Temiz Toplum Derneği Başkanı Bilal Ay: "Devlet şans oyunları oynatmaktan vazgeçmelidir"

​İslam âlimleri başta olmak üzere birçok kesimden özellikle yılbaşı döneminde ciddi tepkiler gelmesine rağmen devlet tarafından "Milli Piyango" adı altında resmi olarak oynatılan kumar artık sanal ortamda da oynatılmaya başlandı.

Ekleme: 04.06.2020 19:15:07 / Güncelleme: 04.06.2020 19:42:01 / Güncel / İstanbul Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Toplumu içinden çıkılmaz sorunlara sürükleyen kumarın, resmi olarak oynatılması ve bunun bir adım daha da ileriye götürülerek sanal ortamda oynanmasına izin verilmesine ilişkin İLKHA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Temiz Toplum Derneği Genel Başkanı Bilal Ay, "Milli Piyango" adı altında devlet eliyle oynatılan oyunların Anayasa’ya aykırı olduğunu, devletin şans oyunu denilen oyunları oynatmaktan vazgeçmesi gerektiğini ifade etti.

"Adına şans oyunu denmesi bir şeyi değiştirmiyor"

Şans oyunu oynayanların büyük oranda gençler olduğunu ve bununda gençleri olumsuz etkilediğini ve suça teşvik ettiğini belirten Ay, "Adına şans oyunu denmesi bir şeyi değiştirmiyor. Bunlar bir çeşit kumardır ve gençlerimiz bu bataklığa sürükleniyor. Paralarını kaybediyorlar. Kaybettiklerini geri kazanmak için borç almaya, borç için yalan söylemeye ve hırsızlık yapmaya başlayabiliyorlar. Hatta uyuşturucu tacirlerine taşeron bile olabiliyorlar. Tabii ki herkes böyle olacak diye bir durum yok ancak bu oyunları oynayanların 3’te 2’si bir şekilde suça sürükleniyor. Adına oyun denmesi onları asla masum kılmaz." dedi.

"Devlet, bu oyunlara karşı ciddi önlemler alması gerekirken maalesef teşvik edici adımlar atıyor"

7,5 milyon gencin kumar ağına takıldığını ve bu oyunları oynayanların sayısının her geçen gün arttığını vurgulayan Ay, "Bugün 14 milyon kişi oyun adı altında kumar oynuyor. Başlama yaşı 18’in çok altında. 18-25 yaş arası gençlerimizin yüzde 60’ı bunu oynuyor. Yani 7,5 milyon gencimiz bu oyunun pençesinde kıvranıyor. Öğretmenlerle yaptığımız görüşmelerde oynayanların değil oynamayanların sayılması gerektiğini ifade ediyorlar. Hal böyle iken ve devletin bu oyunlara karşı ciddi önlemler alması gerekirken maalesef bırakın önlemi tam tersi teşvik edici adımlar atıyor. Reklamlarını bir kenara bıraktık, daha rahat oynansın, daha çok oynansın diye düzenlemeler yapılıyor." diye konuştu.

 

"Devlet, Anayasa’ya aykırı oyunlara karşı çocuklar için tedbir alması gerekirken teşvik ediyor"

Devletin bu oyunları oynatmasının Anayasa’ya aykırı olduğu ifade eden Ay, şöyle konuştu: "Anayasa’nın 58’inci Maddesinde ‘Devlet, gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır’ diyor. Ancak 'devlet, gelin bunu internetten oynayın. Bu kumarı ayağınıza getirelim' diyor. Çocuklarımızın bu oyunu oynamasını denetleyecek herhangi bir adım atmıyor. Aksine söylediğimiz gibi yayılmasını teşvik ediyor. Yanlış anlaşılmasın. Olaya siyasi bir perspektiften bakmıyoruz. Ancak söz konusu olan gençlerimiz ise uyarı vazifemizi de yerine getirmek zorunda hissediyoruz."

"Şans oyunu ifadesi kaldırılmalı ve kumar uyarısı yapılmalı"

Bu oyunlara karşı herkesin tedbir alması gerektiğini de belirten Ay, son olarak şu ifadelere yer verdi: "Bize göre bu oyunlar hiç olmamalı ancak bu olmayacak ise oyunları 18 yaş altındakilerin oynamaması için ciddi önemler alınmalı. Bu oyunların her türlü reklamı yasaklanmalı. Şans oyunu ifadesi kaldırılmalı ve kumar uyarısı yapılmalı. Okullara 100 metre mesafede açılamaz kuralı en az 1 km şeklinde güncellenmeli. Belki inanması güç ama rastlıyoruz. Kırtasiye gibi öğrencilerin sıkça gittiği yerlerde bu oyunların bayiliklerine izin verilmemeli. Öğretmenler ve aileler bunların zararlarını çocuklarına anlatmalı ve onları sıkmadan bir denetim mekanizması altında tutmalı." (İLKHA)







Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar