Veteriner hekimlerden 'Kırım Kongo Kanamalı Ateşi' uyarısı

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) yönünden riskli bölgelerdeki vatandaşların kenelere dikkat etmeleri gerektiğini belirterek, "İnsanlar, park, bahçe, tarla gibi araziye çıktıklarında açık renkli elbise giymeli, çoraplarını paçalarının üzerine çekmeli, aktivite sonrası tüm vücudunu kene yönünden kontrol etmeli." dedi.

Ekleme: 12.06.2020 10:06:00 / Güncelleme: 12.06.2020 10:06:00 / Sağlık
Destek için 

Ankara

Eroğlu, yaz aylarının gelmesiyle kenelerden bulaşan ve insanların hayatlarını riske atan KKKA'ya ilişkin değerlendirmede bulundu.


Kenelerin dünyada 200'ün üzerinde hastalık etkenine vektörlük ettiğini vurgulayan Eroğlu, "Keneler, Türkiye'de belli bölgelerde hayvan ve insan sağlığını tehdit ediyor. KKKA, 2002'den itibaren ülkemizde özellikle Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Sivas, Tokat, Amasya ve Çorum'da insan sağlığı üzerinde tehdit oluşturuyor. Diğer taraftan bu kene türünün ülkemizin 7 bölgesinde de tespit edilmiş bir tür olduğu unutulmamalı." diye konuştu.


Eroğlu, hastalığın, kenelerin aktivasyonu doğrultusunda ilkbaharın ikinci yarısıyla yaz mevsiminin birinci yarısında en yüksek düzeye çıktığı bilgisini vererek, KKKA'nın Türkiye'de 2008'de en yüksek düzeye ulaştığını anımsattı.


Sonraki yıllarda benzer vaka sayılarıyla hastalığın devam ettiğini aktaran Eroğlu, "Bu yıl hastalık sezonunun erken dönemlerinde önceki yıllara göre artan vaka oranları üzerinde durulması gereken önemli bir husus." değerlendirmesinde bulundu. AA