Midyatlılar Kadir Gecesi'ni evde ihya etmenin burukluğunu yaşıyor

​Ramazan'a veda etmenin hüznünü yaşayan Midyatlı esnaf ve vatandaşlar Ramazan ayı, Kadir Gecesi ve Dünya Kudüs Günü hakkında İLKHA'ya değerlendirmelerde bulundu.

Ekleme: 19.05.2020 12:20:08 / Güncelleme: 19.05.2020 12:21:57 / Güncel / Mardin Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Kutlu mevsimin sona ermesine sayılı günler kaldı. Müslümanlar buruk bir Ramazan ayını geride bırakmanın telaşını yaşıyor.

Yeni tip Coronavirus (Covid-19) salgını nedeniyle Müslümanlar, bir yandan bu sene, camilerin kapalı olmasından dolayı Kadir Gecesi'ni evlerinde ihya etmeye hazırlanırken öte yandan, Müslümanlar Kudüs Günü dolayısıyla Mescid-i Aksa'nın işgal ve esaret altında oluşunun acısını kalplerinde yaşamaya devam edecek.

Covıd-19 nedeniyle camiler kapalı olduğu bir dönemde buruk bir Ramazan geçirdiklerini belirten Mardin'in Midyat ilçesindeki esnaf ve vatandaşlar; Ramazan ayı, Kadir Gecesi ve Dünya Kudüs Günü ile ilgili duygularını İLKHA muhabiriyle paylaştı.

Esnaftan Abdulkadir Arbağ, "Bu yıl Ramazan'ın geçen Ramazanlara göre hem olumlu hem buruk yönleri vardır. Yani güzel yönleri nedir derseniz; evde çoluk çocuğumuzla yaptığımız ibadetler, Kur'an-ı Kerim okumalarımız ve sohbetlerimizdir. Ailemiz ile ilgilenmemiz ve baş başa kalmamızdır. Ama diğer taraftan buruk geçmesinin bir nedeni sosyal ilişkilerimizin durduğu, camilerin kapandığı ve cemaatle camide namaz kılınamaması bu burukluğun nedenleridir." dedi.

"Kadir Gecesini dolu dolu geçirmemiz gerekir"

Kadir Gecesi ve Ramazanın önemine değinen Arbağ, "Ramazanın önemi Kur'an-ı Kerim'in bu ayda inmesi, hele de Kadir Gecesi'nde inmesiyledir. Kadir Gecesi'nin Müslümanlarca çok önemli bir gecedir. Ve bu ayetlerle tespit edilmiştir. Yani Allah-û Teâlâ (Celle celalühü) Kadir Gecesi'nin önemli olduğunu ve yapılan hayırların kat kat artırıldığını söylemektedir. Bundan dolayı Müslümanların Kadir Gecesi'ni dolu dolu geçirmeleri ve Allah'a yalvarmaları ve yönelmeleri gerekir. Ramazan ve Kadir Gecesi gibi zamanlarda Allah'a daha yaklaşmalı ve daha fazla ibadet yapmamız gerekir." diye konuştu.

"Dünya Kudüs Günü Müslümanların hürriyeti demektir"

Dünya Kudüs Günü ile ilgili duygularını paylaşan Arbağ, "Dünya Kudüs Günü Müslümanların hürriyeti demektir aslında. Müslümanların esaretten kurtulması demektir. Kudüs başlı başına sadece bir mekân bir şehir ya da ülke değildir. Yani İslam âleminin tümünün ve hatta Hıristiyanları da ilgilendiren bir yerdir. Ve bugün esaret altındadır. Müslümanlar gün be gün daha çok zulüm altına girmektedir. Buna yönelik Müslümanların tek vücut olarak, özellikle fiili bir direnişte bulunmaları gerektiğine inanıyorum. Çünkü şu ana kadar yürüyüş, konuşmalar her şey yapılıyor ama bunlar bir fayda sağlamamaktadır. 'Bunlar olmasın' demiyoruz ama protestoların yanında fiili olarak ta bir şeylerin yapılması gerekir. Özellik devlet büyüklerimiz, 'Müslümanım' diyen devlet Başkanlarının bu konuda ellerini taşın altına koymaları gerekir. Ramazan Bayramı'nın İslam âlemine hayırlar getirmesini ve bu virüsün aramızdan kalkmasına, Müslümanların uyanışına vesile olmasını dilerim." dedi.

"Kudüs deyince içimiz yanıyor"

Vatandaşlardan Hacı Zübeyir Aktürk, "Bu sene de Ramazan ve Bayrama kavuştuğumuz için çok şükrediyoruz Allah'a hamdolsun. Bir hastalık  var ise  Ramazan ayına girince şifalar geliyor. Her Ramazan geldiğinde öğlenden sonra bir cüz Kur'an okuyoruz. Şimdi camilerimiz kapalı olduğu için ben ve çocuklarım evimizde teravihlerimizi kılıyoruz. Hamdolsun ben cemaate ve camiye aşığım. Kadir Gecesi Kur'an-ı Kerim'de suresi geçiyor. Kur'an-ı Kerim o gecede nazil olmuştur. Camilerimiz kapalı olduğu için Kadir Gecesi'ni evlerimizde çoluk çocuğumuzla ihya edeceği inşallah. 'Dünya Kudüs Günü' deyince içimiz yanıyor. Elimizden bir şey gelmiyor ama hiç olmasa bunları ona reva görenlerden nefret etmemiz gerekir. Başka şeye gücümüz yetmiyor. Duaya gücümüz yetiyor. Bu zalim ve münafıklara da beddua etmeye gücümüz yetiyor." şeklinde konuştu.


"Virus nedeniyle doğru dürüst çalışamadık"

Esnaf Mehmet Sabri Arık, "Ramazan,  ekonomik açıdan bizim için çok zor geçti. Bu corona nedeniyle doğru dürüst çalışamadık. Perişan olduk bu ay. İnşallah bayramdan sonra düzelir. Ramazan güzle geçiyor. Namazımızı kılıyoruz. Oruçluyuz. Camiler kapalıydı. Ama yerinde bir karar. Yüz kişi öleceğine bir kişinin ölmesi (tabi o da ölmesin ). Herkes evinde namaz kılabilir. Sorun yok yani. Ama alışmadık idare edeceğiz. Kadir Gecesi'nde dualarımızı edeceğiz. Kudüs için üzülüyoruz ama elimizden bir şey gelmiyor. Manevi olarak biz destek veriyoruz. Ama öbür türlü devlet bu işi yapmalı. Yapılan zulümleri içimize sindiremiyoruz ama yapacak bir şey yok. Tüm Müslümanların Ramazan Bayramını en içten dileklerimle kutluyorum. " ifadelerini kullandı.


"Ramazan hayır ve berekettir"

Vatandaşlardan Abdullah Olgaç ise şu ifadelerle duygularını paylaştı:

"Ramazan hastalıkla geçti. Millet perişan oldu. Ama yine de Ramazan hayır ve berekettir. Camilerimiz kapalıydı gidemedik. İşimiz çok zordu. Bu Ramazan camide kıbleye yüzümüz dönmedi. Zor bir durumdu. Kadir Gecesi'ni camiler kapalı olduğu evlerimizde ev halkıyla geçireceğiz. Çok temas etmeyeceğiz birbirimize yine. Eski günlerdeki gibi olmayacak. Çünkü geçen Ramazanlarda Kadri Gecesi'ni camilerde mutlu ve sevinçli bir şekilde geçiriyorduk. İkramlarda bulunuyorduk. Millet kaynaşıyordu. Ama şimdi durum değişti. Millet birbirinden uzaklaştı. Hepimiz garipler gibi olmuşuz. İnşallah bu günler geçecek ve durumlar düzelecek. Bunun için dua ediyoruz. Kudüs Günü bizim için çok önemli.  Bir araya gelip bu günü kutlamak istiyoruz.  Allah'tan dileğimiz bu hastalığın kalkması ve tekrar Kudüs gününü kutlayalım, hep beraber tekrar mitingler yapalım. Kardeşçe bir araya gelelim. Herkesin mübarek Ramazan Bayramı'nı kutluyoruz." (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler