Konut fiyatlarına tavan fiyat getirilmesi talebi

Kamu bankalarının konut alımındaki kredilerde indirime gitmesinin ardından konut fiyatlarındaki fahiş artışlar vatandaşları mağdur ediyor.

Ekleme: 07.07.2020 13:30:06 / Güncelleme: 07.07.2020 13:43:58 / Güncel / Gaziantep Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Kamu bankaları tarafından başlatılan konut kredisi kampanyası emlak piyasasındaki bazı fırsatçıları da harekete geçirdi. “Talep artışı olacak” beklentisiyle sıfır ve ikinci el konut fiyatlarında bir gecede fahiş artışlar yaşandı. Kredi oranları açıklanmadan 1 gün öncesine göre fiyatlara yapılan zamlar yüzde 40'u buldu.

Son yıllarda Türkiye’nin en pahalı kentleri arasında yer alan Gaziantep’te konut fiyatlarının ve kiralık dairelerin her geçen yükselmesi halkı olumsuz etkiliyor. Kentte konut satın almada daire kiralamada yüzde 40 civarındaki artış, vatandaşlarla birlikte gayrimenkul sektörünü de ciddi anlamda olumsuz etkiliyor.

Müteahhitlerin ve konut satmak isteyen kişilerin bir gecede anormal bir şekilde konut fiyatlarını fahiş fiyatta yükseltmesi halkı hayal kırıklığına uğratırken konut alımındaki kredilerde indirim başlamadan önce 200 TL olan bir dairenin bir gecede 280 TL olması vatandaşları mağdur etti.

Kamu bankalarının vatandaşa sağladığı kolaylığa destek olunarak düşük gelirli vatandaşların ev sahibi olmasının yollarını açılması gerektiğini ifade eden inşaat mühendisleri ve emlakçılar, konut ve kira fiyatlarına tavan uygulaması getirilmesi gerektiğini söylediler.

Kentte konut sorununun ev fiyatlarına olumsuz etki ettiğine dikkat çeken gayrimenkul uzmanları, ev fiyatlarının inşaat sektörünün durmasından ve inşaat malzemelerinin yükselmesinden dolayı arttığını, bu durumun da vatandaşları mağdur ettiğini söyledi.

“Müteahhitler ve ev sahipleri fırsatçılık yapıyor”

Gaziantep’te konut ve kira fiyatlarındaki artışın Suriyelilerin kente göç etmesiyle birlikte başladığını ve halen devam ettiğine dikkat çeken inşaat mühendisi Bekir Saltan, “Öncelikle 1-2 yıldır stokta çıkan daire yoktu. Suriyelilerin sayısının artması, yine bununla birlikte yeni evlilikler oluyor. Bu durum tabi ki doğal olarak ciddi bir konut ihtiyacı hasıl oluyor. Kredilerin düşmesi ile birlikte müteahhitlerimiz ne yazık ki bu durumu krizi fırsata çevirebiliyorlar. Tabi onlar için çok fahiş bir fiyat olup olmaması, halkın sırtına binip binmemesi hiç önemli değil. Aldığımız duyumlara göre konut fiyatlarının üzerine 50-70 bin TL koyup konut satmaya çalışanlar var. Bu tabi ki çok yanlıştır. İnsanların zaten ev alacak bir durumu yok. Bunun çözümü devlet bu sektörü denetleyebilmelidir. Fiyatlarına bir standart koyup bu durumun önüne geçilebilir. Bir tavan fiyat uygulaması ile sınır konulabilir. Sürekli denetimler yapılmalıdır. Yine fiyat artışının nedenlerinden biri de ülkenin az da olsa ekonomik bir kriz içerisinde olmasından kaynaklanıyor.” dedi.

“Konut satışlarına düzenlenme getirilmelidir”

Gaziantep’te konut ve kira fiyatlarının zaten çok yüksek olduğunu, müteahhitlerin ve konut satmak isteyen kişilerin bir gecede anormal bir şekilde konut fiyatlarının yükseltmesiyle fiyatların daha da arttığına dikkat çeken emlakçı Cuma Şahin de şunları söyledi:

“Suriyeliler ülkemize gelmeden önce konut ve kira fiyatları bayağı düşüktü. Suriyelilerin ülkemize gelmesi ile konut ve kira fiyatları iki katına çıktı. O dönem 2+1 kira fiyatları 250 TL iken bir anda ev sahipleri kira fiyatlarını 450 TL yaptılar. Devlet vatandaşın ev sahibi olabilmesi için kredi oranlarını düşürdü. Tabi bazı ev sahipleri fırsatçılık yaparak kredi oranlarının düşmesiyle evlere rağbet olunca ister istemez konut fiyatlarında bir artış oldu. Devlet 10-15 bin TL kredi oranlarını düşürmesi ile ev sahipleri 25 bin TL’den başlayıp 50 bin TL’ye kadar evlerinin fiyatını artırdılar. Fiyatların bu şekilde artırılması gerçekten üzücü bir durumdur. Krediler düşmeden önce 200 TL olan daire şu an 270 bin TL’yi buldu. 2+1 kira daire 180 TL iken şu anda 225 TL oldu. Yaklaşık yüzde 50 bir artış var. Tabi bu durum bizim satışlarımıza da yansıdı. Virüs olduğundan dolayı zaten işyerlerimiz kapalıydı. İşlerimiz yeni yeni açılmaya başladı, normalleşmeye başlamıştık. Normalleşmeye başladıktan sonra kredilerin düşmesiyle evlere rağbet olunca ev sahipleri fırsat kollayarak ev fiyatlarını yükseltti. Fiyatlar yükselince bizimde işlerimiz durdu.”

“Ev kiralarına bir sene içerisinde 400 TL zam yapıldı”

Konut fiyatlarının artırılmasına tepki gösteren vatandaşlardan Hüseyin Alagöz ise, “Ev alım satım, kira konusunda bayağı sorun var. Arz talepten dolayı ev fiyatları biraz arttı. Özellikle Suriyelilerin Gaziantep’e gelmesiyle birlikte müstakil evlerin kirası bile arttı. Önce 100-200 TL olan evlerin fiyatı şu anda bin 200 TL oldu. Virüsten önce de ev fiyatları bayağı yükseldi. Şu anda ev fiyatlarını yüzde 40-50 oranında yükselttiler. Ben daha önce 800 TL kira veriyordum. Şu anda bin 200 TL kira veriyorum. Bir sene içerisinde 400 TL zam yapıldı. Vicdanlı davranmamız lazım. Halka yardımcı olmamız gerekirken maalesef yardımcı olmuyoruz.” şeklinde konuştu. (İLKHA)

 

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler