İran medyasında yer alan haberlere göre özellikle kötü giden ekonomik durum nedeniyle yaşanan hoşnutsuzluğun Ruhani'nin azledilmesine kadar gidebileceği aktarıldı.
Yarı resmi Tasnim haber ajansı, 290 milletvekilinden 120'sinin söz konusu belgeyi imzaladığı ve Meclis Başkanlığı'na teslim ettiğini bildirdi.
Önergenin yürürlüğe girip Cumhurbaşkanı Ruhani'ye gönderilmesi için Meclis Başkanlığı'nın işleme alması gerekiyor.
Reuters'ın haberine göre analistler, dini lider Ayetullah Ali Hamaney'in devreye girerek İran'ın, ABD'nin ekonomik baskısı altında olduğu ve erkler arası birlik çağrısı yaptığı bir ortamda söz konusu önergenin işleme alınmasını engelleyebileceği yorumları yapıyor.
Ruhani'nin selefi de benzer bir durumda kalmış ancak Hamaney yine müdahale ederek önergeyi geri çektirmişti.
Tahran Milletvekili İkbal Şakiri, "Milletvekillerinin Cumhurbaşkanı Ruhani'ye döviz piyasası krizinin nedenleri, temel malların fiyatlarının yüksekliği ve insanların temel ihtiyaçları gibi bazı soruları olacak." ifadesini kullandı.
İran'da halkın günlük ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri, ABD'nin 2018'de tekrar uygulamaya koyduğu yaptırımların nedeniyle hayli zorlaştı.
Yüksek enflasyon, artan işsizlik, Riyalin dolar karşısındaki değer kaybı ve son olarak koronavirüs nedeniyle ülke ekonomisi ekonomik krizin pençesinde bulunuyor. (TIMETURK)