Emlak satış uzmanları, devletin konut kredisini düşürmesine rağmen, fırsatçıların konut fiyatlarını yüzde 70’lere varan zamlarla artırdığını belirterek bunun önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı.
Devletin konut satışlarına düzenleme getirmesi gerektiğini belirten Cezayir Yıldırımer, yükselen fiyatlardan dolayı vatandaşın ev alamadığını söyledi.
Yıldırımer, “Benim düşünceme göre konut fiyatları oldukça pahalandı. Bu yüksek fiyatlarla kimse ev alamaz. Ev fiyatları 350 ile 400 bin TL arsında değişiyor ve bu fiyat Siirtliler için çok yüksek. Konut fiyatları eskiye oranla çok yükseldi. Devlet vatandaş için kredi oranlarını düşürdü ama kimse bir ev alamıyor. Sanki sahil karşısında ev satıyorlar. Bir vatandaş olarak bizim devletten beklentimiz, konut satışlarına bir düzenleme getirmesidir.” ifadelerini kullandı.
Vatandaşın konut alacak gücü kalmadı
Vatandaşın çok zor durumda olduğunu ve alım gücü kalmadığını ifade eden Cevat Koyuncu ise, krediler düşürülmeden önce konut fiyatlarının 150 bin TL civarında olduğunu fakat birden 450 bin TL’ye kadar yükseldiğini belirterek duruma tepki gösterdi.
Dar gelirli ve asgari ücret alan bir vatandaşın kolay kolay ev sahibi olamayacağının altını çizen Bilişim Uzmanı Veysel Ömeroğlu, “Güney Doğu Bölgesi’nde çalışanlar zaten asgari ücret dahi alamıyor. Ev fiyatları gerçekten fahiş derecede yükselmiş durumda. Bu vatandaşı zor duruma sokuyor, bu nedenle bir düzenleme yapılması gerekir. Ben, annem ve kardeşlerim kirada oturuyoruz. Siirt’te bir evin kirası bin 100 TL civarında ve bir ev almaya kalktığınızda daha önceden 200 bin TL civarında olan bir evin fiyatı 400 bin TL’ye yükselmiş durumda. Bu nedenle devletin bir düzenleme getirmesi gerekiyor.” dedi.
Allah, asgari ücretle çalışanların yardımcısı olsun, ev alma hayalleri suya düştü
Konut fiyatlarının birden yükselişe geçmesinin vatandaşı oldukça etkilediğini belirten Zeki Eren ise, şunları kaydetti:
“Devlet vatandaşa yardımcı olmak amacıyla konut kredilerini düşürdü ama biz kira ve ev fiyatlarının düşmesini beklerken, fiyatlar çok çok arttı. Neden bu şekilde oldu? Bilemiyoruz. Allah, asgari ücretle çalışanların yardımcısı olsun, ev alma hayalleri suya düştü. İnşallah devlet bir an önce bu duruma bir el atar da bir ev sahibi olsunlar.”
Yaşanan pandemi sürecinden dolayı müşterilerin arz ve talep ilişkisinin aşırı derecede düştüğünü belirten Final Evim Satış Uzman Yardımcısı İbrahim Pelin Demir, ev fiyatlarının fırsatçılar yüzünden yükseldiğine dikkat çekti.
“Halkın çoğunluğu faizsiz ev almanın ne kadar cazip olduğunu bilmiyor”
Krediler düşürülmüş olsa da fırsatçılar yüzünden ev fiyatlarında büyük bir yükseliş olduğunu ifade eden Pelin, “Vatandaşlar biraz daha sabırlı olması gerekiyor. Devletin verdiği destekten dolayı her kes kredi çekebiliyor. Bunu farkında olan ev satıcıları evin değerini yükselterek çabucak elinden çıkarmak ve büyük bir kar elde etmek istiyor. Bu da tamamen fırsatçılıktır. Faizsiz satış yaptığımız için konut fiyatlarındaki yükseliş satışlarımızı etkilemedi ama halkın büyük bir çoğunluğu halen faizsiz ev almanın ne kadar cazip olduğunun farkında değil.” diye konuştu.
“Maksadımız kişilerin faizsiz helal yoldan gayrimenkul sahibi olmalarıdır”
Faizsiz ev almanın çok cazip olduğu ve ev alacak vatandaşlara da büyük bir avantaj sağlandığını ifade eden Final Evim Siirt Şube Müdürü Ömer Rüştü, şunları söyledi:
“Ev almak isteyen kişilere faizsiz destek oluyoruz. Kendi ödeme gücünü kendi belirliyor. Bizim sadece aldığımız bir organizasyon ücreti bulunuyor, oda çok cüzi bir miktardır, gerekli indirim desteğini de sağlıyoruz. Maksadımız kişilerin faizsiz helal yoldan gayrimenkul sahibi olmalarıdır. Kredi oranlarının düştüğü söyleniyor ama diğer bir yandan konut fiyatları oldukça yükseldi. Banka ile faizsiz konut alımı noktasında ciddi bir farklılık var. Bankadan bir ev aldığınızda ayrıyeten bir araba ücreti de vermiş oluyorsunuz. Bankadan 200 bin TL değerinde bir ev aldığınızda masraflarla birlikte 250 bin TL’ye çıkıyor ama faizsiz ev satan bir kurumdan ev aldığınızda sadece organizasyon bedeli ile birlikte bu fiyat 216 bin TL’ ye kadar düşüyor.” (İLKHA)