Adıyaman'ın yöresel kıyafetlerini "Besi bebek"lerle tanıtıyor

Zahide Durmaz Akar, 25 yıldır Adıyaman'ın kadim geçmişinde yöre kadınlarının giydikleri, yok olmaya yüz tutmuş yöresel kıyafetlerini "Besi bebek" ismini verdiği bez bebeklerle tanıtıyor.

Ekleme: 17.08.2020 12:20:07 / Güncelleme: 17.08.2020 12:21:44 / Güncel / Adıyaman Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Adıyaman'ın kültüründe önemli bir yer tutan kadınların geleneksel kıyafetlerini 25 yıldır yaptığı "Besi bebek"lere giydiren Akar, yurt dışına da Adıyaman kültürünü "Besi bebek" yoluyla tanıttığını belirtti.

 

"Besi anneannemin ismiydi"

Kültür Bakanlığı Geleneksel Folklorik "Besi Bebek" üreticisi olduğunu belirten Akar, anneannesinden etkilendiğinden bahsederek "Besi benim anneannemin ismiydi. Geleneksel giyinirdi böyle… Beni anneannem büyüttü. Anneannem öldükten sonra anneannemin giymiş olduğu kıyafetleri bebeklere giydirerek anneannemin adını bütün dünyaya tanıtma amacıyla başladım. Besi bebeklerimizin el, ayak, baş kısımları ahşaptan, kumaşı da el dokuma kök boyama ve ipek kumaşlardan oluşmaktadır." dedi.

"Baş bağlama şekillerinin her birinin farklı bir anlamı var"

Giyim kuşamların; kişilerin sosyal statülerini, köy ve aşiretlerini belirlediğini belirten Akar, "Baş bağlama şekline göre her bebeğimizin farklı bir köyden olduğu, zengin mi, fakir mi, evli mi, bekâr mı, kaç çocuğu olduğu, hangi aileden, hangi aşiretten olduğu bilinir. Yok olmaya yüz tutmuş geleneksel kıyafetimizi geleceğe taşıyarak geçmişle gelecek arasında bir köprü kurmaya çalışıyorum. Bu anlamda Kültür Bakanlığı'nın da desteği oluyor. Dünya üniversitelerinde, New York üniversitelerinde tez konusu oldu. İstanbul Teknik Üniversitesi'nde öğrencilere sınav sorusu olarak soruldu ve hala okullarımızda, üniversitelerimizde konu olarak da işlenmektedir." ifadelerini kullandı.

"Besi bebebeklerimiz fuar ve festivallerde stant alıyor"

"Besi bebek"lerini dünya piyasalarında satışa sunduklarını belirten Akar, "Satışlarımız il içi, il dışı ve yurtdışı şeklindedir. Kültür Bakanlığının DÖSİMM mağazalarında ve dünya ülkelerinde de satışları mevcuttur. Özellikle Uzak Doğu, Amerika ve Avrupa ülkeleri Besi bebeklerimize çok yoğun ilgi gösteriyorlar. Bu alanda Kültür Bakanlığı bünyesinde, diğer ülkelerdeki turizm fuarlarında, geleneksel sanatlar sergilerinde, festivallerde Besi bebeklerimiz stant alıyor. Geleceğe taşınan en önemli ve en kıymetli kültürlerimiz arasında yer alıyor." şeklinde konuştu. (İLKHA)













Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar