Dünya Sağlık Örgütü, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde "ebola virüsü" ile ilgili endişelerini dile getirdi.
"Ebola virüsü" ile ilgili semptomların başlamasından şüpheli vakalar için uyarı verilmesine kadar yaklaşık beş günlük bir gecikme olduğunu belirten Dünya Sağlık Örgütü Genel Müdürü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Bu 5 günlük gecikme endişe verici bir konudur, çünkü bir hasta tedavi olmaksızın ne kadar çok beklerse hayatta kalma şansı o kadar azalır ve virüsün yayılma riski de o kadar artar" dedi.
Dünya Sağlık Örgütünün, "ebola" vakalarını izlemek ve 5 günlük gecikme süresini azaltmak için ortaklarıyla yakın bir şekilde çalıştığı ve kurucu ortaklarını, Kongo Cumhuriyeti Hükümeti tarafından geliştirilen 40 milyon dolarlık planı desteklemeye çağırdığı bildirildi.
Bir tür kanamalı ateşe yol açan Ebola virüsü, ilk kez 1976'da Sudan'ın Nzara ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin Yambuku kentlerinde eş zamanlı salgınlarla ortaya çıkmıştı.
Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki salgın Ebola Nehri yakınında bir köyde başladığı için hastalığa bu nehrin ismi verilmişti.
Ebola virüsü, Aralık 2013'te Batı Afrika'da yayılmıştı. Gine, Liberya ve Sierra Leone'de 2014-2017'de görülen salgında 30 bin kişiye virüs bulaşmış ve hastaların 11 binden fazlası ölmüştü. (İLKHA)