KİRALAR ŞİŞİRİLİYOR, OTURULACAK EV BULUNAMIYOR

Bir taraftan salgın diğer taraftan yüksek kira artışları nedeniyle kiracılar zor günler geçiriyor. Kiralık daire bulunamadığı için ev sahiplerinin fırsatçılığına boyun eğmek zorunda kalan vatandaşlar kiralara ‘tavan fiyat sınırı’ getirilmesini istiyor.

Ekleme: 10.08.2020 02:03:40 / Güncelleme: 10.08.2020 09:43:48 / manşetler
Destek için 

Mehmet Tahir Özsoy-DOĞRUHABER

Bir taraftan salgın diğer taraftan yüksek kira artışları nedeniyle kiracılar zor günler geçiriyor. Kiralık daire bulmakta güçlük çeken vatandaşların zor durumundan faydalanan ev sahipleri fırsatçılık yaparak kiralara fahiş oranda zam yapıyor. Kiralık daire bulunamadığı için ev sahiplerinin fırsatçılığına boyun eğmek zorunda kalan vatandaşlar kiralara ‘tavan fiyat sınırı’ getirilmesini istiyor. Ev sahipleri, Tüketici Fiyatları Endeksi(TÜFE) üzerinden hesaplanan kira zam oranının üzerine çıkamadığı için kiracısını farklı bahanelerle evden çıkartıp iki katı fiyatına başkasına kiralıyor. Ve bu durum genel olarak kiraların ciddi oranda yükselmesine neden oluyor.

“KİRA FİYATLARI İKİYE KATLANDI”

İstanbul’un Başakşehir ilçesinde 900 TL kira ödeyerek oturduğu daireden ev sahibinin sorun çıkarmasıyla çıkmak zorunda kalan kiracı Muhammed Velioğlu, aynı daireyi ev sahibinin 1500 TL’ye başkasına kiraladığını belirtiyor. Fırsatçıların İstanbul’da kira fiyatlarını ikiye katlandığına dikkat çeken Muhammed Velioğlu, “Son 7-8 yıldır İstanbul Kayaşehir’de kiracı olarak oturuyordum. Kayaşehir ilk kurulduğu zaman merkeze uzaklığı ve ulaşım sıkıntısından dolayı tercih edilmeyen bir bölgeydi ve kiralar uygun oluyordu. Ancak zaman içerisinde hem devlet yatırımları hem de özel yatırımlarla gelişen büyük bir merkeze dönüşme yolunda ilerliyor. İstanbul Havalimanına yakınlığı ve son olarak Şehir Hastanesi’nin de açılmasıyla fırsatçı ev sahipleri türlü bahanelerle eski kiracılarını çıkarıp çok yüksek fiyattan başka kiracılara evi kiralıyor. Ben de bu mağdurlardan biriyim.” ifadelerini kullandı.  

“ ‘OĞLUM EVLENECEK’ DEDİ BAŞKASINA KİRAYA VERDİ”

Ev sahibi tarafından türlü bahanelerle mağdur edildiğini iddia eden Velioğlu, “Yaklaşık bin TL kira ödediğim yerden ev sahibi tarafından ‘oğlum evlenecek seni çıkarmak zorundayız’ denilerek çıkarıldım. Ancak sonradan öğrendim ki oturduğum ev başka birine bin beş yüz TL’ye kiraya verilmiş. Yüksek kira sorunu sadece bizim bölgeyi ilgilendiren bir sorun da değil. Türkiye genelinde son dönemlerde büyük bir fırsatçılık kol geziyor. Yetkililerin bunu denetleyecek kiracıların, mağduriyetinin önüne geçecek bir sistem kurması şart.” şeklinde konuştu.

