DOĞRUHABER / ABUZER ATASOY
Lübnan’ın başkenti Beyrut, benzeri görülmemiş bir patlamaya şahitlik etti. Beyrut Limanı’ndaki bir depoda meydana gelen patlamada 100’den fazla kişi hayatını kaybetti, en az 4 bin kişi de yaralandı.
Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Salı günü Beyrut Limanı'nda patlayıcı maddelerin bulunduğu 12 numaralı depoda önce yangın çıktı, ardından depoda şiddetli bir patlama meydana geldi.
Lübnan Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre patlamada 100’den fazla kişi hayatını kaybederken en az 4 bin kişi de yaralandı. Ancak patlamanın şiddeti nedeniyle çok fazla kişinin kaybolduğu ve halen bulunamadığı bildiriliyor. Bu yüzden ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.
Eski Başbakan Saad el-Hariri'nin evinin yakınlarında meydana gelen patlamanın etkisiyle çok sayıda binada büyük hasar oluşurken, Hariri’nin sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.
2 BİN 750 TON PATLAYICI İNFİLAK ETTİ
Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Twitter hesabından yaptığı yazılı açıklamada, 2 bin 750 ton amonyum nitratın infilak ettiğini kaydetti.
Avn, herhangi bir güvenlik önemli alınmadan bu miktarda patlayıcının 6 yıl boyunca bir depoda tutulmasının 'kabul edilemez' olduğunu ifade etti.
ŞEHİRDE 2 HAFTA OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLDİ
Patlamanın hemen ardından Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın daveti üzerine toplanan Yüksek Savunma Konseyi, Beyrut'ta 18 Ağustos'a kadar 2 haftalık OHAL ilan edilmesine karar verildiğini açıkladı.
PATLAMA LİMANDA PATLAYICILARIN BULUNDUĞU DEPODA MEYDAN GELDİ
Gümrük Genel Müdürü Bedri Zahir, Beyrut Limanı'nda kimyasal maddelerin bulunduğu bir depoda patlama yaşandığını söyledi.
Lübnan Emniyet Genel Müdürü Abbas İbrahim ise söz konusu maddenin Afrika'da bir ülkeye gönderilmek üzereyken limanda infilak ettiğini söyledi.
LÜBNAN BAŞBAKANI: SORUMLULARDAN HESAP SORULACAK
Lübnan Başbakanı Hassan Diyab, Beyrut Limanı'nda meydana gelen patlamayı "felaket" olarak nitelendirerek sorumluların bedelini ödeyeceğini söyledi. Diyab, patlamanın ardından yaptığı açıklamada, 2014'ten bu yana limanda bulunan tehlikeli depo hakkında gerçekleri açıklayacaklarını belirtti.
Ancak bu denli yüklü miktarda patlayıcı maddenin 6 yıl boyunca başkentin merkezinde bulunan limanda hangi sebeple bekletildiği henüz bilinmiyor.
BEYRUT VALİSİ OLAYI HİROŞİMA VE NAGAZAKİ'YE BENZETTİ
Öte yandan Beyrut Valisi Mervan Abbud, saldırıya ilişkin yaptığı ilk açıklamada, Beyrut'un felaket bölgesi haline geldiğini ve hasarın yüksek olduğunu belirtti. Abbud, limandaki patlamayı Hiroşima ve Nagazaki'ye benzetti.
Vali Abbud, düzenlediği basın açıklamasında ise patlamanın 3 ila 5 milyar dolar hasara yol açtığını kaydetti.
Abbud, açıklamasında, "Beyrut, felaket bölgesi oldu. Şehrin yarısı yıkıldı. Patlama sonucu evlerini terk etmek zorunda kalan yüz binlerce kişi, 2-3 aydan önce evlerine dönemez." ifadelerini kullandı.
Abbud ayrıca, şu ana kadar kaybolanların sayına ilişkin net bir rakam olmadığını dile getirdi.
NETANYAHU PATLAMANIN OLDUĞU BÖLGEYİ HEDEF ALMIŞTI
Patlamaya ilişkin henüz birçok soru işareti gündemdeki yerini koruyor. Ancak Lübnan’ın hemen güney sınırlarında yer alan işgal rejimi İsrail’in, bu ülkeye sürekli müdahale etmesi, akıllara olayın bir sabotaj olma ihtimalini getiriyor.
Nitekim işgal rejimi başbakanı Binyamin Netanyahu, 2018 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndaki konuşmasında, patlamanın yaşandığı bölgeyi işaret etmişti.
Netanyahu, elinde Beyrut Limanı’nın uydu görüntüleriyle Genel Kurul’a seslenmiş ve bu bölgede Hizbullah’a ait silah deposunun bulunduğunu iddia etmişti. Netanyahu, genel kurulda yaptığı konuşmada, "Düşmanlarımızın kendine ölümcül silahlar ile donatmasına asla izin vermeyeceğiz. Bugün Hizbullah'a bir mesajım var. İsrail ne yaptığınızı biliyor, İsrail bunu nerede yaptığınızı biliyor ve İsrail bu olaydan kurtulmanıza izin vermeyecek" ifadelerini kullanmıştı.
Salı gecesi meydana gelen şiddetli patlamanın işgal rejimi yetkililerinden uzun bir süre resmi açıklama gelmezken ismini açıklamayan bazı Siyonist yetkililer, işgal rejiminin olayla ilgili bir ilgisi olmadığını açıkladı.
TRUMP’TAN "KORKUNÇ SALDIRI" NİTELEMESİ
ABD Başkanı Donald Trump ise patlamayı, “korkunç saldırı” olarak niteledi.
Beyaz Saray'daki basın toplantısında Lübnan'daki saldırıya ilişkin açıklama yapan Trump, Lübnan ile yakın ilişkileri olduğunun altını çizerek, "Biz yardım için burada olacağız. Bu, korkunç bir saldırı gibi görünüyor" dedi.
Trump, bir gazetecinin olayı neden "saldırı" olarak nitelendirdiğini sorması üzerine, "Generallerimizin bazıları ile görüştüm. Bunun bir saldırı olduğunu düşünüyor gibilerdi. Bu bir tür üretim patlaması falan değildi" yanıtını verdi.
HİZBULLAH: SİLAH DEPOLARIMIZIN HEDEF ALINDIĞI İDDİASI GERÇEK DIŞIDIR
Tartışmaların bir diğer odağı olan Lübnan Hizbullah'ından da patlama sonrası bir açıklama geldi. Hizbullah'a yakın kaynaklar ülkenin yerel medyasına yaptığı açıklamada, patlamanın, kendilerine ait silah depolarında meydana geldiği ve saldırının işgal rejimi tarafından gerçekleştirildiği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi.
“HARİRİ SUİKASTI” KARARI ÖNCESİ OLMASI DİKKAT ÇEKTİ
Patlamanın BM Uluslararası Lübnan Mahkemesi'nin eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri suikastı davasında kararını açıklamasına günler kala gerçekleşmesi dikkati çekiyor. BM Uluslararası Lübnan Mahkemesinin, Hariri suikastı davasında kararını 7 Ağustos'ta açıklayacağı duyurulmuştu.
ERDOĞAN, LÜBNAN CUMHURBAŞKANI İLE GÖRÜŞTÜ
Öte yandan, Salı gecesi meydana gelen patlamanın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Beyrut'taki patlamada yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet, yaralılara şifa dileyerek, kardeş Lübnan halkına geçmiş olsun temennisinde bulundu.
Türkiye'nin Lübnan'ın yanında olduğunu ifade eden Erdoğan, Lübnan için sağlık başta olmak üzere ihtiyaç duyulan her alanda insani desteğe hazır olduklarını belirtti.