Niğde'de üretilen kurutmalık domateslerin hasadı devam ediyor.
Bor ilçesine bağlı Çukurkuyu beldesinde toplanan domatesler, yaklaşık 500 dekar alana serilerek güneşte kurutuluyor.
Domates kurutma alanında incelemede bulunan Niğde Tarım ve Orman Müdürü Asım Baş, yaptığı açıklamada, kentte 25-30 bin dekar alanda 250 bin ton domates üretimi yapıldığını söyledi.
Türkiye'den yıllık yaklaşık 40 bin ton kurtulmuş domates ihracatı yapıldığını belirten Baş, şunları kaydetti:
500 DEKAR ALANDA KURUTMA İŞLEMİ
"Son yıllarda domates Niğde açısından gelişme gösteren bir ürün çeşididir. Özellikle verimsiz olarak bilinen arazilerde yetişmesi bizi sevindirdi. Bundan böyle domatesi Niğde'nin gündeminde tutacağız. Önümüzdeki dönemlerde domates üreticileri veya yaş meyve üreticileri birliği kurmak istiyoruz.
Çünkü birlikte üretimin çok büyük avantajları var. Niğde bir tarım şehridir. Arzumuz Niğde'yi tarımsal alanda bir ihracat merkezi haline getirmektir. Şu an 500 dekar alanlık sahada kurutma yapılıyor. Buraya kurutma tesisi kurma çalışmaları başlatacağız."
"NİĞDE KURUTMA AÇISINDAN ÇOK İYİ"
Niğde'den 6 ülkeye kurutulmuş domates ihraç ettiklerini belirten üretici firmanın tesis genel müdürü Ahmet Bulşan da "Kuru domates işinin merkez üssü Ege Bölgesi'dir. Yıllardır taze sebze yolladık Ege'ye, ancak Niğde'nin de kurutma açısından çok iyi olduğunu tespit ettik." dedi.
KURU DOMATESLERİN GÖNDERİLDİĞİ ÜLKELER
Bulşan, "30 bin ton taze domates işleyeceğiz ve 2 bin ton kuru domates elde edeceğiz. Kurutulmuş domatesleri başta İngiltere olmak üzere İtalya, Almanya, İspanya, Kanada ve ABD'ye ihraç ediyoruz." diye konuştu.