Katlı sistemle Karadeniz Bölgesi’nde 40 dekar topraksız alanda çilek yetiştiriciliği yapılıyor. Çilek hasadını yerinde inceleyen Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, topraklı alanda dekarda yıllık 2 buçuk ton çilek verimi alınırken, topraksız üretimde bu miktarın 4 kat arttığını söyledi.
Sağlam, “Yerden yüksek yetiştirme yerlerinde yapılan bu yetiştiricilikte bitkilerin besin ve su ihtiyacı otomatik olarak ayarlanıyor. Bu yetiştiricilikte çilek için büyük problem olan toprak kaynaklı hastalıkların olmaması, hasadın kolay yapılması, işçilikten tasarruf sağlanması, 4 kat daha fazla üretim ve verim elde edilmesi gibi nedenlerle topraksız yetiştiricilik ilimizde artmaktadır. İlimizde önümüzdeki yıllarda bu yetiştirme sisteminin giderek artacağını öngörüyoruz.” dedi.
Topraksız hidrokültür yöntemiyle çiftçilerin yüksek verimlilikte çilek üretebileceğini belirten Sağlam, şunları söyledi:
“Burada toprak yerine hindistan cevizi kabuğundan elde edilen ‘kokopit’ malzemesi kullanıyoruz. Bitkinin tüm besin maddesini suyla kendisine veriyoruz. Bu üretim alanı Karadeniz Bölgesi'nde örnek teşkil etmekte ve bu işletmeyi tüm üreticilerimize göstererek ve bu şekilde üretimi yapmalarını öneriyoruz.”
Çiftçinin yaptığı yatırımı bir yıl gibi kısa sürede geri aldığını ve kâra geçtiğine vurgu yapan Sağlam, 2020 yılı sonbahar döneminde, bakanlığın yüzde 50 hibe desteği ile topraksız çilek alanını daha da büyüteceklerini ifade etti. (İLKHA)