Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Aile içi iletişimde yöntem değiştirmemiz gerekiyor. A planımız işe yaramıyorsa B planımızı uygulamalıyız. Birbirini düzeltmeye çalışan ilişkiler vardır. O onu düzeltmeye çalışır o onu. Onun yerine aile içi iletişimde eşimizin olumlu ve iyi taraflarını görebilmeli ve onun üzerinden ilişki kurmalıyız" dedi.
"İLETİŞİMSİZLİK ÇATIŞMALI İLETİŞİMDEN DAHA KÖTÜDÜR"
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, insanlar arasındaki iletişimde üç türlü iletişim yöntemi olduğuna değindi. Tarhan, “İnsanlar arası iletişimin üç türlü yöntemi var. Birincisi sağlıklı iletişim. İkincisi çatışmalı iletişim gerilimin olduğu, ses tonunun yükseldiği. Üçüncü iletişim türü de iletişimsizliktir. İletişimsizlik çatışmalı iletişimden daha kötüdür. Çünkü iletişimsizlikte uzatmayı oynamak vardır. İki taraf birbirinden duygusal olarak vazgeçmiştir, duygusal bir terk vardır” dedi.
AİLE İÇİ İLETİŞİMDE YÖNTEM DEĞİŞTİRMEMİZ GEREKİYOR
Tarhan, aile içi iletişimin öneminden bahsederek “Aile içi iletişimde yöntem değiştirmemiz gerekiyor. A planımız işe yaramıyorsa B planımızı uygulamalıyız. Birbirini düzeltmeye çalışan ilişkiler vardır. O onu düzeltmeye çalışır o onu. Ego savaşları, güç savaşları vardır. Onun yerine aile içi iletişimde eşimizin olumlu ve iyi taraflarını görebilmeli ve onun üzerinden ilişki kurmalıyız. Böylece sevgi artmaya başlar. İyi niyet ve sevgi varsa aile içerisinde çözüm vardır. Buna özellikle dikkat etmekte fayda var” dedi.
"ŞEFKAT VE NEZAKET KAVRAMLARINI CANLANDIRMALIYIZ"
Covid-19 salgınından dolayı Amerika’da FaceCovid isimli bir kitap çıktığına değinen Tarhan, kitapta yer alan iki önemli kavramdan bahsetti. Tarhan, “Kitapta yer alan kavramlardan birisi şefkat kavramı. Şefkat sevgiden daha büyük çünkü karşılıksız sevgi, şartsız sevgi var. Şefkati ailede daha çok kullanmak gerekir. İkinci kavram da nezaket kavramı… Aile içi ilişkilerde, yakın ilişkilerde, yaşantılarda nezaketi kullanmak gerekli. Nezaket kavramı da saygıdan daha büyük ve daha yüksek bir duygudur, daha yüksek bir kavram, bir değerdir. Nezaketi daha çok canlandıralım. Bu iki kavramı eşimle çocuklarımla daha çok kullanacağım diye kendi kendimize etiketlersek bu iletişimimize yansıyacaktır” dedi.