeri bakımdan gerekli olanlar da dahil olmak üzere tüm yetkilerin verileceğini beyan etti.
ABD ARAYA GİRDİ
1997 yılında olası bir Türk-Yunan çatışmasının engellenmesi tansiyonun düşürülmesi maksadıyla, ABD’nin girişimiyle Madrid’de yapılan NATO Zirvesi öncesinde her iki taraf bir mutabakat metni imzaladı.
Bu metne göre taraflar, barış, güvenlik ve iyi komşuluk ilişkilerinin geliştirilmesi, birbirlerinin egemenliklerine saygı gösterilmesi, anlaşmazlıkların, ortak rızaya dayanarak, kuvvet kullanımı ve tehdit olmadan, barışçıl yollardan çözülmesi konularında mutabık kaldılar.