Eğitimci Kemal Koçkuzu: "Öğrenciler kendilerini mutlu hissettikleri bölümleri seçsinler"

Üniversite tercihleriyle ilgili öğrencilere tavsiyelerde bulunan Siverek Simya Koleji Müdürü Kemal Koçkuzu, öğrencilerin hangi bölümde kendilerini mutlu hissediyorlarsa önceliklerini bu bölümlere vermeleri gerektiğini ifade etti.

Ekleme: 11.08.2020 22:05:07 / Güncelleme: 12.08.2020 06:47:48 / Eğitim / Şanlıurfa Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Haziran ayında yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrencilerin tercih heyecanı devam ediyor. 6 Ağustos'ta başlayan tercih işlemleri, 14 Ağustos'ta sona erecek.

 

Tercihlerin bitimine sayılı günler kala uzmanlar, uyarıyor. Öğrencilerin tercih sıralaması yaparken nelere dikkat etmesi gerektiği, şehir seçiminde izlenmesi gereken yöntemleri, geleceğin meslekleri ile popülerliğini yitirmiş meslekleri ve öğrencilerin tercihlerini belirleyen unsularına ilişkin önemli tavsiyelerde bulunan Siverek Simya Koleji Müdürü Kemal Koçkuzu, öğrencilerin kendilerini mutlu hissettikleri bölümleri seçmeleri gerektiğinin altını çizdi.

Öğrencinin en çok gitmek istedikleri bölümü en üst sıraya yazması gerektiğini ifade eden Koçkuzu, "Tercih sıralamasında 'ölü tercihler' dediğimiz durumlar mevcut. Ölü tercih yaşamamak için öğrencilerimiz başarı sıralarına göre tercihlerini yapmalılar. Bir de şunu göz önünde bulundurmaları gerekiyor. Her ne kadar başarı sıralaması kötü olsa bile en çok gitmek istedikleri bölüm hangi bölümse o tercihlerini en üst sıralara yazmaları gerekir. Buna çok dikkat etmek lazım." uyarısında bulundu.

"Bölüme göre şehir tercihi yapılmalıdır"

Tercih sıralamasında şehir unsuru ile ilgili dikkat edilmesi gereken hususlara vurgu yapan Koçkuzu, "Bölüm seçerken öğrencilerin en çok gitmek istedikleri bölümler hangi bölümler ise, bunları revaçta tutmaları gerekir. Bölüme göre şehir tercihi yapmalılar. Örneğin 'Endüstri' alanında bir bölüm tercih ediyorlarsa endüstrisi daha çok gelişmiş olan şehirler hangileri ise, bu alanlara daha çok önem vermeleri gerekir. Kocaeli, İstanbul, Bursa gibi endüstri alanında gelişmiş olan şehirler olduğundan dolayı öğrenciler bunlara dikkat etmeliler. Diyelim ki öğrenci eğitim fakültesini tercih edecekse bunun için herhangi bir şehir seçimi önemli değildir. Çünkü bölüm bitmez KPSS ile yerleştirmesi yapılacak öğrenci bir elemeden geçecektir." diye konuştu.

"Popülerliğini yitirmiş meslekler vardır"

Geleceğin meslekleri ile popülerliğini yitirmiş mesleklere de değinen Koçkuzu, geleceğin mesleklerini sadece bir branş altında özetlemenin doğru olmadığını ifade etti.

Koçkuzu, "STEM dediğimiz bir uygulama var. Fen, Teknoloji, Mühendislik, Matematik bunları bir arada yürütebilecek bir bölüm geleceğin meslekleri arasındadır. En basit olarak robotik kodlamayı düşündüğümüzde robot teknolojisinde bu 4 bölümün bir arada bulunması gerekiyor. Popülerliğini yitirmiş meslekler özellikle 'İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi' içerisinde yer alan bölümlerdir. Maalesef Türkiye'nin kanayan yarasıdır bu durum. Kamu Yönetimi, İşletme, İktisat ve Maliye olsun bu gibi bölümler, 1990'lı dönemlerde gözde bölümlerken, ilerleyen süreçlerde hem alımları azaldı hem de iş imkânları kısıtlandı." ifadelerini kullandı.

"Öğrenci hangi bölümü okumak istiyorsa o bölümü tercih etmelidir"

Öğrencilerin sevmedikleri meslekleri seçmeleri halinde mutlu olamayacaklarına dikkat çeken Koçkuzu, şunları kaydetti:

"Öğrenci hangi bölümü okumak istiyorsa o bölümü tercih etmelidir. Eğer ki 'Benim puanım bu bölüme yetiyor, bu bölümü tercih edeyim, daha sonra kendimi geliştiririm.' mantığıyla hareket ederlerse mutsuz bir iş hayatı sürdürürler. İstemedikleri bir meslekte hayatlarını sürdürürler ve yaptıkları işten herhangi bir mutluluk elde edemezler. Öncelikleri 'ben şu işi yapsam en çok mutlu olacağım kısım buradır.' dedikleri ne varsa o yönde hareket etmeleri gerekiyor. Öğrencilere tavsiyem; kendilerine nasıl ve ne şekilde, hangi şehirde, hangi bölümde mutlu hissediyorlarsa önceliklerini bu bölümlere vermeleri gerekmektedir." (İLKHA)



Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar