Pandemi sürecinde farkındalık ve örnek oluşturmak adına Türkiye’de ilk vakanın görüldüğü tarihten sadece sonra senato toplantısını çevrimiçi ile gerçekleştiren Gaziantep Üniversitesi, Covid-19 salgını kapsamında sağlık alanına yaptığı önemli katkıların ardından, bu defa da Türkiye’nin ilk doçentlik e-sözlü sınavını yaptı.
Gaziantep Üniversitesi pandemi sürecinin başlangıcında, altyapısı yeterli olan üniversitelerin çevrimiçi ve çevrimdışı uygulamalarla uzaktan öğretime geçme kararının alındığı tarihin hemen ardındaki ilk pazartesi günü çevrimiçi olarak derslere başlamıştı.
Bu kapsamda GAÜN’de uygulama ve saha araştırması gerektiren dersler haricindeki bütün derslerin çevrimiçi olarak canlı dersler ve destekleyici çevrimdışı kaynaklarla sağlanmasına 23 Mart 2020 tarihinde başlandı.
Gaziantep Üniversitesi’nin Türkiye’de aynı anda iki çevrimiçi ders platformunu başarıyla kullanan nadir üniversitelerden birisi olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Ali Gür, üniversite olarak salgının Türkiye’de görülmesinin hemen ardından 17 Mart 2020’de başlatılan toplantıların, dijitalleşmesi sürecini fakülte-enstitü-yüksekokul-bölüm başkanlıkları düzeyinde birim toplantılarına kadar inerek gerçekleştirildiğini vurguladı.
Lisansüstü düzeyde ise tez savunma, tez izleme ve yeterlik sınavlarını da çevrim içi gerçekleştirerek eğitim öğretim faaliyetlerinin her aşamasında başarılı adımlar atıldığını belirten Gür, “Bugün üniversitenin bütün süreçlerine genelleştirilen dijital toplantılara doçentlik e-sözlü sınavı yapılarak bir yenisi daha eklendi. Üniversiteler arası kurul başkanlığının 15 Mayıs 2020 tarihinde doçentlik sözlü sınavlarının e-sözlü sınav şeklinde üniversitelerin yetkili kurullarınca karara bağlanarak yapılabileceğine ilişkin kararının üzerinden 15 gün geçmişken gerçekleştirilmesi Gaziantep Üniversitesi’nin kalite ve gücünü bir kez daha göstermiştir.” dedi.
Yıllar öncesinden uzaktan eğitimin fikri hazırlıklarını yaptıklarını ve attıkları adımlarla sürece hazırlıksız yakalanmadıklarını belirten Gür, “Akademik hayatın önemli bir dönüm noktası olan doçentlik sözlü sınavını da Gaziantep Üniversitesi’nin birçok ilkle birlikte Türkiye’de ilk defa gerçekleştirerek, bir üniversitenin ihtiyaç duyabileceği bütün toplantıları dijital ortamda yapmış olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Talep edilmesi durumunda bütün üniversitelere, doçentlik sözlü sınavlarını çevrimiçi gerçekleştirme konusunda tam destek verebileceğiz.” ifadelerini kullandı.
GAÜN Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi İlkay Doğan’ın doçentlik e-sözlü sınavının başarılı bir şekilde tamamlandığını belirten Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Can Demirel, e-sözlü sınavının sorunsuz olarak tamamlanmasındaki katkılarından dolayı Uzaktan Eğitim Merkezi çalışanlarına teşekkür etti.
Gaziantep Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Metin Özkan da adı sınav olsa da farklı üniversitelerden bilim insanlarının bir araya gelebildiği platformun, bilginin paylaşımı ve çoğaltılması açısından aday ve jüri üyelerini mutlu ettiğini görmenin kıvancını yaşadıklarını belirtti. (İLKHA)