KİRLİ PLANLAR TUTMADI

Libya’da meşru Uluslararası Mutabakat Hükümeti’nin (UMH), son dönemlerde kazandığı başarılar, Darbeci Hafter ve destekçilerinin kirli planlarının tutmadığını ortaya koydu. BAE, Fransa, Mısır, Rusya ve işgal rejimi gibi işgalci ülkelerce desteklenen darbeci Hafter’in son dönemde cephede önemli yenilgilere uğratılması, İslam beldelerinde kaos eken ve fitnecilere bel bağlayan hiç kimsenin iflah olmayacağını bir kez daha göstermiş oldu.

Ekleme: 27.05.2020 05:27:22 / Güncelleme: 27.05.2020 05:33:53 / manşetler
Destek için 

DIŞ HABERLER SERVİSİ

BAE, Fransa, Mısır, Rusya ve israil gibi işgalci ülkelerce desteklenen darbeci Hafter son dönemde cephede önemli yenilgilere uğratıldı. Böylece İslam beldelerinde kaos eken ve fitnecilere bel bağlayan hiç kimsenin iflah olmayacağı bir kez daha görülmüş oldu. Türkiye, Katar ve İtalya gibi ülkelerce desteklenen ve BM’nin meşru hükümet olarak gördüğü Uluslararası Mutabakat Hükümeti (UMH) tarafından yapılan açıklamada, darbeci Hafter saflarındaki Rus güvenlik şirketi Wagner'e mensup paralı askerlerin tahliye edildiği bilgisi paylaşıldı. Darbeci Hafter'e verdiği örtülü destekle bilinen Sudanlı General Dakalu ise, tarafsızlık açıklamasında bulundu. Öte yandan Libya ordusu, güneye doğru çekilen darbeci Halife Hafter'e bağlı milislere yönelik operasyonların 48 saatliğine durdurulduğunu açıklarken, bunun Hafter milisleri için son şans olduğu vurgulandı.

LİBYA'DA RUS PARALI ASKERLER CEPHE HATTINDAN AYRILDI

Libya'da General Halife Hafter'e destek veren paralı asker Rus Wagner'ler, Trablus yakınlarındaki cephe hattından ayrılıp ülkenin içlerindeki Cufra bölgesine gittiği belirtildi.

Reuters haber ajansı, Hafter'e bağlı 'Ulusal Libya Ordusu' güçleriyle birlikte hareket eden Rus savaşçıların Trablus'un 150 km güneydoğusundaki Bani Velid kasabasına gittiğini aktardı. Söz konusu paralı askerlerin geri çekilmesi Hafter'in işini daha da zorlaştırdığı belirtiliyor.

LİBYA ORDUSU: HAFTER SAFLARINDAKİ PARALI ASKERLERİN TAHLİYESİ İÇİN 15 UÇAK GELDİ

Libya Ordu Sözcüsü Albay Muhammed Kununu, resmi sosyal medya hesabından yaptığı yazılı açıklamada, darbeci Halife Hafter saflarındaki Rus güvenlik şirketi Wagner'e mensup paralı askerler ve beraberlerindeki silah, ağır silah, cephane ve mühimmatın tahliyesi için başkent Trablus'un güneydoğusundaki Beni Velid kenti havalimanına son 24 saatte 15 uçak geldiğini belirtti.

Kununu, Birleşmiş Milletler Libya Özel Destek Misyonuna, Beni Velid Havalimanı'na giderek bu uçakları "kimin gönderdiği, nereden geldikleri ve Rus güvenlik şirketi Wagner güvenlik şirketine mensup ve Suriyeli paralı askerlerin kimliklerin tespit edilmesi" çağrısı yaptı.

HAFTER'İN BİR DESTEKÇİSİ DAHA ÇARK ETTİ

Libya iç savaşında Hafter'e verdiği örtülü destekle bilinen Sudanlı General Dakalu, tarafsızlık açıklamasında bulundu. Libya krizinde hiçbir tarafın yanında yer almadıklarını ifade eden Hmidti lakabıyla da bilinen General Dakalu, liderliğini yaptığı orduya bağlı Hızlı Destek Kuvvetlerinin Libya’da üyesi bulunmadığını söyledi. Dakalu, güçlerinin paralı asker olmadığını ifade etti.

