Güney Sudan'da kabile çatışması: Yüzlerce ölü!

​Güney Sudan'da iki kabile arasında çıkan ve yüzlerce kişinin öldüğü çatışmaların hayvan ve toprak anlaşmazlığı nedeniyle çıktığı belirtiliyor.

Ekleme: 21.05.2020 19:05:05 / Güncelleme: 21.05.2020 19:06:59 / Dünya
Destek için 

Lou Nuer ve Murle grupları arasındaki çatışmalar geçtiğimiz cumartesi günü Pieri kasabasında ve çevresinde başladı. O günden bu yana yüzlerce kişinin öldüğü, bir o kadar kişinin yaralandığı, binlerce kişinin de yerinden olduğu kaydedildi.

Uluslararası Kızıl Haç Komitesi (ICRC) bugün yaptığı açıklamada, üç yardım çalışanlarının da dahil olmak üzere yüzlerce sivilin kabile çatışmasında öldürüldüğünü doğruladı.

Ölü sayısının 300'e yakın olduğu belirtiliyor.

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) da geçtiğimiz salı günü Güney Sudanlı bir personelinin çatışmada öldüğünü, 2 personelinin de yaralandığını bildirdi.

Şiddet artmaya devam ederse daha fazla can kaybının da olabileceği noktasında endişeler var.

ICRC'nin Güney Sudan'daki yetkilisi James Reynolds, “2019'daki benzer çatışmaların aynısını görürsek bu durum Covid-19'a karşı cevap verme kabiliyetimizi engeller. Bu nedenle Covid-19'dan daha büyük can kayıpları ve acı bekleyebiliriz." dedi.

Güney Sudan'daki çatışmalar hakkında soruşturma yürüten Birleşmiş Milletler (BM) Barışı Koruma Misyonu şiddeti kınadı ve hükümeti valilerin atanması konusunda anlaşma yapmaya çağırdı.

Birleşmiş Milletler (BM) Güney Sudan Misyonu Başkanı David Shearer, “Hükümeti ve diğer tarafları, devletleri çatışmayı önlemek, barışı inşa etmek ve Covid-19'la mücadeleye yardımcı olmak için önlemler alabilmeleri noktasında çağrıda bulunuyoruz." ifadelerini kullandı.

Güney Sudan bölgesi onlarca yıldır büyükbaş hayvan ve arazi anlaşmazlığı nedeniyle çatışmalara sahne oluyor.

Jonglei eyaleti de dahil olmak üzere 10 eyalette son aylarda bu tür şiddetler artarken hükümetin politikalarının da şiddeti tırmandırdığı belirtiliyor.

Güney Sudan'ın beş yıllık iç savaşı, ülkenin 2011'deki oluşumundan kısa bir süre sonra patlak verdi ve Ruanda soykırımından bu yana Afrika'daki en kötü mülteci krizini oluşturdu. (İLKHA)