Kudüs... Sürgünlerle, yıkımlarla iç içe bir şehir

İşgal altındaki Kudüs kentinde yaşayan Filistinliler, baskı ve şiddet uygulamalarıyla Filistin halkını topraklarından eden veya onları hukuksuz yere tutuklayan siyonist işgal rejiminin kirli planlarının gölgesinde hayata tutunmaya çalışıyor.

Ekleme: 10.07.2020 21:05:05 / Güncelleme: 10.07.2020 21:16:16 / Dünya
Destek için 

Ayrım Duvarına ve Yahudi Yerleşimine Karşı Direniş Komitesi, siyonist rejimin Kudüs’te Filistinlilere ait olan mekânları bölmeye ve onları bina ruhsatından mahrum bırakmaya fiilen başladığını vurguladı.

Direniş Komitesi, zulümde sınır tanımayan siyonist rejimin Kudüslü vatandaşlara ait iş yerleri ve evlere yönelik 17 bin yıkım kararı verdiğini söyledi.

Sessiz Sürgün

Direniş Komitesi, ‘İşgal rejiminin 2000’de onay verdiği ve 2020’de uygulamaya koyduğu ‘‘Nüfus Denge Politikası’’ çerçevesinde Yahudi yerleşimcilerin sayısını azami ölçüde arttırmak ve şehirdeki mevcut Filistinli nüfusunu sıkı ikamet ve ‘‘sessiz sürgün’’ denilen politikalarıyla yüzde 40’tan yüzde 12’ye kadar azaltmayı hedeflediğini belirtti.

Filistin Parlamentosu Kudüs Milletvekili Ahmed Atun, işgalci siyonistlerin yaklaşık 130 bin Kudüslüyü kentten çıkarma girişimlerinde bulunduğu konusunda uyarıda bulundu.

Milletvekili Atun açıklamasında, “Filistinlilerin topraklarının müsaderesi, evlerinin yıkılması, Yahudi yerleşim yerlerinin inşası, ikamet ve ruhsat işlemlerinde Müslümanlara ayrımcılık yapılması siyonist rejimin asıl hedefi olan ‘Sessiz Sürgün’ yolundaki birer adımdır.” ifadelerine yer verdi.

Milletvekili Atun, Kudüs kentinin ve vatandaşlarının “Sessiz Sürgün” politikası nedeniyle ciddi bir tehlikeyle karşı karışa olduğunu belirtti.

2030 Planı

Yahudileştirme Karşıtı Kudüs Komitesi Başkanı Nasır el-Hedmi, işgalci rejimin, 2020 yılında Kudüs kenti üzerindeki planlarında mutlak başarı sağlayamadığından ötürü “2030 Planını” kurduğuna işaret etti.

Nasır el-Hedmi, işgalci siyonistlerin baskı ve ilhak üzerine kurduğu kirli planlarıyla Kudüs kentinde büyük bir felakete sebep olabileceği hususunda uyarılarda bulundu.

Mescidi Aksa

Nasır el-Hedmi yaptığı açıklamada Mescidi Aksa ve çevresi hakkında değerlendirmelerde bulunurken, “Siyonist işgal rejimi, 2030 planıyla Mescidi Aksa’nın el-Meğaribe Kapısı ile Ağlama Duvarını (Burak Duvarı) birbirine bağlayan bir ‘teleferik hattı’ kurmayı düşünüyor.” ifadelerini kullandı. 

Kudüs halkı işgalci rejimin kentte adım adım yürüttüğü Yahudileştirme politikalarına şahit olurken, Mescidi Aksa'nın çevresinde sürdürdüğü çalışmalar ise Filistinliler için belirsizliğini korumaya devam ediyor.

İşgal altındaki Kudüs'te bulunan Mescidi Aksa, Müslümanların ilk kıblesi olma özelliğini taşıyor. Yahudiler, içinde Kıble Mescidi ile Kubbetu's-Sahra’nın yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun bulunduğu Mescidi Aksa Külliyesi'nin altında “Süleyman Mabedi”ne ait kalıntıların bulunduğu iddiasıyla kazı çalışmaları yapıyor. (İLKHA)