İngiltere’den Covid-19 ilacı açıklaması: İleriye doğru en büyük adım

İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, Ebola'ya karşı geliştirilen Remdesivir adlı antiviral ilacın yeni bir araştırmada bazı hastalar üzerinde deneneceğini belirterek, “coronavirüs tedavisinde ileriye doğru atılan en büyük adım" dedi.

Ekleme: 26.06.2020 09:31:13 / Güncelleme: 26.06.2020 10:47:28 / Dünya
Destek için 

Yeni tip coronavirüs (Covid-19) salgınındaki gelişmelerle ilgili açıklama yapan Matt Hancock, şimdiden umut veren sonuçlar alındığını ve ilacın iyileşme süresini kısaltabileceğini söyledi.

İngiliz bakan, "Bu büyük ihtimalle kriz başladığından bu yana coronavirüs tedavisinde ileriye doğru atılan en büyük adım" ifadelerini kullandı.

ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü (NIAID) de geçen ay antiviral ilacın coronavirüsle mücadelede işe yaradığını açıklamıştı. Çeşitli ülkelerdeki hastanelerde yapılan deneylerde ilacın semptom süresini 15 günden 11 güne düşürdüğü tespit edilmişti.

Uzmanlar bunun doğrulanması durumunda önemli bir gelişme olacağını, fakat tüm bulguları bir anda iyileştiren "sihirli bir ilaç" da olmadığını söylüyor.

Nisan ayında tıp dergisi Lancet'te yayımlanan bir diğer araştırmada ise ilacın işe yaramadığı belirtilmişti.

AB'YE 'KOŞULLU SATIŞ İZNİ' İÇİN YETKİ ÖNERİSİ

Avrupa İlaç Ajansı (EMA), Covid-19 tedavisi gören hastalara Remdesivir ilacının "koşullu satış izni" için yetki verilmesi önerisinde bulunmuştu.

EMA tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Remdesivir, AB'de yetkilendirme için önerilen ilk anti-Covid-19 ilacı" denilmişti.

Açıklamada, “Konunun değerlendirilmesi, esas olarak ABD Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü (NIAID) tarafından desteklenen NIAID-ACTT-1 1 çalışmasının verilerine ve Remdesivir ile ilgili diğer çalışmalardan alınan verilere dayanarak sonuçlanmıştır. Bu ilaç, mevcut pandemi gibi halk sağlığını tehdit eden hastalıklara bir yanıt olarak, acil durumlar da dahil olmak üzere tıbbi ilaçlara erişimi kolaylaştırmak için önerilmektedir” ifadelerine yer verilmişti.

Söz konusu tavsiyenin Avrupa Komisyonu tarafından onaylanması ya da reddedilmesi gerekiyor.

ABD, JAPONYA VE HİNDİSTAN'DA KULLANILIYOR

EMA Başkanı Guido Rasi, daha önce yaptığı açıklamada, ABD merkezli ilaç firması Gilead Sciences tarafından üretilen Remdesivir'in Avrupa'daki Covid-19 hastalarında da kullanımına koşullu izin verilebileceğini dile getirmişti.

Öte yandan ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), 1 Mayıs'ta, Remdesivir'in Covid-19 tedavisinde "acil durum kullanımına" onay vermişti.

Hindistan ve Japonya da coronavirüs hastaları için Remdesivir'in kullanımına onay veren diğer ülkeler.