Yeni tip Coronavirus (Covid-19) tedbirleri kapsamında camilerde ibadete 2 buçuk ay ara verilmesinin ardından sosyal mesafe kuralına uyularak 4'üncü kez cuma namazı eda edildi.
29 Mayıs tarihinde kılınan ilk cuma namazını Fatih camisinde kıldıran Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, bu hafta 4'üncü kez sosyal mesafe kuralınca eda edilen Cuma namazını Sultanahmet camisinde kıldırdı.
Cuma namazı öncesinde bir hutbe irat eden Erbaş, hutbesinde camilerin İslam medeniyetindeki önemine değindi.
"İslam medeniyetinde hayatın merkezinde cami ve mescitler vardır"
Allah'a hamd Peygamberimiz Efendimize (Sallallahu Aleyhi Vesellem) salat ve selam ile hutbesine başlayan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, "İslam medeniyetinin en büyük merkezlerinden birisi olan İstanbul'umuzdan ve ulu mabet Sultanahmet Camimizden bütün insanlığa selam olsun. Kıymetli kardeşlerim! İslam medeniyetinde hayatın merkezinde cami ve mescitler vardır. Camiler Müslümanların inanç dünyasından toplumsal ilişkilere, kulluk ve sorumluluk bilincinin oluşmasından hukukun inşasına, eğitimden sanata, aileden çevre ile ilişkilere kadar hayatın bütün alanlarına yönelik değerlerin buluştuğu mekânlardır." ifadelerini kullandı.
"Camiler ve mescitler İslam beldelerinin kimliğidir"
Peygamber Efendimizin Medine-i Münevvere'ye hicretiyle birlikte yaptığı ilk işlerden birisinin Mescid-i Nebi'nin inşası olduğunu hatırlatan Erbaş, "Mescid-i Nebi, maddi ve manevi ihtiyaçların karşılandığı, kimsesizlerin himaye edildiği, bireysel ve sosyal düzlemde her türlü meseleyle ilgili istişarelerin yapıldığı bir merkez olarak görev ifa etmiştir. Aynı zamanda edep, adap, ilim ve irfanın aşılandığı bir mektep olarak hizmet vermiştir. Dolayısıyla camiler ve mescitler İslam beldelerinin kimliğidir. Birliğin, dirliğin, sevginin, minberiyle, kürsüsüyle, üstün ahlak nizamının öğretildiği ilim ve ahlak, marifet ve hikmet derslerinin verildiği ilim merkezleridir." diye konuştu.
İrat ettiği hutbenin ardından cemaate cuma namazı kıldıran Erbaş, namaz sonrasında ise kısa bir dua gerçekleştirdi. (İLKHA)