Diyarbakır'da sosyal mesafesiz kaçak düğünler, Koronaya davetiye çıkarıyor

Koronavirüs vaka sayısında büyük oranda artış görülen Diyarbakır'da kaçak düğünler yapılıyor. Sosyal mesafenin hiçe sayıldığı düğünlerde salgın tehlikesi alarm veriyor...

Ekleme: 27.07.2020 15:13:11 / Güncelleme: 27.07.2020 15:14:49 / Güncel
Destek için 

Güneydoğu Anadolu Bölgesi, koronavirüs vaka sayılarının en yoğun olduğu bölgelerin başında yer alıyor.

Koronavirüs vakalarının ardından tedbir maksatlı kapatılarak, 1 Temmuz tarihinde tekrar açılan düğün salonları ise yoğun denetimlere tabi tutuluyor.

DENETİM YAPILMIYOR
Düğün salonlarının açılması ile gizli düğünlerin önüne geçildi ancak bu kez de kaçak düğün alanları oluşturuldu. Sosyal mesafe kurallarının uygulanmadığı, maske takılmayan ve hiçbir hijyen önleminin alınmadığı kaçak düğün alanlarında denetimlerin de yapılmadığı ortaya çıktı.

"KURALLARA UYULMAYAN DÜĞÜN VE TAZİYELER, VAKALARI ARTTIRDI"
Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Covid-19 Yoğun Bakım Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin, koronavirüsün ortaya çıktığı süreçte Diyarbakır'ın vaka oranında Türkiye ortalamasının çok altında olduğunu belirterek, normalleşme ile birlikte maske ve sosyal mesafeye uyulmayan düğün ve taziyelerden kaynaklı koronavirüs vakalarında artış yaşandığını söyledi.

Düğünlerle ilgili Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği kuralları hatırlatan Tekin, "Mart, nisan ve mayıs ayındaki pandemi döneminde Diyarbakır, Türkiye'nin çok çok altındaydı. Gerçekten halk, kurallara çok fazla uyuyordu. Ama normalleşme ile birlikte düğündür, taziyedir bunlarda birdenbire aşırı bir patlama oldu. Herkes hızlı bir şekilde düğünlerini yapmaya başladı. Taziyelere gitmeye başladı. Ve bunları hiçbir şekilde maske ve sosyal mesafeye uymayarak yaptı. Ondan sonra vaka sayımızda bir artış oldu. O yüzden bunları bir an önce bence sosyal mesafeye uyularak ve mümkün olduğu kadar maskeyi takarak bu tür vecibeleri yerine getirerek önlem almamız gerekiyor.

Sağlık Bakanlığı'mız 1 Haziran'dan sonraki normalleşme sürecinde düğünlerle ilgili genel kuralları belirledi. Rehberimiz belli, düğün salonu yüzde 40'ın altında olacak, mümkün olduğu kadar açık alanda yapılacak, bir masada üç ya da dört kişinden fazlası olmayacak, kol kola halay çekilmeyecek. Takı töreninde toplu bir şekilde takı takılmayacak, takı takılacak ise gelinle, damatta değil de bir kutuya bırakması gerekiyor. Kesinlikle halay çekme, oyun oynama bunların olmaması gerekiyor. Çünkü biliyoruz ki yakın mesafe riski çok arttırıyor. Bunun dışında doluluk oranı çok önemli kapasitesinin maksimum yüzde 40'nın üzerine çıkmaması gerekiyor. Salon kapasitesi ne kadarsa onun yüzde 40'nı en fazla alması gerekiyor. Bir diğer önemli nokta burada bence özellikle yakın temas gerektiren kol kola halay gibi ya da dans gibi oyunların kesinlikle hiç olmaması gerekiyor" diye konuştu.