Köylüler açlık grevine başladı! Çiftçilerin elektrik isyanı: SESİMİZİ DUYACAK YOK MU?

Mardin'in Derik ve Kızıltepe ilçelerindeki kırsal mahalle ve köylerinde 'borç' bahanesiyle kesilen elektrikler hem köylüleri hem de çiftçileri zor durumda bıraktı. Çiftçiler 'elektiriğime dokunma' eylemi yaparken bazı köylüler ise açlık grevine başladı. Yetkililere seslenen köylüler 'sesimizi duyacak yok mu?' dedi.

Ekleme: 05.07.2020 09:30:26 / Güncelleme: 05.07.2020 09:30:26 / Güncel / Mardin Haberleri
Destek için 

Mehmet Salih Keskin-MARDİN

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde, DEDAŞ tarafından elektriği kesilen bir grup çiftçinin “elektriğime dokunma” eylemine, polis “kanunsuz” olduğu gerekçesiyle izin vermedi. Ayrıca kırsal Akdoğan Mahallesi sakinleri ise elektrik kesintilerine dikkat çekmek için açlık grevine başladı.

"DEDAŞ’IN UYGULAMALARI MAĞDUR EDİYOR"

Özelleşme ile beraber başlayan ve halen çözülemeyen elektrik sorunu, bölge çiftçilerin kanayan yarası olmaya devam ediyor. Artan elektrik maliyetleri ve yaşanan elektrik kesintinden dolayı üretemeyecek duruma gelen çiftçilerin sorunları çözüm beklerken DEDAŞ’ın uygulamaları ise mağdur ediyor. Hemen hemen her yıl tekrarlanan sorun, bu yıl da patlak verdi. Mardin’in Kızıltepe ile Derik ilçelerinde yüzlerce köyün elektriği, geçtiğimiz günlerde Dicle EDAŞ tarafından "borç" iddiasıyla yeniden kesildi. Elektrik fazlarının 3’ten bire indirilmesinden sonra su pompaları ile beyaz eşyalarının çalışmadığını ve sorunlarıyla da kimsenin ilgilenmediğini belirttin çiftçiler, duruma tepkili… Kızıltepe ilçesine bağlı Akdoğan Mahallesinde (Êrradê köyü) çiftçiler, açlık grevi başlatırken şehir merkezinde ise bir grup çiftçi, DEDAŞ’a karşı eylem yapmak istedi. Tarihi İpekyolu Dedeman Kavşağı’nda bir araya gelen çiftçiler, “elektriğime dokunma” ve “#çiftçilerindüşmanıdedaş” yazılı tişörtler giydiği görüldü.

EMNİYET MÜDÜRÜ: BU ŞEKİLDE BİR PROTESTOYU KABUL ETMİYORUM

Kavşakta yoğun güvenlik önlemi alan polis, eylemin “kanunsuz” olduğu gerekçesiyle izin vermedi ve eylemcilerden dağılmalarını istedi. Gruba seslenen Kızıltepe İlçe Emniyet Müdürü Emin Yıldırım, “Bu şekilde bir protestoyu kabul etmiyorum. Şu an yaptığınız kanunsuz eylemdir, dağılın.” dedi.

ÇİFTÇİ KILIÇASLAN: KAYMAKAM VE VALİNİN YOLU KAPALI

Bunun üzerine araya giren çiftçilerden Vedat Kılıçaslan, “Yetkililer görüşsün bu insanlarla. Kaymakamın yolu kapalıdır, valinin yolu kapalıdır, milletvekilleri konuşmuyor. Siz bir çözüm bulun. Elektrik yok, su yok. Millet perişandır. Kâğıt kalem ile fatura olmaz.” dedi.

“SORUN ÇÖZÜLMEZSE EYLEMLER DEVAM EDECEK”

Uzun süre yapılan görüşmelerin ardından eylemin bugün sonlandıracaklarını belirten grup, ancak sorunun devam etmesi halinde eylemlerine devam edeceklerini ifade ettikten sonra dağıldılar.

ELEKTRİKLERİ KESİLEN KÖYLÜLER, AÇLIK GREVİ BAŞLATTI

Mardin’in Kızıltepe ve Derik ilçelerine bağlı 100’ü aşkın kırsal mahallede, Dicle Elektrik şirketi tarafından kesilen elektrikler nedeniyle 14 Mayıs’tan bu yana binlerce vatandaş yaşamlarını elektriksiz ve susuz sürdürüyor. Elektriksiz ve susuz kalan köylüler, su ihtiyaçlarını eski su kuyularından ve belediyelerden gönderilen su tankerleriyle karşılarken hayvanların beslenmesinde de zorluklar çekiliyor. Duruma oldukça tepkili olan Akdoğan Mahallesi (Êrradê köyü) sakinleri, köy meydanında açlık grevi başlattıklarını duyurdu.

“DEDAŞ’IN ZULMÜNE KARŞI AÇLIK GREVİNE GEÇTİK”

Mahalle Muhtarı Mahmut Sarıdağ, “DEDAŞ’ın zulmüne karşı açlık grevine geçtik.” dedi. Çözüm bulunmadığı sürece açlık grevine devam edeceklerini kaydeden Muhtar Sarıdağ, AK Parti üyeliğinden istifa ettiğini söyledi. Ödenebilir her borcu ödemeye hazır olduklarını aktaran Sarıdağ, şöyle dedi: “Bizim borcumuz namus borcudur ama birileri bu borcu bize yüklerken elini vicdanına koyması lazım. Ödenebilir her borcumuzu kuruşu kuruşuna ödemeye hazırız. Ama bir insana kaldıramayacağı bir borç yüklerseniz, altından da kalkamaz. Köylü susuz, köylünün halini gördünüz. Bu zulüm değil de nedir. Cumhurbaşkanımıza sesleniyoruz: Lütfen ama lütfen bu soruna bir el atın. Allah rızası için bu soruna bir çözüm bulun. Artık yeter! Bugün, bağlı bulunduğum AK Parti üyeliğinden istifa ettim. Mecburum, bu duruma karşı susamazdım. Belki bölgedeki koltuk hastaları susabilirler ama ben susamam. Biz Müslümanız, ümmetiz. Ve biz sorumluyuz. Bu halk bizi seçerek muhtar yaptı, bu yüzden haklarını savunmak zorundayız.”  

“ORTAK BİR ÇÖZÜMDEN YANAYIZ”

Elektrik ve suyun kesilmesine tepki gösteren köylülerden Mustafa Sarıdağ da ortak bir çözümden yana olduğunu söyledi. Sarıdağ, “Şu an mısır ekme zamanıdır ama su olmadığı için ekemiyoruz. Şimdi hayatımızı nasıl devam ettirelim, nasıl yaşayalım. DEDAŞ, vicdanlı bir fiyat çıkarsa kimse karşı çıkmaz. Yani gübreye 10 bin TL gidiyorsa, tohuma 10 bin gidiyorsa elektriğe de 10 bin gitsin. Biz bu kadar verebiliriz. Biz çözümden yanayız ve hazırız. Yeter ki vicdanlı bir çözüm olsun.” dedi.