İstanbul'un silüetini yansıtan tarihi camiler, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında toplu ibadete ara verilen yaklaşık 2,5 ayın ardından bugün eda edilecek cuma namazıyla yeniden cemaatine kavuşacak.
'MASKELİ, ABDETSLİ VE SECCADENİZLE GELİN'
2,5 ay sonra kılınacak ilk cuma namazı öncesi ise camilere gidecek vatandaşlara, cami hoparlörlerinden uyarı anonsları yapıldı.
Anonsta, 'Lütfen camilere maskeli, abdestli ve kendi seccadenizle gelin. Hijyen kurallarına uyun ve sosyal mesafeye dikkat edin' denildi.
CAMİLERE UYARICI AFİŞLER ASILDI
Diyanet İşleri Başkanlığının, Kovid-19 ile mücadele sürecinde yarın yeterli bahçesi, avlusu ve açık alanı bulunan camilerde kılınmaya başlanacak cuma namazı için alınması gereken tedbirlere ilişkin yayınladığı afiş de camilere asıldı.
Başkanlığın internet sitesinden yayınlanan "Camilerimiz Cemaatine Kavuşuyor" başlıklı afişte, camilerin abdesthane ve tuvaletlerinin kapalı olacağı için abdestin ev ve iş yerlerinde alınması uyarısı yapıldı.
Camide bulunulduğu süre içerisinde maskenin çıkarılmaması ve kişisel seccadeyle gelinmesi gerektiği vurgulanan afişte, namazın işaretle belirtilen yerlerde kılınması, camiye giriş-çıkışlarda ve içeride güvenli mesafenin ihmal edilmemesi, namaz öncesi ve sonrasında fiziksel temas ile musafahadan kaçınılması gerektiği belirtildi.
Ayrıca afişte, hastalık belirtisi taşıyanlara namazı evde kılmaları tavsiyesinde bulunuldu.
CUMA NAMAZLARI CAMİ İÇİNDE KILINMAYACAK
İçişleri Bakanlığının "cami ve mescit" genelgesine göre, öncelik cami bahçesi, avlusu, açık alanlar olmak üzere meteorolojik ve mevsimsel şartlara göre öğle ve ikindi namazları cami içinde kılınabilecek. Cuma namazları ise cami içerisinde kılınamayacak.
Cuma namazlarında ilk saftan başlamak üzere oturmaya başlanacak ve son saf dolana kadar bu sıra takip edilecek. Namaz bitiminde ise en son saftan başlamak üzere sırasıyla cemaatin namaz kılınan alandan ayrılması için gerekli tedbirler alınacak. Bu düzenin sağlanması için vali/kaymakamlarca il/ilçe müftülerinin önerileri doğrultusunda her namaz kılınacak cami ve açık alanlar için en az 5 kişiden müteşekkil "cuma heyeti" oluşturulacak ve kolluk personeli görevlendirilecek.
Cuma namazlarında vaaz yapılmayacak. Diyanet İşleri Başkanlığınca gönderilecek hutbeler hiçbir ilave ve çıkartma yapılmadan okunacak. Namazların mümkün olduğunca kısa sürede kılınmasına çalışılacak.
Cami ve mescitlerde salgını artırabileceği değerlendirilen tesbih, rahle, ayakkabı çekeceği gibi malzemelerin bulundurulmasına müsaade edilmeyecek.
Cami yerleşkesi içerisinde bulunan türbelerin iç mekanları ziyarete açılmayacak. Türbelerin dış yüzeylerine teması önlemek için en az bir metre mesafe olacak şekilde şerit çekilecek.
İSTANBUL'DAKİ O CAMİLER
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, 29 Mayıs Cuma günü “Cuma Namazı” kılınacak camii, mescit ve diğer açık alanların duyurusunu özel bir video ile paylaştı. İstanbul’da başta Süleymaniye, Sultanahmet, Yeni Camii (Eminönü),Ortaköy Camii ve Çamlıca Camii’nde Cuma namazı kılınabilecek.
İstanbul’da Cuma Namazı kalınacak camii, mescit ve diğer açık alanlar belirlendi.
İstanbul Valiliği bu anlamlı gün için özel bir video hazırladı. Videoyu Vali Ali Yerlikaya sosyal medya hesaplarından paylaştı. İstanbul’da başta Süleymaniye, Sultanahmet, Yeni Camii (Eminönü),Ortaköy Camii ve Çamlıca Camii’nde Cuma namazı kılınabilecek. Öte yandan hangi ilçede hangi camide cuma namazının kılınacağı İstanbul Valiliğinin sitesinden açıklandı. karar