“EV SAHİPLERİ İNSAFLI DAVRANMALI”

Recep Can isimli vatandaş da, kiraların yüksel olmasından yakındı. Kirasını ödemekte zorluk çektiğini belirten Can, “Kiralar çok yüksek maalesef. Benim kiram 1400 artı 200 de aidat, toplam 1600 lira. Normalde kişinin alacağı maaşın en fazla dörtte biri olması gerekirken bugünkü şartlarda kiralara baktığımızda bir kişinin aldığı maaşın yarısını bile geçebiliyor. Bu adaletsizliktir. Düşünün dört kişilik bir ailesi olan ve asgari ücret alan bir insan tek başına çalışıp evini geçindirmeye çalışıyorsa, aldığı maaşın yarısını kiraya veriyorsa diğer yarısıyla geçimini nasıl yapsın? Bir yanda ev sahiplerinin insaflı davranmaları gerekir. Diğer yandan da devletin bu tür durumlarda kiracılara yönelik olumlu çalışmalarda bulunması gerekmektedir. Ev sahipleri ise evlerini bir ticarethane gibi çalıştırma düşüncesinden vazgeçmelidir.” diyerek tepkisini gösterdi.

“ASGARİ ÜCRETLİ BİR İŞÇİ GELİRİNİN YARISINDAN ÇOĞUNU KİRAYA VERİYOR”

Ömer Çınar isimli vatandaş da, fahiş anlamda artan kiralara yönelik devletin tedbir alması gerektiğine vurgu yaptı. Çınar, “Özellikle Suriyeli muhacirlerden sonra ev sahibi olan kesim pervasızca kiraları yukarıya çekti. Ve halen kiralar artmaya devam ediyor. Evlerin oturulabilir durumuna bakmaksızın minimum bir ailenin yaşayacağı evler 1.700 den başlıyor. Asgari ücretle çalışan bir işçi gelirinin yarısından çoğunu kiraya ayırmak ve yiyeceğinden içeceğinden çocuğunun masrafından kısmak zorunda.” şeklinde konuştu.

“EV SAHİPLERİ BİRBİRLERİNE BAKIP KİRA YÜKSELTİYOR”

İstanbul Fatih'te Kiralık evde oturan Yahya Altun isimli vatandaş da, “İşim gereği İstanbul Fatih'te oturmak zorundayım. Buradaki evler hem eski, hem küçük, hem de çok pahalı. Ev sahipleri de verilen fiyatın çok yüksek olduğunu dillendiriyorlar. Ancak buna rağmen kiralarda indirime gitmiyorlar. Sürü psikolojisi ile hareket ediyorlar. Filan kişi evini şu kadar kiraya veriyor bende bu fiyata veriyorum diyerek bizi zor durumda bırakıyorlar. Bu konuda ev sahiplerinden ve yetkililerden ciddi adımlar atılmasını talep ediyoruz.” Diyerek hükümete ve ev sahiplerine çağrıda bulundu.

HAKKÂRİ'DE DE KİRA ARTIŞLARININ ÖNÜNE GEÇİLEMİYOR

İhlas Haber Ajansı’na (İHA) konuşan Hakkârili vatandaşlar kira fiyatlarının artışından şikayette bulundu. Hakkâri’de kuaförlük yapan bazı esnaf ise yüksek kira artışları yüzünden kimisinin iş yerini sattığını kimisinin ise bulunduğu binayı boşaltarak eşyalarını evine taşıdığını ifade etti. İsminin açıklanmasını istemeyen Esnaf, ”Çarşı merkezinde iş yeri kiraları 7, 8 ve 10 bin TL arasında değişiyor. Ben bir binanın üçüncü katında oturuyorum. Kiram 600 TL'dir. Kentte kiralık ev sıkıntısı olduğu için geçen günlerde bina sahibi beni aradı. Hemen çık dedi. Ben de ne oldu dedim. Yeni atanan polis memurları gelecek kiram 2 bin TL'dir dedi. Ya bu fiyatı öde ya çık dedi. Ben de 2 bin TL'yi ödeyecek durumda olmadığım için iş yerimi boşaltmak zorunda kaldım” dedi.

İlgili Haberler