Her yıl farklı temalarla kutlanan Vakıflar Haftası, bu seneki tema, kutlama haftasının Ramazan ayına denk gelmesi münasebetiyle, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 'Vakıf medeniyeti, Şefkat ve Merhamet Haftası' olarak belirlendi.
11-17 Mayıs Vakıflar Haftası olması münasebetiyle merkez Sur ilçesi tarihi İskenderpaşa Konağı'nda basın mensuplarıyla bir araya gelen Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen, bu yıl Vakıflar Haftasının Ramazan ayına denk gelmesi münasebetiyle, temanın 'Vakıf medeniyeti, Şefkat ve Merhamet Haftası' olarak belirlendiğini ifade etti.
Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün, Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne bağlı 25 bölge müdürlüğünden biri olduğunu hatırlatan Evsen, "Bölge müdürlüğü olarak, ecdadın yapmış olduğu eserleri restore ederek sonraki nesillere aktarabilmek için yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Özellikle Diyarbakır'da 2015-2016 tarihleri arasında terör saldırılarından dolayı 23 eserimiz zarar görmüştü. Genel müdürlüğümüzün talimatları doğrultusunda bu eserlerin restorasyon işlemlerini tamamladık ve çoğunun açılışını da yaptık." dedi.
"İslam medeniyeti denildiğinde vakıf kültürü akla gelir"
Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak vakıf-kültür varlıklarına da çok büyük ehemmiyet verdiklerini söyleyen Evsen, "Çünkü onlar bizim kimliğimizdir, geçmişimizdir. İslam medeniyeti denildiğinde vakıf kültürü, vakıf kültürü söylendiğinde de İslam medeniyeti akla gelir. Dolayısıyla bizler kurum olarak bu hassasiyet içerisinde gerekli çalışmalarımıza devam ediyoruz."ifadelerini kullandı.
Evsen, "Genel Müdürlüğümüz, her yıl vakıflar haftasına binaen belirlenen bir tema üzerine çalışmalar yürütüyor. Bu yıl ki vakıflar haftası Ramazan ayına tevafuk ettiğinden dolayı bu seneki tema 'Vakıf medeniyeti, Şefkat ve Merhamet Haftası' olarak belirlendi." şeklinde konuştu.
Kültürel ve tarihi dokuların yanısıra yaptıkları sosyal yardım çalışmalarına da değinen Evsen şunları söyledi:
"Bilindiği üzere vakıflar, akarları ve vakıf hayrat vardır. Bu hayratlar genellikle camiler, meedreseler, hanlar ve hamamlardır. Akar olan yerlerde genellikle dükkanları, bedestenleri, çarşıları, köyleri ve buna benzer büyük iş merkezlerini akar vasfında kabul ediyoruz. Buradan elde edilen gelirlerle hayır şartlarını yerine getiriyoruz. İnşallah kıyamete kadar bu şekilde devam eder." (İLKHA)