İstanbul sahillerinde inşa edilen ucube yapılar tarihi gölgede bırakıyor

İstanbul’un birçok bölgesinde kontrolsüzce yükselen ve bazı yerlerde deniz doldurularak inşa edilen yapılar, şehrin siluetini bozmakla birlikte tarihi yapıların görünmesini engelliyor.

Ekleme: 17.08.2020 19:55:09 / Güncelleme: 18.08.2020 06:13:03 / Güncel / İstanbul Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Yıllar önce Zeytinburnu sahilinde inşa edilen ve İstanbul’un siluetini bozuyor diye uzun süre basında yer alarak tartışmalara konu olan 16/9 isimli proje sonrasında yeni projeler art arda yapılmaya devam ediliyor. Söz konusu projenin birkaç katının tıraşlanması kararı verilse de bir şekilde bu karar uygulanmadı.

Dikey yapılaşmanın hızla sürdüğü şehirde yine Zeytinburnu sahilinde 2 dev proje daha hayata geçirilerek tamamlandı. Her bir dairesinin milyonlarca liraya satıldığı proje sonrasında önceleri deniz manzarasına sahip olan yüzlerce bina artık denizi göremez hale geldi. Bu durum da akıllara ‘kimin parası daha fazla ise deniz manzarasını da o görür’ söylemini getirdi. Projenin yapılabilmesi ve Avrasya Tüneli geçişi için Zeytinburnu sahilinin bir kısmına dolgu yapıldı.

Tamamlanan projelerden sonra bu kez Karaköy'de kilometrelerce uzunlukta olan "Galataport" projesi, birçok tarihi cami ve yapıyı gölgesinde bırakıyor.

İnşaatta çalışan bazı çalışanlardan edinilen bilgilere göre; yerli ve yabancı sermaye ortaklığıyla yapılan projenin devlet bankaları tarafından da desteklendiği ve hatta bazı bankaların projeye ortak olduğu belirtildi. Bilgi edinilen kaynaklar, bir kısmı tamamlanan projenin tamamen bitmesinin ise, en az 2 yıl daha süreceğini ifade etti.

Sosyal medyada da tepkilere neden olan proje; 1580-1587 yılları arasında Mimar Sinan tarafından inşa edilen Kaptan-ı Derya Kılış Ali Paşa ve 1823-1826 yılları arasında Sultan 2’inci Mahmud tarafından inşa ettirilen Nusretiye Cami gibi birçok tarihi yapı, yeni binaların gölgesinde kalacak.

Konuyla ilgili sosyal medya hesabından paylaşım yapan IHH Genel Başkan Yardımcısı Osman Atalay, "Siluetini sevdiğim İstanbul affet bizi! Seni artık Üsküdar’dan, Boğaz köprülerinden izleyemeyeceğiz! Tophane’de 2’nci Mahmud tarafından yaptırılan Nusretiye Selatin Camii, önüne beton bir perde geliyor." açıklamasında bulundu.

Yapılan inşaata tepki gösteren Recai Yurdan ise, "Kazlıçeşme'deki rezidansı yıkmadınız bari bu ihaneti engelleyin. Rant gözleri kör etmiş." paylaşımında bulundu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler