Yetiştiriciler, bakanlığın elde kalan hayvanlar için belirlediği rakamı yetersiz buldu

Gaziantep Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, Kurban Bayramı'nda kesilen küçükbaş hayvan sayısının geçen yıla göre büyük oranda arttığını söyledi.

Ekleme: 04.08.2020 15:50:06 / Güncelleme: 04.08.2020 15:54:20 / Güncel / Gaziantep Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Kurban Bayramı için yıl boyunca besledikleri kurbanlık küçükbaş hayvanları satmak için Gaziantep'e getiren hayvan yetiştiricileri, kurbanlık satışlarını bitirerek memleketlerinin yolunu tuttu. Kentteki hayvan yetiştiricileri de besledikleri kurbanlık küçükbaş hayvanların büyük çoğunluğunu sattı.

 

Kurban Bayramı geride kalırken küçükbaş hayvan yetiştiricileri, genel olarak satışlardan ve fiyatlardan memnun kaldı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, kurbanlıklarını satamayan yetiştiricilerin mağdur edilmeyeceğini, Et ve Süt Kurumunun (ESK) elde kalan hayvanları alacağını bildirdi.

Gaziantep Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, bu yıl kurbanlık küçükbaş hayvan satışlarını, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin kurbanlıklarını satamayan yetiştiricileri mağdur etmemek için açıkladığı hayvan alım fiyatını İLKHA’ya değerlendirdi.

Bu bayramda pazarlara ihtiyaçtan fazla küçükbaş hayvan getirildiğini belirten Türkman, vatandaşların hem sağlıklı hem de fiyatının uygun olması dolayısıyla bu bayram kurbanlık tercihini küçükbaştan yana kullandığını belirtti.

Bayram öncesi hayvan temini konusunda herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını belirten Türkman, son yıllarda küçükbaş hayvanların kesimine yönelik ciddi talep olduğunu ifade etti.

Tarım ve Orman Bakanlığının elde kalan kurbanlıklar için belirlediği rakamların çok düşük olduğunu ifade eden Türkman, bu fiyatların acilen gözden geçirilerek revize edilmesi gerektiğini söyledi.

Bu yıl Kurban Bayramı'na Covid-19 salgınının gölgesinde girildiğini anımsatan Türkman, "Dolayısıyla da üreticilerimizin kurbanlıklarını satarken bir sıkıntı yaşayabileceklerini düşünüyorduk. Çünkü belli bir dönem işyerleri kapalı kaldı. İşyerlerinin kapalı kalması nedeniyle insanların alım güçlerinde sıkıntı olabileceğini, özellikle dar gelirli kesimlerin bu durumdan daha çok etkileneceğini düşünmüştük." dedi.

"Yetiştiricilerimiz kurbanlıklarının çoğunu sattı"

Kurban Bayramı’ndan yaklaşık 50 gün önce Gaziantep genelinde kurbanlık büyükbaş ve küçükbaş hayvanların fiyatlarını açıkladıklarını hatırlatan Türkman, bu yıl fiyat konusunda da hem üreticinin hem de tüketicinin memnun kaldığını belirterek şunları söyledi:

Geçen yıl olduğu gibi bu yılda belediyeler özellikle il genelinde kurbanlık satış yerleri hazırlamışlardı. Üyelerimiz ve üreticiler hayvanlarını getirdiler. Kurban hayvan pazarında kurbanlıklarını tüketicilerle buluşturdular. Bu yıl ‘kurban satışında bir sıkıntı olur mu ya da durumu iyi olanların özellikle vakıflara ve derneklere kurban bağışlamasıyla elimizde kurban eti kalır mı?’ korkusu vardı. Ama bayram süresince özellikle bayrama iki gün kala, arife günü ve bayramın birinci günü Allah’a şükürler olsun üreticilerimizin büyük ekseriyetinin hayvanları hiç kalmadı.

"Vatandaşlar daha çok kurbanlık için küçükbaş hayvanı tercih etti"

Kurbanlık fiyatlarının kilosunun 27 TL’den satıldığını belirten Türkman, "Gaziantep genelinde üreticiler hayvanlarını hemen hemen büyük ekseriyette sattılar. Kurbanlık hayvanda bir sıkıntı olmadı. Üretici hayvanlarını sattı. Geçen yıllarda bölgemizde genelde kurban denince küçükbaş hayvan kesilir ama az miktarda da olsa büyükbaş kesiliyordu. Ama büyükbaşa 7 ortak ve bunların yanında gidenler vardı. Aşırı bir kalabalık olması nedeniyle biraz da büyükbaştan küçükbaşa yönelme var. Özellikle de daha çok kurbanlıklarını köylerde kesenler oldu. Dolayısıyla üreticilerimiz anlamında güzel bir kurban geçtiğini görüyoruz. Bölgemizde biraz keçi sıkıntısı var. Özellikle çebişlerde az da olsa elimizde kaldı. Çünkü bölgemizde çebiş az kesiliyor. O yüzden üreticinin elinde biraz çebiş kaldı. Onun dışında kurban satışları güzel geçti." ifadelerini kullandı.

