WHO: Rusya'nın Covid-19 aşısı henüz gerekli tüm araştırmalardan geçmedi

​Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Rus aşının uluslararası alanda kullanılabilmesi için değerlendirmesinin sürdüğünü belirtti.

Ekleme: 12.08.2020 19:20:04 / Güncelleme: 12.08.2020 19:31:08 / Güncel
Destek için 

WHO Sağlık Programları Departmanı direktörü Rana al-Hajj, Rusya'nın dünyanın ilk Coronavirus aşısının tesciline ilişkin açıklaması hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Hajj, "Gerekli tüm araştırmalardan geçmiş bir aşı olduğunu kesin olarak söyleyemeyiz. Aşının uluslararası alanda kullanılabilmesi için değerlendirmemiz gerekiyor. Aşı etkili olabilir ancak yeterince güvenli olmayabilir. Yan etkileri virüsün kendisinden daha zararlı olabilir. Rus aşısı iki araştırma aşamasından geçti ve şu anda üçüncü aşamanın ilk aşamasında. Bunun en azından Rusya Federasyonu topraklarında kullanılabileceğini söylüyorlar. Ancak tüm araştırmalar henüz tamamlanmadı."

Rusya Federasyonu'nun tıbbi otoriteleriyle günlük temas halinde olduklarını kaydeden Hajj, "Rusya'nın bu alanda ciddi bilimsel potansiyele ve etkili bir aşı üretimi için büyük fırsatlara sahip olduğunu biliyoruz. Rusya Federasyonu, özellikle sarı hummaya karşı olmak üzere çeşitli aşıların geliştirilmesine dünya çapında katkısını zaten kanıtladı ve bunu yaptı."

Hajj, WHO'nun virüse karşı bir aşının geliştirilmesi ve üretilmesindeki tüm atılım haberlerini yakından takip ettiğini de sözlerine ekledi.

11 Ağustos'ta Rusya, dünyada "Sputnik V" adlı bir Coronavirus aşısını tescil ettiren ilk ülke oldu. (İLKHA)