Sosyal medyada yapılan hakaret içerikli paylaşımları önlemek için yasal düzenleme şart

Kişilerin hak ve hürriyetinin korunması için yeni bir yasal düzenlemenin şart olduğunu ifade eden vatandaşlar, sosyal medyada yapılan hakaret içerikli paylaşımların önüne ancak bu şekilde geçilebileceğine dikkat çekti.

Ekleme: 07.07.2020 17:40:07 / Güncelleme: 07.07.2020 17:51:57 / Güncel / Siirt Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

83 milyon nüfusa sahip Türkiye'de 54 milyon kişinin sosyal medya hesabı bulunuyor. Denetimin sınırlı kaldığı bu alanda, bireysel ve örgütlü suçların önüne geçilemezken toplum ve aile değerleri ayaklar altına alınıyor, yalan haber ve algı operasyonlarıyla toplumsal kışkırtmanın önü açılıyor.

Sosyal medya üzerinden yapılan hakaret ve çirkin paylaşımların önüne geçmek için yapılacak düzenlemeye destek verdiğini söyleyen Pınar Timurtaş, bu tür çirkin davranışlara kısıtlama getirilmesinin şart olduğunu belirtti.

 

"Kişinin özgürlüğü, başkasının özgürlüğünün başladığı yerde biter"

Timurtaş, "Her insanın kendine göre değerleri vardır ve kişinin özgürlüğü, başkasının özgürlüğünün başladığı yerde biter. Sosyal medya üzerinden bir başkasına hakaret etmek ve onu küçük düşürmek çok yanlış bir davranıştır. Bu nedenle bu tür davranışlar bana çok yanlış geliyor. Bu noktalarda yapılacak herhangi bir düzenlemeye destek veriyorum." diye konuştu.

"Devletin bunlara yönelik getireceği her tasarıyı destekliyoruz"

Toplumda Z kuşağı denilen bir kuşağın oluştuğunu belirten Rahşan Timurtaş, bu kuşağın, özellikle fenomen kişileri aşağılamayı ve onlara hakaret etmeyi sevdiğini, bu şekilde de ilgi odağı olmak istediklerine dikkat çekti.

"Müslüman bir toplumda yaşıyoruz ve sosyal medyada yapılan hakaret ve çirkin davranışlar toplumumuza çok aykırı geliyor." diyen Timurtaş, "Z kuşağının çok kötü olduğu söylenen bir dönemde insanlık tamamen bu topluma doğru yöneliyor. Sosyal medyayı kullanan bir kişi kendi profil resmini kullanmayabilir ama kendi adını ve soyadını kullanmalıdır. Eğer bir kişi ben sosyal medyayı kullanmak istiyorum diyor ise kimliğini saklamaması gerekiyor. Siz başkasının ismi ile sosyal medyayı kullanamazsınız. Mesela fotoğraf düzenleyici bir uygulama var. Bir düzenleme yaptığınızda bu uygulama sayesinde içeriği artı 18 olan bir şeyi otomatik olarak kalkmasını sağlayabilirsiniz. Bana göre 15 yaş altı bireylerin de sosyal medyayı kullanmaları yasaklanmalı." şeklinde konuştu.

"Sosyal medya üzerinden taciz ve hakaret etmeye kimse özgürlük diyemez"

Cinsel istismar ve taciz gibi içeriklerin engellenerek temiz bir sosyal medya alanı oluşturulması için yasal düzenlemenin şart olduğunu ifade eden Neşet Gezer, ahlaksız paylaşımlara kimsenin özgürlük diyemeyeceğini söyledi.

Birçok insanın ekmeğini sosyal medya üzerinden kazandığını, bu nedenle de çok fazla kısıtlamaya gitmeden gerekli önlemlerin alınması gerektiğini belirten Gezer, "Bazı kişiler sosyal medyayı hakaret ve taciz amaçlı kullanabiliyor. Bu tür davranışlar kısıtlanmalı. İnsanlar sosyal medyayı hangi amaçla kullanıyor… Birbirini takip etmek, mesajlaşmak, dünyada meydana gelen olayları, özellikle günümüzde pandemi sürecini takip etmek için kullanıyor. Ama bazı insanlar sahte hesaplar kullanarak taciz etmek, ahlaksız mesajlar atmak için sosyal medyayı kullanıyor. Sosyal medya üzerinden taciz ve hakaret etmek çok kötü, kimse buna özgürlük diyemez." ifadelerini kullandı.

"Sosyal medyaya, toplumun örf ve inançlarına uygun bir düzenleme getirilmeli"

Sosyal medyaya bir düzenleme getirilmesi gerektiği ve hiç kimsenin yüzde yüz hürriyet hakkına sahip olmadığını dile getiren Beşir Sevgili, bu tür düzenlemelerin Avrupa ülkelerinde de olduğunu belirtti.

Özellikle sahte hesaplar üzerinden kendilerini gizleyerek başkalarına hakaret etme ve insanların kişisel dünyasına müdahale etmenin çok yanlış bir davranış olduğuna dikkat çeken Sevgili, "Türkiye'de bazı kesimler bu tür müdahalelere isyan ediyor ama bu tür düzenlemeler Avrupa ülkelerinde bile var. Toplumumuzun örf ve adetleri, dini inançlarına uygun bir düzenleme getirilmesi şarttır. Çünkü insanlar sosyal medya üzerinden her paylaşımı yapıyor, sahte hesaplar üzerinden inancımıza kişisel hak ve hürriyetlerimize saldırı olabiliyor. Bu nedenle Fek hesaplar olmamalı, T.C. kimlik numarası üzerinden hesap açılmalı. Eğer kişi kendini biliyor ise bundan çekinecek bir şey yok ama eğer kötü bir niyeti varsa buna itiraz edecektir." diye konuştu.

"Sosyal medyada çocuklara yönelik cinsel istismar içeren paylaşımlarla çok karşılaşıyoruz"

Sosyal medya ile ilgili düzenlemenin çok daha önceden getirilmesi gerektiğini ifade eden Hikmet Ekin şöyle konuştu:

"Bu düzenlemenin çok önceden getirilmesi ve sahte hesapların kapatılması gerekiyordu. Herhangi bir hakaret içeren paylaşım yapıldığında o hesap derhal tespit edilip cezalandırılmalıdır. Hepimiz aynı milletiz ve aynı çatı altında yaşıyoruz. Sosyal medyada çocuklarımıza yönelik cinsel istismar içeren paylaşımlarla çok karşılaşıyoruz. Bu nedenle bunlara bir düzenleme getirilmesi gerekiyor." (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler