Kurban Bayramı’nı sağlıklı geçirmenin 10 yolu

​Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et ve aşırı tatlı tüketimi birçok sağlık problemlerine neden olabilir.

Ekleme: 29.07.2020 13:55:04 / Güncelleme: 29.07.2020 14:07:31 / Güncel
Destek için 

Kırmızı et ve tatlı tüketiminin mide-bağırsak hastalıkları, şeker ve tansiyon gibi rahatsızlıklara yol açabileceğini hatırlatan Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir, bayramı sağlıklı geçirmek için 10 öneri paylaştı.

-Et ve tatlılarda porsiyon kontrolü yapılmalı. Unutulmamalı ki yüksek kırmızı et tüketimi aynı zamanda yüksek yağ tüketimi demektir.

-Eti yerken yemeklere ara vermek önemli. Bu durum bir anda yemeğe yüklenip sindirim problemleri çekmenizin de önüne geçecektir.

-Etlerin ızgara veya haşlama olarak tüketilmesi sağlık açısından çok daha doğru bir yöntem olacaktır. Bu yüzden kızartmalar yerine etler sebzelerle birlikte tavada veya fırında pişirilebilir.

-Et ile yapılan yemeklerde ilave yağ eklenmesine gerek yok. Etin doğal yapısındaki yağ, pişirme işleminde yeterli olacaktır.

-Etin pişirildiği tavanın yanmamış olmasına ve etin tavada veya fırında çok uzun süre kalmamasına dikkat edilmeli. Eğer çok uzun süre kalırsa kömürleşme olacağı için kanserojen etkisi artacaktır.

-Enfeksiyon riskine karşı etler çiğ veya az pişmiş şekilde tüketilmemeli.

-Etler büyük parçalar şeklinde değil tüketilecek porsiyonlarda kısa vadede -2 derecede, uzun süre saklama koşullarında ise -18 derecede saklanmalı.

-Etler 1 gün dinlendirilmeli.

-Sakatatlardan uzak durulmalı. Yüksek kırmızı et tüketimiyle birlikte kolesterol seviyesinde yükselmeye neden olabilir.

-Bayram süresince tatlı tüketimine dikkat edilmeli. Şekerli ve şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tüketilmesi çok daha sağlıklı olur. (İLKHA)