“Okulum Temiz” belgesi geliyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın iş birliği ile Eğitim Kurumlarında Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi ve Enfeksiyonu Önleme Kılavuzu hazırlandı.

Ekleme: 27.07.2020 16:05:08 / Güncelleme: 27.07.2020 16:11:37 / Sağlık
Destek için 

İki bakanlık arasında imzalanan iş birliği protokolü töreninde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, “Denetimden başarıyla geçen geçen okullar, ‘Okulum Temiz’ belgesi alabilecek. Bu belge sayesinde velilerimiz, çocuklarını gönül rahatlığı içinde okullarına gönderebilecek.” dedi.

Türk Standartları Enstitüsü’nün (TSE) saha tecrübesi, Milli Eğitim Bakanlığı uzmanlarının önerileri, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu kararları, UNESCO ve OECD tarafından yayınlanan kriterlerle bir araya getirildi. Eğitim Kurumlarında Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi ve Enfeksiyon Önleme Kılavuzu hazırlandı. Kılavuz, Bakan Varank ile Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un katıldığı toplantıyla kamuoyuna tanıtıldı.

Toplantıda konuşan Bakan Varank, haziran ayından bu yana, Milli Eğitim Bakanlığı öncülüğünde, çocukların okula güvenli dönüşü için çalıştıklarını belirterek, şunları kaydetti:

Kılavuz sadece Covid-19’a karşı alınması gereken tedbirlerle sınırlı değil. Okullarımızda salgınlarla mücadele için hijyen ve sanitasyon koşullarını geliştirip, uygulamaları yakından takip etmeyi amaçlıyoruz. Ülke çapında tutarlı ve esnek bir yaklaşım geliştirmeye çalıştık. Dolayısıyla eğitim kurumlarının çalışan sayısı, yapısı ve faaliyetleri gibi değişiklik gösteren uygulamalarını da kapsam altına aldık. Okullarda daha etkin bir hijyen yönetimiyle birlikte çocuklar, personel ve ailelerin hastalık yükü azalacak, sağlıklı ortamdaki sağlıklı çocuklar daha etkili bir eğitim öğretim ortamına kavuşacak ve okulda hijyen kurallarını öğrenen çocuklarımız, yaşamları boyunca daha bilinçli olacaklar.

İlk adımda, okullardaki idarecilerin bu kılavuzu dikkatlice okumaları gerektiğini belirten Varank, "Anlaşılmayan kısımlar olursa, başvurmaları halinde 1 ya da 2 günlük eğitimler de verebileceğiz. İkinci adımda, okulların kılavuzda yer alan tedbirleri uygulamalarını bekliyoruz. Bu uygulamaların bir eylem planına yansıtılması gerekli. Planda, dezenfektanların nerede bulunacağı, okula girişte hangi kontrollerin yapılacağı, sınıflarda sıra dizilimi ve yerleşim planı detayları, havalandırmanın nasıl sağlanacağı, şüpheli bir durumla karşılaşıldığında, uygun alanın belirlenerek ilgili kişilerin izole edilmesi gibi bilgilerin tespit edilmesi gerekiyor. Çocuklarımızı okula taşıyan servisler de dâhil olmak üzere; derslikler, oyun alanları, laboratuvarlar, öğretmen odaları ve yemekhaneler gibi tüm bölümlerde hijyenik koşulların sağlanıp, planlı olarak sürdürülmesi gerekiyor. Ayrıca, her okulumuzun kendi risk analizlerini de yapmasını bekliyoruz." dedi.

Uygulama aşamasına geçen okulların, öz değerlendirmelerini tamamladıktan sonra başvuruda bulunabileceklerini vurgulayan Varank, "Devlet okulları Milli Eğitim Bakanlığımıza, özel okullar ise TSE’ye başvuracaklar. Başvuru sonrasında uzman ekiplerimiz bu okulları yerinde denetleyip, kontrol ve belgelendirmesini yapacak. Denetimden başarıyla geçen geçen okullar da aynı hafta içinde ‘Okulum Temiz’ belgesini alabilecekler. Belgenin isim babası Ziya Selçuk Bakanımız. Bu belge sayesinde çocuklarımız, hijyen şartları en üst seviyeye taşınmış ve salgına karşı tedbirlerini almış güvenli ortamlarda eğitim ve öğretim hayatına devam edecek. Velilerimiz, çocuklarını gönül rahatlığı içinde okullarına gönderebilecek. Çocuklarımız ise salgının yayılmasında bir risk unsuru olarak gündeme gelmeyecek." diye konuştu.

Birleşmiş Milletlere göre, yetersiz temizlik yüzünden her yıl dünyada 1,5 milyon çocuğun hayatını kaybettiğine dikkat çeken Varank, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu sayı; her 20 saniyede bir ve her gün 4 bin 100 engellenebilir ölüm anlamına geliyor. Bu kılavuzla, diğer ülkelere de örnek olup, uluslararası alanda takip edilmek istiyoruz. Yetersiz temizlik yüzünden, dünyada da çocuk ölümleri yaşanmasın istiyoruz."

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TSE ve Sağlık Bakanlığı ile yapılan istişare sonucunda bu kılavuzun hazarlandığı belirterek, şöyle devam etti:

TSE ile çalışmamızın ayrı bir önemi var. Bunu şeffaf bir şekilde yapmak istedik. İş birliğinde de eğitimdeki standartları geliştirecek, tarayacak ve test edecek uzmanların yetişmesinde TSE’nin büyük desteği oldu. Öğretmelerimiz bu konuyla ilgili eğitimler aldılar. Hangi okul ne şekilde denetlenir, bu konuda bilgi edinimi yaşandı. Kılavuzu eğitim kurumlarımızın kullanımına açtıktan sonra desteğimizi yoğun şekilde sürdüreceğiz. Ülke, iller, okullar ölçeğinde ekipler kurduk. 2 bin iş sağlığı ve güvenliği denetmeni yetiştirildi. Bu denetmenler her bir okulun bulunduğu durumu anlamak için objektif değerlendirmeler yapacaklar.

Bakanlar Varank ve Selçuk, kılavuzun tanıtılmasının ardından, iş birliği protokolünü imzaladı. Törende, TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin de hazır bulundu.(İLKHA)