75 yıllık düşmanlık

Kuzey ve Güney diye ikiye bölünen Kore halkı bir türlü birlik olamadığı gibi son günlerde iki devlet arasında gerilim tırmanmaya başladı. Kuzey Kore Güney'in propagandalarına karşı propaganda ile karşı koymaya karar verdi.

Ekleme: 22.06.2020 16:46:04 / Güncelleme: 22.06.2020 16:48:31 / Dünya
Destek için 

Amerika ve Sovyetlerin ana müsebbiblerinden  olduğu bir halkın 2'ye bölünme hadisesidir Kuzey ile Güney Kore'nin yaşadığı.

1945'ten bu yana yaşanan ideolojik ayrılık bir türlü giderilemiyor. Güney Kore Batılı değerler ve liberalizm ile yönetilirken Kuzey Kore -yıkılmış olsa da- Kore topraklarına bıraktığı ideolojiyi sürdürüyor. 

İki tarafta birleşme yönünde açıklamalarda bulunsalar da görünmeyen bir el bu birliğin sağlanmasını her defasında engelliyor.

İki ülke arasında gerilim bir kez daha arttı.

Kuzey Kore, Güney'in propagandasına cevap olsun amacıyla sınırdan milyonlarca propaganda broşürü göndermeye hazırlanıyor. 3 binden fazla balonla 12 milyon broşürün dağıtılacağı plan, ‘düşmana karşı bugüne kadar yapılan en büyük propaganda operasyonu’ diye niteleniyor.

Düşman diye nitelendirilen Güney Koreliler... Yani kardeşleri... Aynı propaganda dili Güney tarafından da sıklıkla tekrarlanıyor

Oysa Güney'in lideri Moon ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasında 2018’de imzalanan anlaşmayla her iki taraf da propaganda aktivitelerine son verme konusunda uzlaşmıştı. Buna sınırda yayın yapan ‘propaganda hoparlörleri' de dahildi.

Güney Kore haber ajansı Yonhap’ın aktardığına göre askeri yetkililer, Kuzey Kore’yi iki ülke arasındaki askerden arındırılmış bölgede ‘pek çok yere’ hoparlör yerleştirmeye başladı.