​Şanlıurfalı Emlakçılar: Emlak fiyatlarındaki artış devam edecek

​Eski Şanlıurfa Tüm Emlakçılar Esnaf Odası Başkanı Fatih Topal, mayıs ve haziran aylarında yaşanan emlak fiyatlarındaki artışın 2021 yılında da süreceğini ifade etti.

Ekleme: 07.07.2020 14:30:06 / Güncelleme: 07.07.2020 14:43:23 / Güncel / Şanlıurfa Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Bankaların konut kredisi faiz oranlarını düşürmesi ile birlikte mayıs ve haziran aylarında rekor derece konut satışı yaşandı.

Konut satışlarının artmasına paralel olarak konut fiyatlarında da geçen yıla oran yüzde 30 ile yüzde 50 arasında artış oldu.

Konutlarda yaşanan fiyat artışının normal olduğunu savunan Eski Şanlıurfa Tüm Emlakçılar Esnaf Odası Başkanı Fatih Topal, emlak fiyatlarının 2021 yılında da devam edeceğini belirtti.

Ülkenin içerisinde bulunduğu şartlardan dolayı emlak piyasasının zor günler yaşadığını, hükümetin bu durumu aşmak için bankaları harekete geçirdiğini belirten Topal, konut kredilerinin düşmesiyle birlikte rekor sayıda konutun satıldığını ifade etti.

Konut fiyatlarında yaşanan artışın geçmiş yılların bir yansıması olduğunu vurgulayan Topal, konuttaki asıl artışın ilerleyen aylarda yaşanacağını sözlerine ekledi.

“Mayıs-haziran döneminde rekor bir satış, fiyat artışı yaşamış olduk”

Önceki yıllarda ülkenin sınırında yaşanan gelişmeler ve çeşitli nedenlerden dolayı piyasanın olumsuz şekilde etkilendiğini belirten Topal, “2011-2012 yıllarında başlayan Suriye olaylarının ardından piyasalarımız kötü olmaya başlamıştı. Bu durum 2018 ile 2019 yıllarına kadar sürdü. Suriye olaylarının dinmesi, ‘Barış Harekâtı’nın yapılması, terör olaylarının azalması ile birlikte burada yaşayanlar için konut ihtiyacı oluştu. Daha önce maalesef ekinlerimizde de sıkıntı yaşamıştık. Geçen yıl çok yağmurun aşırı yağması ondan önceki yıl kuraklıktan dolayı piyasalar olumsuz etkilenmişti. Bu yıl ise tabiri caizse ‘gaz birikmesi’ oldu. Geçmiş yılların birikimi vardı, bunu devlet gördü, konut ihtiyacını bildi. Aynı zamanda firmaların elinde konut stokunun olduğunu görünce, kamu bankalarını harekete geçirdi. Özel bankalarında buna destek vermesiyle mayıs-haziran döneminde rekor bir satış, fiyat artışı yaşamış olduk.” şeklinde konuştu.

“Mayıs-haziran aylarında olduğu gibi fiyatlara artacaktır”

Konutlardaki fiyat artışının devam edeceğine işaret eden Topal, “Fiyat artışı bu şekilde ne kadar sürer diye sorarsanız; Biz şu an için memurlara çalıştık. Urfa'nın çiftçisine ve esnafına bu durum halen yansımadı. Önümüzdeki günlerden itibaren Urfa’daki buğday, arpa ve mercimeğin ve sıcak paranın iç piyasaya girmesiyle birlikte bu esnafımıza ve çiftçilerimize yine konut satışı olarak geri döneceğine inanıyoruz. Özellikle 9’uncu aydan itibaren pamuk girdilerinin piyasaya girmesiyle birlikte mayıs-haziran döneminde olduğu gibi konut satışlarının hızlı bir şekilde artacağına inanıyoruz. Çünkü Urfa’nın piyasaya para girdisi çiftçilik üzerinedir. Mayıs-haziran dönemindeki konut fiyatları, 2-3 yıl önceki fiyatlardı. Maliyet fiyatlarının artmasına rağmen bu artış konut fiyatlarına yansımamıştı. Bundan dolayı Mayıs- Haziran dönemindeki yüksek konut fiyatları, fiyat artışı gibi göründü. Oysaki bu fiyatlar 2016-2017 yılının fiyatlarıydı. 2018 yılı fiyatları daha yeni yeni oturdu. 2019-2020 yılı fiyatlarını da temmuz-ağustos aylarında göreceğimize inanıyoruz.” diye konuştu.

