Siirt esnafı dertli: "işlerimiz durdu"

Yaklaşık 2 aydır iş yerlerini siftahsız kapattıklarını ve bütün umutlarını bayram alışverişine bağladıklarını ifade eden esnaf, 81 ilde sokağa çıkma yasağı açıklamasının ardından işlerinin bir anda kesildiğini belirtti.

Ekleme: 20.05.2020 08:05:06 / Güncelleme: 20.05.2020 08:06:29 / Ekonomi / Siirt Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Bayram öncesi az da olsa piyasanın hareketlenmeye başladığını, bu nedenle ümitlerini bayram alışverişine bağladıkları için aldıkları ürünlerin ellerinde kalacağını ifade eden esnaf, önceki yıllara oranla bu yıl hem Covid-19 salgınından dolayı hem de 4 günlük bayram yasağından dolayı iş yapamaz hale geldiklerini kaydetti.

 

İki aydır iş yerini zararına açıp kapattıklarını dile getiren Nimetullah Sevilgen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 81 ilde soka çıkma yasağını açıklamasının ardından insanların alışveriş yapmak noktasında tereddütte kaldığını kaydetti

Yaklaşık 2 aydır Siirt halkının bayramda gelip alışveriş yapması için bir beklentilerinin olduğunu ifade eden Sevilgen, bayram süresince sokağa çıkma yasağı nedeni ile aldıkları ürünlerin ellerinde kalacağı için esnafın çok kötü etkileneceğine dikkat çekti.

Mart ayında az da olsa işlerinin olduğunu, nisan ayına girildiğinde ise işlerinin tam anlamıyla durduğunu belirten Esnaf Nezir Sevgin, yaklaşık 20 gün boyunca iş yerini siftahsız kapattığını, oruç tuttuğu halde faize bulaşmak zorunda kaldığını kaydetti.

Sevgin, "Kazandığımız parayı kişisel ihtiyaçlarımızı karşılamak için harcamamız nedeni ile ay sonu geldiğinde banka ile muhatap olmak zorunda kalıyoruz. Ödemelerin bir kısmını banka bizim yerimize ödüyor, bir kısmını da ödemediği için çek yazılıyor. Bu da kredi sorununa neden oluyor. Yardım bekliyoruz ama yardım da yok. Televizyon kanallarında 'Esnaf için bunu, şunu yaptık' diyorlar fakat bizler herhangi bir yardım görmedik.” ifadelerini kullandı.

“Faiz yemek istemediğimiz halde yemek zorunda kaldık”

"Şu anda banka faizleri ile karşı karşıyayız.” diyen Sevgin, “Mağduruz. Faiz yemek istemediğim halde mecburiyetten yedik, artık oruçlarımız nasıl kabul olacak onu da sorgulamak gerekiyor. Alenen faiz yiyorum. Aslında Siirt’te bütün esnafların aynı sıkıntıyı yaşadığı için onların adına da konuştuğumu düşünüyorum.” dedi.

“Bir umudumuz vardı ama yasaklar nedeniyle yıkıldı”

İş olmamasına rağmen bir ümitle Ramazan Bayramı'na 10 gün kala mağazayı malla donattığını dile getiren Sevgin, “Dedim ki 'Müşteri geldiğinde istediği malı bende bulsun ve alışverişini yapıp gitsin.' Bayrama 4 gün kala bir açıklama yapıldı ve sokağa çıkma yasağı ilan edildi.” diye konuştu

Sevgin, “Bankalar esnafa 'Derdinizi bana anlatmayın, gidin devlete anlatın.' diyor, açıkçası anlatacak kimseyi de bulamıyoruz. Bize yardımda bulunulmasını istiyoruz ama o da yapılmıyor. Tekrar banka ile konuşuyoruz. Banka, 'Beni ilgilendirmez gel kredi çek.' diyor. Faiz istiyor ama ben dinim gereği faiz yemek istemiyorum ama çaresizlikten yemek zorunda kaldım. Bugün bir virüs ile karşı karşıyayız. Hep beraber bir yardımlaşma içine girmemiz gerekiyor. Mecburen sabredeceğiz ama üzüldüğümüz tek nokta faizlerden dolayı bankalarla problem yaşıyoruz. Bir Müslüman olarak faiz yememeliyiz ama yiyoruz. Bayrama hazırlık yaptık, bir umudumuz vardı, yasaklar nedeni ile yıkıldı.” şeklinde konuştu

“4 günlük yasak nedeniyle ekonomik durumumuz sıfıra düşecek”

Coronavirus nedeni ile Siirt’te Palancılar Çarşı Esnafı'nın kan ağladığını belirten Veysel Ertek, özellikle arife gününden itibaren sokağa çıkma yasağının gelmesiyle birlikte esnafın umutlarının söndüğünü kaydetti.

Ertek, “Bayram arifesi buraların tıklım tıklım olması beklenirken iş yok. Hepimiz kan ağlıyoruz. Burası küçük şehir ve doğal olarak ekonomisi de küçük, bu nedenle bu 4 günlük yasak nedeniyle ekonomik durumumuz sıfıra düşecek. Hiç kimse ödemesini yapamıyor, hepimizin çekleri gelmiş, ödeme süreleri uzatılınca da üzerine faiz bindiriliyor. Küçük esnaf için bir paket açıklanmadı, hiçbir yardım da yapılmadı. Sadece büyük esnaflara yardım yapıldı.” diye konuştu

“İşlerimiz tamamen kesildi”

Coronavirus’un dünyanın başına bela olmasının ardından 5-6 aylık bir işsizlik sürecine girildiğini ifade eden Mehmet koyuncu, “Umudumuz bayramdı ama yasak geldikten sonra tamamen işlerimiz kesildi.” dedi.

Koyuncu, “Gördüğünüz gibi iş yok, tezgâhın etrafında hiç müşteri yok. Eski dönemlerde kalabalıktan bu çarşı geçilmezdi. Bayrama 4-5 gün kalmış ama siftah dahi edemiyoruz. Özellikle Cumhurbaşkanı'mızın 81 ilde uygulanacak 4 günlük yasak açıklamasının ardından işler bir anda kesildi. Kimse kimsenin evine gidilmeyecek, bayramlaşma yok. Olmayınca ne olacak? Kimse çoluk çocuğuna birkaç parça giysi almıyor. Her ay mal almaya giderken şimdi 6 ayda ancak Antep, İstanbul’a gidebiliyoruz. Kış geldiğinde zaten işler duruyor. Dedik ki 3’ncü ayda işler açılır ama açılmadı.” şeklinde konuştu.

“Aldığımız ürünler elimizde kalacak”

"En büyük beklentimiz bayramın gelmesiydi ama bu sokağa çıkma yasağının ardından işler bir anda durdu.” diyen Nevzat Taş, aldıkları ürünlerin ellerinde kalacağını söyledi.

Taş, “Satışlarda azalma görülüyor. Çevredeki esnafların satışlarında düşüş yaşanıyor. Bayram için aldığımız ürünlerin de elimizde kalacağı görülüyor. Bayramın beklentilerimizi karşılayacağını düşünüyorduk ama ne yazık ki satışlarımız şu anda beklentilerimizin altında, müşteriler az geliyor. Soranlar da almadan gidiyor. Satışlarımızda düşüş var. Vatandaş, 'Nasıl olsa misafirliğe gitmeyeceğiz, bayramlaşma da yok, alacağımız ürünleri kiminle paylaşacağız.' düşüncesinde oldukları için soranlar dahi almıyor.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler