Sosyal mesafe mi, sosyal statü mü? CEZALARDA ÇİFTE STANDART

Koronavirüs süreciyle birlikte hayatımıza birçok yeni kavram ve materyal girdi. Bunlardan en önemlilerinden biri sosyal mesafe diğeri ise maske oldu. Sağlık açısından hayati önem taşıyan bu uygulamalara uymayanlar cezalandırılıyor. Ancak birçok ilde maskesiz dolaşan vatandaşa ceza kesilirken  canlı yayınlanan programda sosyal mesafe kuralına uymayanlar 'ünlüler' sadece bir tweet ile uyarıldı. Bu durum vatandaşların tepkisini çekti ve 'sosyal mesafeye mi sosyal statüye mi ceza kesiliyor?' yorumlarına sebep oldu.

Ekleme: 20.07.2020 01:26:07 / Güncelleme: 20.07.2020 10:04:16 / manşetler
Destek için 

DOĞRUHABER

Dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgınıyla birlikte hayatımıza birçok kısıtlama girdi. Bu kısıtlamayla birlikte sosyal mesafe cezaları ve maskesiz dolaşma cezaları da oldukça can yaktı. Salgının yayılmasını önlemek için önem taşıdığı ifade edilen bu kuralların herkese eşit uygulanmaması ise tepki çekiyor. Özellikle futbol kulüplerinin kutlamaları ve canlı yayınlanan bir programda bu kurallara uyulmaması tepki çekti. Cezalarda çifte standart uygulanması vatandaşları rahatsız etti.

MİLYONLARCA KİŞİYE CEZA KESİLDİ

Türkiye'de İçişleri Bakanlığı verilerine göre günde ortalama 10 bin kişiye maske ve sosyal mesafe kuralına uymadığı için para cezası kesiliyor. Salgının 11 Mart'ta Türkiye'de görülmeye başlandığı düşünülürse ceza kesilenlerin sayısı milyonları buluyor. Gaziantep Valiliğinin açıkladığı verilere göre sadece bu ilde günlük ortalama 3 bin kişiye ceza kesiliyor.

CANLI YAYINDA KURALLARA UYULMADI

Medya patronu Acun Ilıcalı'nın kanalında bir televizyon programında 'ünlülerin' görüntüleri halkın tepkisini çekmişti. Sosyal mesafenin hiçe sayıldığı canlı yayında tüm Türkiye'nin gözü önünde maske takılmadığı da görülmüştü. Görüntüler sosyal medya kullanıcıları arasında hızla yayıldı ve sosyal mesafeye uymayanlara ceza kesilecek mi sorusu yöneltildi.

VATANDAŞA CEZA 'ÜNLÜ'YE TWEET!

Görüntülerin Türkiye'nin gündemine oturmasının ardından salgın sürecinin önemli isimlerinden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesaplarından bir açıklama yaptı. Koca, "Tepkiler haklı. Düğün yeri, pazar yeri, dolmuş yeri uyarılarına show amaçlı ortamlar çok daha fazla dâhil. Tedbirlere uymayan hayranlarla ünlüler, gözden biraz izole olmalı." uyarısı yapmakla yetindi.

MİNİBÜSTE MASKE TAKMAYAN KİŞİ VİDEO KAYDINDAN BULUNARAK CEZA KESİLMİŞTİ

Geçtiğimiz günlerde Kocaeli'nin bir ilçesinde minibüste maske takmayan bir kadın çevresindekiler tarafından maske takması konusunda uyarılmıştı. Kadının maske takmaması üzerine tartışma yaşanmış ve tartışmaya ilişkin video kaydı sosyal medyada paylaşılmıştı. Bunun üzerine polis ekipleri kadını video kaydından tespit ederek 900 lira maske cezası kesmişti.  Ancak televizyon programına katılanların isimleri ve adresleri bilinmesine rağmen herhangi bir ceza uygulanmadı. Bu da cezalarda çifte standart uygulanıyor eleştirilerini beraberinde getirdi.

HÜDA PAR'DAN 'ÇİFTE STANDART' TEPKİSİ

HÜDA PAR Genel İdare Kurulu (GİK) üyesi Dr. Aydın Gök, yolda yürüyen vatandaşa ceza kesilirken canlı yayında sosyal mesafe ve maske kuralına uymayanlara ceza kesilmemesine tepki gösterdi. Gök, "Unutmuş olma, o an bulamamış olma ihtimali var olan vatandaşa maske verip al bir daha olmasın şeklinde nazik bir uyarı yerine 900 TL ceza kesilen memlekette Mimsiz (maskesiz) medeniyetlilere neden ceza kesilmiyor. Hem mesafe, hem maske hem de hijyen ihlalinden ceza kesilmeli." ifadelerini kullandı.