Libya ile Sudan’ın köklü ilişkileri bulunduğunu dile getiren Dakalu, bu sebeple Libya hükümeti ile ülkenin doğusundaki gayrimeşru güçlerin lideri Halife Hafter arasında uzlaşı girişimi başlattığını ancak Hafter’in buna yanaşmadığını aktardı.

RİYAD VE ABU DABİ YARDIM SÖZÜNÜ YERİNE GETİRMEDİ

Dakalu, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin rejim değişikliği sonrasında Sudan’daki geçiş sürecini desteklemek için 3 milyar dolar vadettiğini ancak siyasi sebeplerle bu miktarın yalnızca 500 milyon dolarını teslim aldıklarını sözlerine ekledi. Suudi Arabistan ve BAE, 21 Nisan 2019’da Sudan halkını desteklemek amacıyla 3 milyar dolarlık ortak bir yardım paketi sunma kararı almıştı.

LİBYA ORDUSU HAFTER'E 2 GÜNLÜK SÜRE VERDİ

Libya ordusunun yürüttüğü Öfke Volkanı Operasyonu basın biriminin yaptığı yazılı açıklamada, "Terhune, Beni Velid (Trablus'un güneyi) ve Nesme (başkentin güneybatısı) bölgelerinden güneye doğru çekilen milisler ile araç ve ekipmanların 48 saat boyunca hedef alınmayacağını ilan ediyoruz." ifadesine yer verildi. Açıklamada bunun Hafter milisleri için son şans olduğu vurgulandı. Ordu açıklamasında, havadan denetimlerin devam edeceği ve kuzeye doğru kaydırılacak herhangi bir askeri gücün hedef alınacağı kaydedildi.

TRABLUS GÜNEYİNDE ÇÖZÜLME BAŞLADI

Vatiyye Hava Üssü'nde yaşanan hezimetin ardından başkent Trablus'un güneyinde Salahaddin, Kasr bin Ğaşir, Ayn Zara ve Ebu Salim cephelerinde de Hafter milisleri üst üste yenilgiler almaya başladı.

LİBYA’NIN BATISINDA HAFTER KONTRÖLÜNDEKİ SON İKİ ŞEHİR: TARHUNE VE BENİ VELİD

Diğer yandan Hafter milislerinin Libya batısında konuşlandığı iki bölge kaldı. Tarhune ve Beni Velid. Tarhune, UMH Hava Kuvvetlerine bağlı insansız hava araçlarıyla (SİHA) sık sık bombalanırken, milislere teslim olmaları çağrıları da yapılıyor. Tarhune'de Hafter milislerinin haricinde Rus kiralık milis grubu Wagner ve BAE'nin Sudan'dan getirdiği Cancavid milisleri bulunuyor.

LİBYA’DA HAVA ÜSTÜNLÜĞÜ TÜM DENKLEMİ DEĞİŞTİRDİ

Libya ordusunun başlattığı ‘Öfke Volkanı Operasyonu’ kapsamında Hafter milislerine yönelik atılan adımlar 18 Mayıs'ta stratejik Vatiyye Askeri Hava Üssü’nde kontrolünün sağlanması ile yeni bir boyut kazandı. Bu süreçte ulusal hükümetin hava gücü tarafından vurulan stratejik noktalar ve askeri noktalar Rus yapımı Pantsir hava savunma sistemlerinin kısa sürede devre dışı bırakılması ile sahaya çok farklı bir şekilde yansıdı ve psikolojik üstünlük Ulusal Hükümet unsurlarına geçti. Ülkenin batı cephesinde çok ciddi kazançlar elde eden ulusal hükümet güçleri, yönünü doğuya çevirdi ve bu sırada Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerden ‘ateşkes’ ve ‘diyalog’ çağrıları birbirini izledi.

BM LİBYA DESTEK MİSYONU SİVİL YERLEŞİM YERLERİNİN MAYINLA TUZAKLANMASINI KINADI

Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu (UNSMIL) tarafından yapılan yazılı açıklamada, başkent Trablus'un güneyindeki Ayn Zara ve Salahaddin bölgelerinde sivillerin yaşadığı evlere ya da yakınlarına tuzaklanan mayınların infilak etmesi sonucu bazı kişilerin öldüğü ya da yaralandığı yönündeki haberlerden büyük endişe duyulduğu kaydedildi. "Hiçbir askeri hedefe hizmet etmeyen, halk arasında korkuya neden olan ve uluslararası insancıl hukuka göre koruma altında olan sivillerin haklarını çiğneyen bu tür fiilleri şiddetle kınıyoruz." ifadesine yer verilen açıklamada, Libyalıların Ramazan Bayramı'nı geçirmek için döndüğü evlerinin hedef alınmasının, bunun kasıtlı bir eylem olduğunu gösterdiği vurgulandı.

BM'NİN GİZLİ RAPORU: LİBYA'DA TÜRKİYE'YE KARŞI 'BATILI' OPERASYON TİMLERİ OLUŞTURULDU

Birleşmiş Milletler'in (BM) bir gizli raporu, Türkiye'nin Libya'ya silah sevkiyatını engellemek için "Batılı" özel timler oluşturulduğunu ve operasyonların BAE'den yönlendirildiğini ortaya koydu. Alman Haber Ajansı'nın (DPA) eriştiği yaklaşık 80 sayfalık raporda "Opus Projesi" adı verilen misyonda, Libya açıklarındaki Türkiye gemilerine baskınlar düzenlemek üzere "Batılı" bir özel timin görevlendirildiği, projenin Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) yönlendirildiği belirtiliyor.

BİLİMSEL ARAŞTIRMA KAMUFLAJI

Avustralya, Fransa, Malta, Güney Afrika, İngiltere ve ABD vatandaşlarından oluşan grubun resmi olarak Ürdün tarafından Libya'da "jeofizik ve hiperspektral araştırmalarda bulunma" görüntüsü altında görevlendirildiği belirtiliyor.

Raporda "Lancaster6" ve "Opus Capital Asset" adlı şirketlerin ismi geçiyor. Bu şirketlerin 2019 Haziran ayı ortasında Güney Afrika'da üçü "SuperPuma", üçü de "Aerospatiale SA 341" modeli olmak üzere altı askeri helikopter satın aldığı, helikopterlerin kara yoluyla Afrika'nın güneyindeki Botsvana'ya götürüldüğü ve ardından hava yoluyla Libya'da Bingazi'ye naklettikleri kaydedildi. Rapora göre bu hareketlilikle eş zamanlı olarak binlerce kilometre ötede, Malta'da ise "Opus Capital Asset" şirketi 90 günlüğüne, günlüğü 5 bin eurodan iki askeri şişme bot kiraladı. Rapora göre helikopterler de şişme botlar da makineli tüfeklerle silahlandırıldı.

GİZEMLİ TAHLİYE

27 Haziran'da botlar da Bingazi'ye gönderildi. Amman'dan havalanan "özel tim" Bingazi'ye indiğinde her şey hazırdı. Tim mensupları Bingazi'nin güneyinde, yerel milislerin koruduğu büyük bir eve yerleştirildi. Ancak Bingazi'ye varmalarının üzerinden bir hafta bile geçmeden 2 Temmuz'da operasyon aniden sona erdirildi. Akşamında özel tim askeri botlara binerek Bingazi limanından 15 saatlik gece yolculuğu sonrası Malta'nın başkenti Valetta'ya ulaştı.

Malta'da gruba bir avukat tahsis edildiği, grup üyelerinin petrol sektöründe çalıştığı ve Libya'yı güvenlik nedeniyle acilen terk etmeleri gerektiği senaryosunun kurgulandığı bildirildi. Raporu hazırlayan BM uzmanları, operasyonun arka planının hala açıklığa kavuşturulamadığına da dikkat çekti

"SEKİZ ÜLKEDE PLANLANDI"

Raporda, operasyonun BAE, Ürdün, Malta, Libya, Angola, Botsvana, Güney Afrika ve ABD olmak üzere en az sekiz ülkede planlanıp uygulandığı belirtiliyor. Rapora göre operasyonda BAE, Britanya Virjin Adaları ve Malta olmak üzere üç ülkeden en az on şirket de yer aldı. Güney Afrika'dan bir şirketin de kimliklerin gizlenmesinde rol aldığı belirtildi.