DSÖ: Sokakları yıkamak koronavirüsü öldürmüyor

Dünya Sağlık Örgütü, sokakları dezenfektanlarla yıkamanın koronavirüsü öldürmediği, aksine insan sağlığı açısından riskler içerdiği konusunda uyarıda bulundu.

Ekleme: 17.05.2020 16:11:27 / Güncelleme: 17.05.2020 16:11:27 / Sağlık
Destek için 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) dün yaptığı açıklamada bazı ülkelerde yapıldığı gibi sokakları dezenfektanlarla yıkamanın yeni tip koronavirüsü (Covid-19) öldürmediği, aksine insan sağlığı açısından birtakım riskler içerdiği konusunda uyarıda bulundu.

Reuters'ın haberine göre DSÖ, Covid-19 ile mücadelenin bir parçası olarak yüzeylerin temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi hakkında hazırladığı bir raporda, bu yöntemin etkisiz olabileceğini belirtti.

Söz konusu raporda, “Covid-19 virüsünü veya diğer patojenleri öldürmek için yollar ve pazarlar gibi açık alanların ilaçlanması tavsiye edilmiyor. Çünkü dezenfektan kir ve artıklar yüzünden etkisini kaybediyor. Organik maddenin olmaması durumunda bile kimyasal spreylerin tüm yüzeyleri, patojenleri etkisiz hale getirmek için gereken temas süresi boyunca yeterli ölçüde kaplaması mümkün değildir” değerlendirmesinde bulunuldu.

DSÖ, sokakların ve kaldırımların Covid-19’un “enfeksiyon rezervuarları” olarak kabul edilmediğini belirterek dezenfektan püskürtülmesinin “insan sağlığına zararlı” olabileceğini belirtti.

Raporda ayrıca kişilerin üzerine dezenfektan püskürtülmesinin “fiziksel ve psikolojik zararları olabileceği ve kişinin virüsü yayma gücünü azaltmadığı için hiçbir koşulda önerilmediği” vurgulandı. Klor veya diğer zehirli kimyasalların insanların üzerine püskürtülmesinin ciltte ya da gözlerde birtakım enfeksiyonlara yol açabileceği ifade edildi.

DSÖ, kapalı yerlerde yüzeylere sürekli dezenfektan sıkılması konusunda da uyarıda bulunarak, bu uygulamanın sadece doğrudan püskürtme yapılan alanlarda etkili olduğunu ortaya çıkaran bir çalışmaya işaret ederek, “Dezenfektanlar kullanılacaksa bu, dezenfektan içine batırılmış bir bez veya mendil ile yapılmalıdır” açıklamasında bulundu. Virüs yüzeylere yapışabilir, ancak şu anlık virüsün bulaşıcı olarak ne kadar süre yüzeylerde kaldığıyla ilgili kesin bir bilgi bulunmuyor.