Bakan Pakdemirli: "140 milyon genç ise obezite sorunu yaşamakta!"

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, "'821 milyon insan açlıkla karşı karşıya! 670 milyondan fazla yetişkin ve 140 milyon genç ise obezite sorunu yaşamakta! Üretilen gıdanın, her yıl üçte biri, yani 1,3 milyar ton gıda kayıp ve israfa gidiyor! " dedi.

Ekleme: 09.07.2020 07:05:05 / Güncelleme: 09.07.2020 07:13:19 / Sağlık
Destek için 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Gıdanı Koru kampanyası kapsamında Türkiye Belediyeler Birliği ile bir araya geldi.

2050'de dünya nüfusunun 10 milyar, Türkiye'nin nüfusunun ise 100 milyonu geçeceğinin tahmin edildiğini belirten Bakan Pakdemirli, 2050'de oluşacak talebi karşılamak için bugüne göre yüzde 60'lık bir üretim artışı gerektiğini ifade etti.

Dünyada her 9 insandan birinin açlıkla karşı karşıya olduğuna dikkati çeken Bakan Pakdemirli; ''821 milyon insan açlıkla karşı karşıya! 670 milyondan fazla yetişkin ve 140 milyon genç ise obezite sorunu yaşamakta! Üretilen gıdanın, her yıl üçte biri, yani 1,3 milyar ton gıda kayıp ve israfa gidiyor! Bir yanda gıdalar çöpe atılırken, diğer yanda ise insanların açlık nedeniyle hayatını kaybetme riski var. Sağlıksız yeme alışkanlıkları sebepli sağlığa ayrılan bütçe dünyada yılda 2 trilyon dolar! Gelişmekte olan ülkelerde 310 milyar dolar, gelişmiş ülkelerde ise 680 milyar dolar değerinde yük karşımıza çıkıyor. İsraf edilen gıdayı üretmek için gerekli ekili alan Çin'in yüzölçümü kadar." dedi.

Gıda kayıp ve israfı en çok yaş meyve ve sebzede

Bakan Pakdemirli, israfın en çok yaş meyve ve sebzede olduğunu belirtti; ''En fazla yaş meyve ve sebzede ardından hazır yemek ve ekmekte. Meyve ve sebzelerde en fazla kayıp; hasat, depolama, işleme, nakliye ve satışta! Hazır yemek sektöründe; hastaneler, okul yemekhaneleri, oteller, lokantalar, kamu kurum yemekhaneleri gibi toplu tüketim yerlerinde! Ekmek ise özellikle satış aşamasında israf ediliyor!'' ifadelerini kullandı.

İsrafın her gelir grubunda olduğuna da dikkati çeken Bakan Pakdemirli, bu noktada, gıda arz zincirindeki süreçlerin iyileştirilmesinin bir ihtiyaç olduğunu ve tüketicide Gıda Okuryazarlığının geliştirilmesi gerektiğini belirtti. (İLKHA)