Siirt'te göletlere 55 bin yavru pullu sazan balığı bırakıldı

​Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Müdürlüğü, "Su kaynaklarının Balıklandırma projesi" kapsamında üretilen 55 bin yavru pullu sazan balığını göletlere bıraktı.

Ekleme: 03.06.2020 18:05:12 / Güncelleme: 03.06.2020 18:17:24 / Güncel / Siirt Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

İl Müdürlüğü teknik personeli; Tarım ve Orman Bakanlığının "Su kaynaklarının Balıklandırma projesi" kapsamında Kurtalan ilçesinde bulunan Ekinli ve Yayıklı göletlerine İlk etapta 55 bin sazan balığını bıraktı.

6 baraj gölet havzasının faaliyete geçmesiyle yakın zamanda Siirt'in su ürünleri üretimi alanında iddialı bir konuma geleceğini ifade eden Siirt Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan, kafes balıkçılığı başta olmak üzere yatırım alanlarının teknik olarak tespit edileceğini kaydetti.

"Son 3 yılda göletlerimize bırakılan balık sayısı 215 bine ulaştı"

Demirhan, "Su ürünleri alanında yatırım yapmak isteyen üreticilerimiz için davetimiz üzerine Elazığ Su Ürünleri Enstitüsü tarafından gönderilecek teknik heyet ve ilimiz teknik elemanlarımızla birlikte incelemelerde bulunduk.  Yapılabileceklerimizi inceleyeceğiz, son 3 yılda göletlerimize bırakılan balık sayısı 215 bine ulaştı." ifadelerini kullandı.

"Yavru balıkların büyümesine ve en az bir kez üremesine imkân verilmeli"

Balık sayısındaki artış ve balıklandırma programının başarıya ulaşması için av aracı, balık boyu, av zamanı ve yer yasaklarına uyulması gerektiğini belirten Su Ürünleri Mühendisi Mehmet Teker, bırakılan yavruların büyümesine ve en az bir kez üremesine imkân verilmesinin oldukça önemli olduğuna dikkat çekti.

"Avlanılan sazan balığının yasal boy uzunluğu en az 40 cm olmalıdır"

Siirt için belirlenen avlanma yasağı döneminin 1 Nisan ile 30 Haziran tarihleri arasında olup avlanılan sazan balığının yasal boy uzunluğu en az 40 cm olması gerektiğinin altını çizen Teker, avlanma yasağına uyulmaması durumunda ihlali yapan kişilere 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu'na göre işlem yapılacağını kaydetti.

Ayrıca, "1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu" uyarınca kaynakların korunması için Bakanlığın izni olmadan balıklandırma yapılamayacağı, izinsiz balıklandırma yapılması durumunda kişilere bin TL, kurumlara ise 20 bin TL idari para cezası uygulanacağı belirtildi. (İLKHA)

 













Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar