Bakanlar Soylu, Kurum ve Pakdemirli sel bölgesindeki son durumu paylaştı

​İçişleri Bakanı Süleyman Soylu şu ana kadar 5 kişinin hayatını kaybettiğini, 11 kişinin kayıp olduğunu belirtirken Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise toplamda 17 binanın yıkıldığını, 361 binanın az hasarlı olduğunu açıkladı.

Ekleme: 23.08.2020 16:55:17 / Güncelleme: 23.08.2020 17:02:43 / Güncel / Giresun Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Giresun'daki sel ve heyelanın ardından bölgedeki incelemelerini sürdürüyor.

Bakanlar yaptıkları incelemenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Selin ardından böyle ağır bir tablo beklemediklerini vurgulayan Bakan Soylu, 5 jandarmanın kayıp olduğunu, arama çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

5 ölü 11 kayıp

Şu ana kadar 5 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 153 vatandaşın kurtarıldığını söyleyen Bakan Soylu, toplam kayıp sayısının ise 11 olduğunu ifade etti.

Kapalın olan 118 köy  yolundan 20'sinin açıldığını, kalan 98'inde ise çalışmaların sürdüğünü söyleyen Soylu, 78 yerleşim biriminden 40'ına elektrik verildiğini belirtti. Soylu, çalışmalarda zorlandıklarını belirterek bunun nedeninin altyapının ciddi tahribat görmesi olduğunu ifade etti.

Tüm kurumlardan 944 personelin afet bölgelerinde çalıştığını kaydeden Soylu, hastanelere başvuru sayısının 25 olduğunu dile getirdi.

Hasar tespit çalışmaları başladığını söyleyen Soylu, Kızılay ve bazı sivil toplum kuruluşlarını yardım faaliyetlerine başladığını sözlerine ekledi.

"17 yıkık 361 az hasarlı bina tespit edildi"

Bakan Kurum ise yaptığı açıklamada, 7 ilçede sel ve heyelan meydana geldiğini Doğankent, Dereli, ve Yağlıdere ilçelerinin en çok etkilenen bölgeler olduğunu hatırlattı.

Altyapı, üst yapı hasarının tespiti için ekiplerin çalışmalarına başladığını söyleyen Kurum, "378 binanın hasar tespitinde Doğankent'te 4 yıkık, 200 az hasarlı; Dereli'de 3 yıkık 152 az hasarlı; Yağlıdere'de 10 yıkık 9 az hasarlı olmak üzere toplamda 17 yıkık  361 az hasarlı bina tespit edildi. Hasar tespit çalışmalarını süratli bir şekilde sürüyor.

"200 yeni konutlarımızın inşasına da hızlı bir şekilde başlıyoruz"

Hem sel ve hem heyelan sebebiyle dere güzergahında olan, heyelan, afet riski altına olan alanlar var. Bu alanların tespitini yaptık. Bu çerçevede Dereli'de 20 adet binayı boşaltıyoruz. Doğankent'te de 11 olmak üzere toplamda 31 binanın boşaltım işlemini bugün itibariyle yapıyoruz. Afet riski taşımayan alanlarda 200 tane; Dereli'de 150 tane 50 tane de Doğankent'te olmak üzere yeni konutlarımızın inşasına da hızlı bir şekilde başlıyoruz." diye konuştu.

Kurum, "Belediyelerimizce vatandaşların ihtiyacını karşılamak için 2 milyon lira hibe edeceğiz. Doğankent'te atık su ve yağmur suyu tamamen yeniliyoruz. Yaklaşık 5 milyon liralık altyapı hasarını İllern Bankası Müdürlüğümüz kanalıyla gidereceğiz. Aynı şekilde Dereli'de 6 milyon liralık alt yapı hasarını da İller Bankası Müdürlüğümüz kanalıyla gidereceğiz." dedi.

ORKÖY desteği kapsamında bölgeye 5 milyon lira destek

Bakan Pakdemirli ise fındıkla ilgili hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü, fındık bahçelerinde beklentilerinin altında bir olduğunu kaydetti.

Pakdemirli, sel nedeniyle ORKÖY desteği kapsamında bölgeye 5 milyon lira destek sağlamaya karar verdiklerini ifade etti. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar