Siirt Devlet Hastanesi, yakın zamanda Eğitim ve Araştırma hastanesine dönüştürüldü. Birçok vatandaş verilen sağlık hizmetlerin kalitesinin artmasını beklerken Coronavirus testinin yapılamaması ve bu testler için hastaların çevre illerdeki hastanelere göndermesi büyük tepkilere neden oldu.
Coronavirus şüphesi ile Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvuran Siirtli vatandaşlara ilk başta tomografi çekiliyor ve hastalık tespit edilemeyince evlerine gönderiliyorlar. Fakat sonraki süreçlerde test yapılmadığı için hastalık ilerliyor ve ciğerlere yayılıyor.
Fikret Eres
“15 gündür hastayım ne yemek yiyebiliyor nede su içebiliyoruz”
Yaklaşık 15 gün önce halsizlik, iştahsızlık ve yüksek ateş şikâyeti ile Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Coronavirus Yanık ünitesi servisine geldiğini ifade eden Fikret Eres, “15 gündür hastayım ne yemek yiyebiliyor nede su içebiliyoruz. Yetkililer, vatandaşların ölmesini beklemeden bir an önce önlem alması gerekiyor. Test cihazı gelmiş ama test cihazı ne zaman kurulacak, insanlar öldükten sonra mı kurulacak? Öldükten sonra bir kıymeti kalmıyor. Sağlık Müdürü ve milletvekili bu duruma bir an önce el atmalı.” diye konuştu.”
“Salgınına yakalanıp yakalanmadığımızı bilmiyoruz”
“15 gündür hastaneye gidip geliyorum, tomografi çekip bir şey yok deyip gönderiyorlar.” diyen Eres, “Herhangi bir ilaç verilmiyor. 3 gün önce test yapıldı ama halen testin çıkmasını bekliyoruz. İki saat önce ambulansla beni ve eşimi hastaneye getirdiler. Bir daha tomografi çektik, sonucu bekliyoruz. 15 gündür halen Coronavirüs salgınına yakalanıp yakalanmadığımızı bilmiyoruz. İnsanlar öldükten sonra mı el atacaklar, bu hastaneye PCR test cihazı getirilmiş neden kurulmuyor? Sonra demesinler bizim sağlık sistemimiz son sistemdir, her olanak elimizde var. Ama maalesef yok.” şeklinde konuştu.
Masure Eres
“Siirt mahrumiyet bölgesidir, iyi olmak ve insan yerine konulmak istiyoruz”
“Siirt’e sahip çıkacak adam yok, Siirt’ten Muş’a test gönderiliyor, Neden? Neden Batman, Diyarbakır, Muş’ta test cihazı var ama Siirt’te yok? Neden yok bunu öğrenmek istiyorum.” diyen Masure Eres, sağlık hizmetinin her ilde geliştiğini ama Siirt’te gelişmediğini ileri sürdü.
Eres, “15 gün önce ben ve eşim halsizlik, mide bulantısı, kusma ve ateş şikâyeti ile Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvurduk. Ama sürekli eve gönderildik. Bir türlü iyi olamadık. Test yapıldı, test, bir türlü çıkmadı. Bir haftada iyileşebilecekken test sonucu geç çıktığı için bir ayda mı iyileşeceğiz, yâda ciğerlerimiz tahrip olduktan veya iş işten geçtikten sonra mı? Tedaviye başlanacak? Neden hastalığın başında önlem alınmıyor. Siirt’teki sağlık sistemine el atılmasını istiyoruz, insanlar mağdur, çok kötü durumda, iyi olmak istiyor insan yerine koyulmak istiyoruz. Siirt mahrumiyet bölgesidir, hiçbir şey gelişmiyor.” ifadelerini kullandı.
Mehmet Emin Adanmış
“Hastanede yer olmadığı için saatlerdir dışarda bir odanın boşalmasını bekliyoruz”
Fransa Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler Üyesi Mehmet Emin Adanmış, teyzesini sabah 07.00’de Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne getirdiğini dile getirerek, şöyle dedi:
“Tahlillerinin çıkmasını bekliyorum. Tahlil sonuçları 3-4 saat sonra çıkıyor. Burada kuyruk olan insanları görüyorsunuz. Tahlil makinaları bozuk diye hepsi bekliyor. Teyzemin test sonucu pozitif çıkmış ve hastalık onun da ciğerlerine kadar inmiş ama hastanede yer olmadığı için saatlerdir dışarda oturmuş bir odanın boşalmasını bekliyoruz. Oda yetmiyormuş gibi bir doktor ‘eve gönderelim’ diyor diğer bir doktor ise o doktora müdahale edip ‘hastaneye yatışı yapmak zorundayız’ diyor. Teyzem hem şeker hem de tansiyon hastası. Sabahtan beri bekliyoruz. Sadece benim teyzem değil ki; onlarca kişi bu şekilde bekliyor. Gerçekler neyse yansıtılsın. Yetkililer sesimizi duysun.”
Ayşe Adar
“Beton zeminde oturup hastaneye yatırılmayı bekliyorum”
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin önünde yerde oturmuş halde bulunan 78 yaşındaki Ayşe Adar ise “Ankara’da ikamet ediyorum, buraya köyümü ziyaret etmeye geldim ama bu hastalık bana bulaştı. Coronavirus teşhisi konuldu ama hastanede yer yok, bu nedenle sabahtan beri dışarda oturmuş bir odanın boşalmasını bekliyorum. Benim gidebilecek bir yerim yok, nereye gideyim. Sabahtan beri burada beton zeminde oturup yer açılmasını bekliyorum.” dedi. (İLKHA)