Uzmanlar uyarıyor… “BANA Bİ’ŞEY OLMAZ DEME”

Normalleşme sonrası hastalık tamamen bitmiş gibi hareket eden bazı vatandaşlar koronavirüse adeta davetiye çıkarıyor. Günlük vaka sayılarının binin üstünde seyrettiğine dikkat çeken uzmanlar, “Bu hızla devam ederse vaka sayılarının düşmesi haftalar sürebilir. Virüsü en çok yayan, "Bana bi’ şey olmaz" düşüncesi ise en tehlikeli söylem.” ifadelerini kullandı.

Ekleme: 06.07.2020 10:53:52 / Güncelleme: 06.07.2020 10:53:52 / Sağlık
Destek için 

HABER MERKEZİ

Normalleşme sonrası sosyal mesafe ve maske takma zorunluluğu tüm uyarılara ve cezalara rağmen yeterince uygulanmıyor. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu, toplumun eski alışkanlıklarla hareket etmeye devam etmesi durumunda, vaka sayılarının bugünkü seviyenin altına düşmesinin haftalarca sürmesinden, eylül ayından itibaren ise yeni artışların yaşanmasından endişe ediyor.

TEMAS ÇOK FAZLA

Kurulun son toplantısında, düğünler ve televizyonlarda yayımlanan futbol maçlarının kapalı alanlarda toplu olarak izlenmesi, asker uğurlamaları, toplu taşımada sıkıntılar ve gençlerin duyarsızlıkları ve her aşamada kamu denetimi mümkün olmadığı için riskin yönetilmesinde zorluk çekildiği dile getirildi. Değerlendirmelerde “Vaka sayıları çok kırılgan. Lokantalarda, masalar arasında çoğu zaman mesafe bırakılmıyor. Bir masa etrafında gruplar bir araya geliyor. Maske de takılmadığı için risk artıyor. Buralarda uzun zaman geçiriliyor. Düğünler, nişan veya taziyeevlerinde maske takılıyor ama mesafe yok. Temas çok fazla” görüşüne yer verildi.

 MASKE VAR MESAFE YOK

“Maske takılması ve fiziki mesafe” uyumu durumunda virüsün yayılmasının en az %95 oranında engellenebileceği; ancak bu konuda toplumda farklı bir algı oluştuğu belirtiliyor. ‘Nasılsa maskem var’ diyerek mesafe kuralının ihlal edildiğinin görüldüğünün belirtildiği kurulda, "Özellikle büyükşehirlerde maskeye uyum %80’leri aştı. Ama vatandaş, maske takınca her şeyin tamam olduğunu düşünüyor. Maske takıp temastan kaçınmıyor. Bu konuda bir yanlış anlaşılma var" denildi.