Türkiye'nin en önemli tarımsal ihraç ürünlerinin başında gelen ve girdiği her ürüne katma değer katan Antep fıstığı, bu yıl yüksek rekoltesiyle yüzleri güldürüyor. Türkiye genelinde 300 bin ton, Gaziantep genelinde ise yaklaşık 120 bin ton rekolte beklenirken rekoltenin yüksek olması çiftçileri ve baklava üreticilerini sevindiriyor.
Antep fıstığı üretiminde önemle bir yere sahip olan Gaziantep’te, fıstık hasadı yaklaşırken kentin en önemli lezzeti arasında yer alan asırlık tutkusu olan baklavanın vazgeçilmezi ürünü Antep fıstığında yüksek rekolte herkesi memnun ediyor.
Gastronomi şehri Gaziantep'te, fıstık yetiştiricilerinin bin bir zahmetle yetiştirdikleri, kentin en önemli geçim kaynaklarından olan ve bölgede de “yeşil altın” olarak nitelendirilen Antep fıstığı, baklava başta olmak üzere çeşitli tatlılardan çerezlere kadar hemen her alanda birçok ürünün de değişmez lezzetleri arasında yer alıyor.
Türkiye'de Antep fıstığı üretiminin büyük bir bölümünün karşılandığı Gaziantep'te hasat dönemine az bir süre kalırken, geçen yıl Antep fıstığı üretiminin az olması nedeniyle tavan yapan fiyatların, bu yıl rekoltenin yüksek olması sebebiyle düşmesi bekleniyor.
Antep fıstığının fiyatında bir yılda yüzde 100 oranında yaşanan artıştan dolayı sıkıntılı günler yaşadıklarını belirten kentteki baklava ustalarından Mehmet Karakuş, yeni mahsulün çıkmasıyla birlikte fiyatlarda düşüş beklediklerini ifade etti.
Bu yıl rekoltenin 210 bin ton olmasının sektör için sevindirici olduğunu belirten Karakuş, “Bu sene Elhamdülillah rekolte çok güzel. Bu sene Türkiye genelinde 300 bin ton rekolte bekleniyor. Antep genelinde ise 100-120 bin ton arası rekolte bekleniyor.” dedi.
“Antep fıstığı fiyatlarının orta bir seviyede olmasını istiyoruz”
Geçen sene Antep fıstığında “yok yılı” olduğundan dolayı rekoltenin çok düşük olduğunu hatırlatan Karakuş, “Geçen yıl 60-70 bin ton fıstık vardı. Bundan dolayı biz çok sıkıntı çekmiştik. Fiyatlarda çok yükselmişti. Biz fiyatların ne çok aşağı düşüp çiftçinin zarar etmesini ne de çok yüksek olup baklavacının zarar etmesini istemiyoruz. Antep fıstığı fiyatlarının orta bir seviyede olmasını istiyoruz. Şu anda baklava da kullanılan fıstığın kilosunun 120 TL olması gerekiyor. Bu fiyatın üzerine çıktığında bizde bir şey kazanamıyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Baklavada kullandığımız fıstığın fiyatı 180 TL’ye kadar yükseldi”
Karakuş, Antep fıstığında bu yıl rekoltenin yüksek olmasının çiftçilerle birlikte baklavacılarında yüzünü güldürdüğünü belirterek, şunları söyledi:
“Rekoltenin bu sene yüksek olması çiftçiler kadar bizleri de sevindiriyor. Çünkü rekoltenin çok yüksek olmasıyla birlikte bizde kazanacağız çiftçi kazanacak. Bundan dolayı Antep fıstığı fiyatının sürekli belli bir seviyede olmasını istiyoruz. Bu sene rekolte yüksek ve Antep fıstığı fiyatının yüksek olması için de herhangi bir bahane yok. Bundan dolayı fıstık fiyatını belli bir seviyede kalması gerekiyor. Geçtiğimiz yıl şubat mart aylarında baklavada kullandığımız fıstığın fiyatı 180 TL’ye kadar yükseldi. Şu anda 130-140 TL’ye kadar düştü. Bu fiyatın 120 TL’ye kadar düşmesini bekliyoruz.”
“Kurban Bayramı'nda bir hareketlilik bekliyoruz”
Yaklaşan Kurban Bayramı içinde baklavacılar olarak hazırlıklara başladıklarını belirten Karakuş, “Elbette Kurban Bayramı'nda da bir hareketlilik oluyor. Fakat Ramazan Bayramı kadar bir yoğunluk olmuyor. Çünkü Kurban Bayramında vatandaşlar daha çok kurban telaşına düşüyor. Bundan dolayı da baklavaya pek fazla rağbet olmuyor. Ama yine de Ramazan Bayramı kadar olmasa da bir hareketlilik bekliyoruz.”diye konuştu. (İLKHA)