“2021 yılına doğru konut fiyatları daha da artacaktır”

Emlak fiyatları önceki yılların fiyatlarına geldiğini anımsatan Topal, “Ondan önceki fiyatlarımız tamamen gerçek dışı ve maliyetlerin altındaydı. Vatandaşlar mayıs-haziran aylarındaki fiyatları fiyat artışı sandılar. Oysaki bu fiyat artışı değildi. Müteahhit firmalar ellerindeki konutlarını satmadığı için ucuza satıyorlardı. 2019 yılında maliyetine satış yapmaya başladılar. Mayıs-haziran döneminde ise kârı ile birlikte satmaya başladı. Talebin fazla olması şu an üretimi de artırdı. 2021 yılına doğru konut fiyatları daha da artacaktır. Çünkü 2019 -2020 yılında yapılan dairelerin tümü 2021 yılında bitmiş olacaktır. Hızlı bir şekilde yeni konutlar piyasaya çıkacaktır. Halkımızdan bu günleri iyi değerlendirmelerini ve araştırmalarını, gerekirse inşaat firmalarına şimdiden yazılmalarını tavsiye ediyorum.” dedi.

“Emlak piyasasının en büyük problemi; emlak değerlerinin tam olarak tespit edilememesidir”

Şanlıurfa’daki emlak piyasasının sorunlarına değinen Topal, “ Emlak piyasasının en büyük problemi; emlak değerlerinin tam olarak tespit edilememesidir. Alıcılar ve satıcılar bu konudan çok muzdaripler. İkinci bir konuda; ev alırken iç görsele aldanarak ev alınıyor bu da yanlış bir durumdur. Müşterilerimiz aldıkları evin genel ihtiyaçlarını karşılayamadıklarından dert yanıyorlar. Üçüncü olarak müteahhitlerimiz geçen yıllara oranla zarar ettiklerinden dolayı çoğu işi bırakmak zorunda kaldı. 5 yıl önce faaliyet gösteren firmalarımızın yüzde 60 ile yüzde 65’i işi bıraktı. Şu an kalan firmalarla iş yapıyoruz. Diğer bir problem ise imara açılan yerlerde alt ve üst çalışma yapılmadığından dolayı müteahhitler, Karaköprü ilçesinde sıkıştı. Karaköprü’de sıkışınca talepler sadece buralarda arttı ve talebinde fazla olmasından dolayı fiyatlar yükseldi.” ifadelerini kullandı.

“Karaköprü ilçesinde konut sıkıntısı yaşanıyor”

Şanlıurfa’daki konut sıkıntısına değinen Topal, “Karaköprü ilçesi en çok talep gören yer olduğundan dolayı maalesef burada konut sıkıntısı yaşayabiliyoruz. Diğer bölgelere baktığımız zaman Eyyübiye, Devteşti ve Süleymaniye’de konutlar gece kondu imarı ile yapılmış. Halk buraları bir türlü talep etmiyor. Bu bölgelerde 60 bin ile 85 bin lira arasında daireler satılıyor. Bugün sadece hem müteahhit firmalar hem de vatandaşlar, Karaköprü bölgesine ağırlık verdiği için bazen konut ihtiyacı karşılanmayabiliyor. Özellikle konut kredilerindeki düşüş, çiftçilerden gelen yüklü miktarda paralar, iç piyasaya girince, talepte sadece Karaköprü’de olunca, müteahhitler konut yetiştiremiyor. Bu şekilde bu bölgede konut sıkıntısı yaşanabiliyor.” şeklinde konuştu.

“Karaköprü’de daire fiyatları yüzde 30 ile yüzde 50 arasında arttı”

Şanlıurfa’da geçen seneye oran daire fiyatlarının mevkisine göre arttığını belirten Topal, “ Özellikle Karaköprü bölgesinde daire fiyatları yüzde 30 ile yüzde 50 arasında arttı. Diğer bölgelerimizde Devteşti, Süleymaniye bölgelerinde yüzde 15 düşüş göründü. Yenişehir Mahallesinde yüzde 10 ile yüzde 25 arasında fiyat artışı oldu. Bahçelievler ve Konuklu bölgesinde fiyat artışı olmadı. Ahmet Erseven bölgesinde yüzde 10 artış oldu. Diğer bölgelerimizde ufak artışlar ve inişler oldu. En büyük artış Karaköprü ilçesinde oldu.” diye konuştu.

“Bu sene geçmiş yıllara oranla kiralık ev sıkıntısı yaşanmıyor”

Kiralık daire sıkıntısının bu dönemde yaşanmadığını ifade eden Topal, “Özellikle konut kredilerinin düşmesi memur ve bordrolu kesime yaradı. Bunların birçoğu kiracıydı. Bunlar ev sahibi olunca kiralık evlerde de artış oluştu. Geçen yıl ve önceki yıllara göre kiralık evlerde sıkıntı yaşıyorduk, kiralık ev bulunmuyordu. Bu sene geçmiş yıllara nazaran kiralık evlerde artış yaşanıyor. Kira fiyatları satış fiyatlarına göre artış yaşamadı. Haziran ve Temmuz dönemleri tayin dönemleri olduğundan dolayı bu dönemlerde belli oranda artış alıyor. Bu sebeple yüzde 15 ile yüzde 20 arasında ev kiralarında bir artış söz konusu oldu diyebiliriz.” (İLKHA) 





Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar