EKONOMİ SERVİSİ
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2020 yılı “Bitkisel Üretim 1.Tahmini”ni açıkladı. Buna göre:
BİTKİSEL ÜRETİM ARTACAK
Üretim miktarları, 2020 yılının ilk tahmininde bir önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde %7,3, sebzelerde %0,8, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde %5,3 oranında artış gösterdi. Üretim miktarlarının 2020 yılında yaklaşık olarak tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 68,5 milyon ton, sebzelerde 31,3 milyon ton, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde 23,5 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edildi.
TAHIL ÜRETİMİ
Tahıl ürünleri üretim miktarlarının 2020 yılında bir önceki yıla göre %7,9 oranında artarak yaklaşık 37,1 milyon ton olacağı tahmin edildi. Bir önceki yıla göre buğday üretiminin %7,9 oranında artarak 20,5 milyon ton, arpa üretiminin %8,7 oranında artarak 8,3 milyon ton, çavdar üretiminin %3,2 oranında artarak 320 bin ton, yulaf üretiminin %9 oranında artarak yaklaşık 289 bin ton olacağı öngörüldü. Baklagillerin önemli ürünlerinden yemeklik baklanın %3,8 oranında azalarak yaklaşık 5,3 bin ton, kırmızı mercimeğin %12,9 oranında artarak 350 bin ton, yumru bitkilerden patatesin ise %4,4 oranında artarak 5,2 milyon ton olacağı tahmin edildi. Yağlı tohumlardan soya üretiminin değişim göstermeyerek 150 bin ton olacağı öngörüldü. Tütün üretiminin %14,3 oranında artarak 80 bin ton, şeker pancarı üretiminin ise %10,6 oranında artarak 20 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edildi.
SEBZE ÜRETİMİ
Sebze ürünleri üretim miktarının 2020 yılında bir önceki yıla göre %0,8 artarak yaklaşık 31,3 milyon ton olacağı tahmin edildi. Sebze ürünleri alt gruplarında üretim miktarları incelendiğinde, yumru ve kök sebzelerde %4,3, meyvesi için yetiştirilen sebzelerde %0,3 oranında artış olurken, başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzelerde ise %0,1 oranında azalış olacağı öngörüldü. Sebzeler grubunun önemli ürünlerinden domateste %1,9, kuru soğanda %6,8, hıyarda %1,2 oranında artış, karpuzda %6,4, kavunda %2,2, taze fasulyede %4,4 oranında azalış olacağı tahmin edildi.
MEYVE ÜRETİMİ
Meyveler, içecek ve baharat bitkileri üretim miktarının 2020 yılında bir önceki yıla göre %5,3 oranında artarak yaklaşık 23,5 milyon ton olacağı tahmin edildi. Meyveler içinde önemli ürünlerin üretim miktarlarına bakıldığında, bir önceki yıla göre elmada %7,2, şeftalide %4,8, kirazda %10,2, çilekte %2,2, yenidünyada %0,1 oranında artış olacağı öngörüldü. Turunçgil meyvelerinden mandalinada %10,7, sert kabuklu meyvelerden antep fıstığında %217,6 oranında artış olacağı tahmin edildi. İncir üretiminin değişim göstermeyerek 310 bin ton olacağı tahmin edildi. Muz da ise %5,4 oranında artış olacağı öngörüldü.