"Tarım ve Orman Bakanlığının elde kalan hayvanlar için belirlediği rakam çok düşük"

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin kurbanlıklarını satamayan yetiştiricileri mağdur etmemek için açıkladığı hayvan alım fiyatının çok düşük olduğunu belirten Türkman, "Ben kendim de kurbanımı bir üretici kardeşimden kilosunu 27 TL’den aldım. Şu an bakanlık aynı hayvana 17 TL fiyat veriyor. Maliyetler belli ve 32-33 kilogram gelen bir kuzu için vatandaş bin 100 TL civarında rakam istiyor. Çünkü vatandaş bunu üretmiş, belli bir aşamaya getirmiş. Bu kuzuyu alacak olan vatandaş en az 400-500 lira masraf edecek, 6-7 ay bu hayvana bakacak ki bu hayvanı kesilecek aşamaya getirebilirsin. Dolayısıyla fiyatı 1400-1500 TL civarına geliyor. Ortalama 60 kilogram ağırlığındaki bir hayvanın kilosu 17 TL’ye nasıl satılır? Şu anda Gaziantep'te küçükbaş kesimlik hayvanınız varsa kilosu 23 TL toptana gidiyor. Çok şükür kurbanlıklarımızı büyük ekseriyetle satıldığı için Gaziantep genelinde böyle bir sıkıntımız yok. Özellikle Türkiye'nin farklı illerinde kurbanlıklarını mecbur satmak zorunda kalanlar, bu konuda bir mağduriyet yaşayacaklar. Bakanlığın bu fiyatı gerçekten düşük." şeklinde konuştu.

"Bu fiyatın revize edilmesi gerekiyor"

Türkman, kurbanlıklarını satamayan hiçbir yetiştiricinin açıklanan bu fiyattan hayvanını götürüp Et ve Süt Kurumu’na kestirmesinin mümkün olmadığına dikkat çekerek, "Özellikle bölgemizde küçükbaşın kilosu 27 TL’dir. Büyükbaşın kilosu 23 TL’dir. Ama bakanlığın açıklamış olduğu rakamda büyükbaş 19 TL, küçükbaş ise 17 TL’dir. Yani tam tersi küçükbaşın fiyatının büyükbaşın önüne geçmesi lazım. Bakanlık bu rakamı neye göre belirlemiş biz de anlamadık. Bakanlık inşallah bu rakamı özellikle diğer illerde elinde kurbanlığı kalan üreticiler için bir daha gözden geçirir. Çünkü bu fiyatın revize edilmesi gerekiyor." diye konuştu.

"Üretici para kazanırsa üretim devam eder"

Bu yıl Gaziantep’teki üreticilerin elinde kurbanlık kalmadığını belirten Türkman, şunları kaydetti:

"Biz, bunun için özellikle seviniyoruz. Çünkü üretici para kazanırsa üretim devam eder. Bizim belirlemiş olduğumuz bir rakam vardı, çok şükür üreticilerimiz kurbanlıklarını bu rakamlarla sattılar. Çünkü biz üreticiyi para kazanamaz hale getirirsek, her geçen gün birileri üretimden çekilir. Dolayısıyla bugün ucuza almış olduğunu düşündüğümüz hayvanı aslında 2-3 sene sonra çok daha pahalıya alacağız. Bu yüzden bizim hep söylediğimiz bir şey var. Bu memlekette herkes üretmiş olduğu ürünün fiyatını kendisi belirliyor. Yani hangi sektöre giderseniz imalatı yapan kişi o ürünün fiyatını belirler. Ama köylüye, vatandaşa ve çiftçiye gelince domatesin fiyatını ya komisyoncu belirler ya market belirler. Üretici kurbanlık ya da kasaplık hayvan yetiştirmiştir, onun fiyatını kasap belirler. Bu da yanlıştır. Yani diğer sektörlerde olduğu gibi Türkiye'de de özellikle tarımsal ve hayvansal ürün üreten çiftçi ve yetiştiricinin kendi ürününün fiyatını kendisinin belirlemesi lazım." dedi.

"Ürettiğimiz ürünün fiyatını biz belirleyeceğiz"

Son olarak Türkman, "İki yıldır Gaziantep'te bunu oturtmaya çalışıyoruz. Eksiklerimiz var, her söylediğimiz belki hemen olmadı ama bunun olması için mücadele ediyoruz. Çünkü maliyetini üretici biliyor. Eğer üretici ürününü mal etmiş olduğu fiyatın üzerine bir fiyata satarsa üretimi devam ettirir ve çoğaltır. Sadece çiftçi değil, ülke kazanır, aynı zamanda tüketici de kazanır. Ama üretimden bu insanlar çekildikçe biz yurtdışından ithal etmek zorunda kalacağız. Bugün belki ucuza ithal ettiğimiz ürünü yarın çok daha pahalıya ithal etmek zorunda kalacağız. O yüzden Türkiye'de de diğer sektörlerde olduğu gibi tarım ve hayvansal ürün üreten köylü, çiftçi ve üretici kendi ürünün fiyatını kendisi belirleyecek." şeklinde konuştu. (İLKHA)







Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar